Ihonhoito – tietoa ja vinkkejä

Valitse aihealue:

Ihon hyvinvoinnista on syytä huolehtia päivittäin. Tästä osioista löydät tietoa erilaisista ihotyypeistä sekä hoito-ohjeita eri-ikäisille ja eri vuodenaikoihin.

Kuiva ja atooppinen iho

3.4.2024 Ihonhoito

Riittävän tehokkaan tuotteen löytäminen atooppisen ihon kosteuttamiseen voi olla haasteellista. Karbamidivoide tuo monelle kuivaihoiselle helpotusta elämään.

Lue lisää
11.1.2024 Ihonhoito

Voidepesu on hellävarainen vaihtoehto saippuapesulle, ja se sopii koko vartalolle. Lue, mitä voidepesu on ja miten ihosi siitä hyötyy.

Lue lisää
29.12.2023 Ihonhoito

Keramidit ovat tärkeä osa ihon suojamuuria: jos niitä on vähän, ihosta häviää kosteutta ja se on alttiimpi ärsytyksille.

Lue lisää
23.11.2023 Ihonhoito

Atooppinen ihottuma kutittaa, kirvelee ja punoittaa. Atooppista ihoa on hyvä rasvata päivittäin perusvoiteilla.

Lue lisää
12.10.2023 Ihonhoito

Iho muuttuu iän myötä usein kuivemmaksi ja herkemmin vaurioituvaksi. Säännöllinen ihonhoito auttaa ihoa pysymään kunnossa.

Lue lisää
3.11.2022 Ihonhoito

Iho kuivuu, kun sen suojakerros ei toimi kunnolla. Pintakuivuutta voi tilapäisesti esiintyä kaikissa ihotyypeissä.

Lue lisää
27.5.2023 Ihonhoito

Ihottuman oireita ovat kutina, punoitus ja hilseily. Lievän ihottuman hoitoon sopii perusvoide, mutta pitkittynyt käsi-ihottuma voi vaatia lääkehoitoa.

Lue lisää
5.10.2022 Ihonhoito

Kun iho alkaa kutista, syynä on usein atooppinen ihottuma – mutta joskus kyseessä voi olla myös syyhypunkki. Usein nämä erottaa helposti toisistaan, ja kumpaankin on oma hoitonsa.

Lue lisää
17.11.2021 Ihonhoito

Talvi kuivattaa ja ohentaa ihoa, ja se on silloin herkkä ärtymään ja punoittamaan. Kunnon kosteuttaminen on talven tärkein ihonhoitoteko.

Lue lisää
15.9.2021 Ihonhoito

Atooppiset, tulehtuneet silmänympärykset näyttävät ikäviltä, ja usein vaiva pahenee talvella. Kutiavat silmäluomet eivät ole vain kosmeettinen kiusa vaan voivat haitata huomattavasti arkea.

Lue lisää
31.5.2021 Ihonhoito

Ruoka pahentaa vain harvoin atooppisen ihottuman oireita, toteaa dosentti Petri Kulmala. Atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergia pitäisikin pitää selvästi toisistaan erillään. 

Lue lisää
11.12.2019 Ihonhoito

Atooppinen iho on usein kurja vaiva. Se oireilee kutinana ja punoituksena, ja aika ajoin se saattaa äityä atooppiseksi ihottumaksi. Onneksi oireita voi helpottaa oikealla perusvoiteella ja tarvittaessa kortisonivoiteella.

Lue lisää
21.11.2019 Ihonhoito

Kun iho ikääntyy, se ohenee ja kuivuu. Siksi ikääntynyt iho rikkoutuu helpommin kuin nuoren ihmisen iho, ja siksi se myös kutisee ja rypistyy. Oikealla hoidolla voit kuitenkin auttaa ihoasi pysymään hyvässä kunnossa.

Lue lisää
9.5.2023 Naisen terveys

Kuiva ja herkkä iho voi hyvin, kun sitä hoitaa hajusteettomalla, lisäaineettomalla ja vedettömällä ihoöljyllä. Lue käyttövinkit ja tietopaketti Femisan Oil -tuotteesta.

Lue lisää
9.9.2019 Ihonhoito

Atooppinen ihottuma ei kerro allergiasta. Rutikuiva, kutiava iho selätetään rasvaamalla. Lue vinkit kuivan, atooppisen ihon hoitoon.

Lue lisää

Apteekkikosmetiikka

8.5.2024 Ihonhoito

Kasvovesi on yksi tärkeimmistä ihonhoitotuotteista. Se viimeistelee ihon puhdistuksen ja hoitaa sitä.

Lue lisää
19.3.2024 Ihonhoito

Kasvojen iho voi ärtyä ja kuivua kevään pölyistä ja sääolosuhteista. Ihosi kohtaa kevään terveenä ja vahvana, kun vahvistat sen mikrobia ja hoidat sitä oikein.

Lue lisää
6.3.2024 Favora

Hyvin hoidettu iho pysyy terveenä ja näyttää kauniilta kaiken ikäisenä. Ota haltuun ihonhoidon kolme peruspilaria ja löydä sopivat tuotteet tarpeisiisi!

Lue lisää
28.4.2023 Ihonhoito

Couperosa on suomalaiselle iholle valitettavan tavallinen kiusa. Ohut ja herkkä iho on altis hiussuonten laajenemiselle ja siten punoitukselle ja lehahtelulle.

Lue lisää
7.9.2023 Ihonhoito

Ostatko sinäkin apteekista kasvo- ja käsivoiteita ja aurinkosuojaa? Apteekkikosmetiikka on käytössä kolmasosalla suomalaisnaisista. Lue lisää tutkimuksesta!

Lue lisää
6.9.2023 Ihonhoito

Kun herkkäihoinen haluaa hoitaa ihonsa ikääntymisen merkkejä, moni puntaroi: hellät vai tehokkaat tuotteet? Lue tuotevinkkimme ja ihonhoitorutiinimallit!

Lue lisää
6.8.2023 Ihonhoito

Vaihtelevat vuodenajat, ikä ja atopia haastavat ihon ja sen hoitotuotteet. Lisätehoa ihonhoitoon saa seerumista.

Lue lisää
17.10.2022 Ihonhoito

Kasvojen säännöllinen puhdistaminen on tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta. Ilman huolellista puhdistusta tehokkaimmatkaan hoitoaineet eivät pääse kunnolla vaikuttamaan.

Lue lisää
31.3.2022 Ihonhoito

Kun etsit hellävaraista ja näppärää ihonpuhdistustuotetta, kokeile misellivettä. Sitä ei tarvitse edes huuhdella. Misellivesi kehitettiin alun perin vedettömäksi meikin- ja ihonpuhdistajaksi, joka sopii kaiken ikäisille ja kaikille ihotyypeille.

Lue lisää
30.3.2023 Ihonhoito

Onko poskessasi ruskea läiskä, joka tummuu kesällä ja haalenee talven mittaan? Se voi olla maksaläiskä eli melasma.

Lue lisää
14.3.2023 Ihonhoito

Kuinka valita itselleen oikeat kosmetiikkatuotteet valtavan tarjonnan äärellä? Aloita miettimällä tärkeintä valintaperustetta, ihotyyppiäsi. Lue faktat ja opi suunnistamaan kosmetiikkarivistöjen lomassa.

Lue lisää
21.12.2021 Ihonhoito

Retinoli on tehokas ainesosa ihonhoidossa. Sen käyttö kannattaa aloittaa asteittain ja ihoa totuttamalla.

Lue lisää
3.6.2021 Ihonhoito

Pikaisessa ulkoilussa toimii aurinkosuojana päivävoide tai BB-voide, kunhan suojakerroin on riittävä ja voidetta levittää tarpeeksi. BB-voide toimii samalla näppärästi sävyttävänä päivävoiteena ja kevyenä meikkinä, joka tasoittaa ihon sävyjä.

Lue lisää
10.12.2020 Ihonhoito

Iho kutisee, punoittaa, kiristää, lehahtelee. Herkkä iho reagoi kärkkäästi moniin asioihin. Siksi sitä tulee hoitaa hellästi ja huolella. Kosmetiikka- ja hoitotuotteiden valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Lue lisää
16.4.2020 Ihonhoito

Apteekkikosmetiikka on hellävaraista ja laadukasta kosmetiikkaa. Siinä on mahdollisimman vähän aineita, jotka voivat aiheuttaa allergiaa.

Lue lisää
8.4.2020 Ihonhoito

Ihon kimmoisuuden väheneminen näkyy ensimmäiseksi silmänympäryksissä. Koska silmänympärysiho on paljon ohuempaa kuin muu iho, se vaatii voiteen, joka hoitaa muttei turvota. Hyvä silmänympärysvoide kannattaa ottaa osaksi päivittäistä ihonhoitorutiinia.

Lue lisää

Epäpuhdas iho

18.1.2023 Ihonhoito

Missä iässä akne loppuu? Voiko akne parantua itsestään? Ihotautilääkäri kertoo, millainen sairaus akne on ja miksi sitä kannattaa hoitaa. 

Lue lisää
13.4.2024 Ihonhoito

Oletko yrittänyt peittää kasvoille ilmestynyttä finniä? Näin on tehnyt lähes jokainen. Asiantuntija opastaa, miten sinun kannattaa pitää huolta ihostasi, jotta finnejä ja mustapäitä ei tulisi.

Lue lisää
11.11.2020 Ihonhoito

Monen maskinkäyttäjän iho oireilee suu-nenäsuojuksen alla. Tiesitkö, että niin kutsuttua masknea voi hoitaa ja estää ennalta puhdistus- ja kosteuttamisrutiineja tarkistamalla? Kasvomaski ja meikki -yhdistelmä saattaa vaatia rutiinien muutosta.

Lue lisää

Intiimialueen ihonhoito

9.9.2019 Ihonhoito

Milloin olet viimeksi katsonut kunnolla alapäätäsi? Tiesitkö, että perusvoiteilla voi hoitaa ulkoisten limakalvojen kuivuutta ja kutinaa? Lue lisää alapään ihonhoidosta.

Lue lisää
14.10.2021 Ihonhoito

Genitaalialueen jäkäläihottuma on tavallisimmin valkojäkälää, joka kutisee, kirvelee ja voi muodostaa sukuelimiin arpimaista kudosta. Hoitona on kortisoni ja perusvoide.

Lue lisää
9.9.2023 Ihonhoito

Ihoa kutittaa, se hilseilee ja on ärtynyt. Sattuu ja tekisi mieli raapia koko ajan. Peniksen ja etenkin sen päässä sijaitsevan terskan iho on herkkää, ja sen alueelle tulee helposti erilaisia tulehduksia.

Lue lisää

Käsien ja jalkojen ihonhoito

4.1.2022 Ihonhoito

Käsien ihottuma on syytä hoitaa kunnolla. Säännöllinen perusvoiteen käyttö auttaa ennaltaehkäisevästi ja toimii myös itsehoitona.

Lue lisää
19.3.2020 Ihonhoito

Vesi ja saippua on lyömätön yhdistelmä käsienpesussa, mutta niitäkin pitää käyttää oikein. Katso video ja varmista, että teillä osataan pitää kädet puhtaina. Muista huolehtia myös käsien kosteutuksesta.

Lue lisää
23.7.2021 Ihonhoito

Kun jalat voivat hyvin, ne jaksavat kantaa päivästä toiseen. Jalkaterapeutti Pia Kallio neuvoo, miten jalkoja kannattaa hoitaa, jotta ne pysyvät kauniina ja terveinä.

Lue lisää
22.5.2021 Ihonhoito

Punottaa, kutiaa ja hilseilee – käsien iho on kovilla varsinkin kylmän sään aikaan. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannukselan mukaan yleisin vaiva on käsien ihon kuivuminen.

Lue lisää

Lasten ihonhoito

12.3.2020 Lasten terveys

Katso videolta HUS Iho- ja allergiasairaalan osastonhoitajan Pia Rallin vinkit lapsen ihon rasvaamiseen! Samoja vinkkejä voit soveltaa myös aikuisen ihoon.

Lue lisää
7.2.2019 Lasten terveys

Mitä eroa on lapsen kuivalla ja atooppisella iholla? Miten vauvan atooppista ihoa hoidetaan, ja mikä auttaa silloin, kun kuivan ja kutisevan ihon hoito tuntuu lapsesta ikävältä? Näillä täsmävinkeillä vauvan ja lapsen atooppisen ihottuman hoito helpottuu.

Lue lisää
27.9.2018 Lasten terveys

Lapsen iho-oireita luullaan herkästi ruoka-allergiaksi. Joskus taustalla on kuitenkin ihosairaus, jolloin ruoka-aineiden välttelystä ei ole hyötyä, mutta saattaa olla ravitsemuksellista vahinkoa.

Lue lisää

Muuta ihonhoidosta

17.4.2024 Ihonhoito

Mikä aiheuttaa kosketusihottumaa, ja mistä sen tunnistaa? Ja miten kosketusihottumaa voi ehkäistä ja hoitaa? Lue asiantuntijan vastaukset!

Lue lisää
31.1.2024 Ihonhoito

Seborrooinen ihottuma eli tali-ihottuma tai taliköhnä oireilee punoittavana, kutisevana ja hilseilevänä ihona. Lue tietopaketti ja hoito-ohjeet.

Lue lisää
1.11.2023 Ihonhoito

Ruusufinni saa usein posket punoittamaan ja nostaa kasvoille näppylöitä. Ruusufinnistä ei pääse kokonaan eroon, mutta oireita voi hoitaa kotikonstein.

Lue lisää
19.10.2023 Ihonhoito

Kollageenin määrä iholla vähenee ikääntymisen myötä. Ravinnon kollageenilla ja keramideilla on todettu vaikutus ryppyjen vähenemiseen ja ihon kosteustasapainoon.

Lue lisää
28.6.2023 Ihonhoito

Testaatko innolla uusia tuotteita vai löytyykö ostoskoristasi aina se tuttu kasvovoide? Lue minkälaisia ihonhoitovoiteiden käyttäjiä olemme!

Lue lisää
26.6.2023 Ihonhoito

Akuutissa nokkosihottumassa antihistamiini auttaa yleensä hyvin. Sitä kannattaa käyttää pari viikkoa yhteen mittaan ja jos oireita vielä on, hoitoa voi jatkaa.

Lue lisää
15.3.2023 Ihonhoito

Psoriasis oireilee ikävinä kutisevina laikkuina ihossa tai nivelvaivoina. Lievä psoriasis voi olla varsin harmiton, mutta usein se vaatii hoitoa – ainakin ajoittain.

Lue lisää
17.11.2022 Ihonhoito

Tuoretta tatuointia kannattaa hoitaa hyvin, jotta iho pysyy kunnossa ja tatuoinnista tulee ihon parantumisen jälkeen toiveesi mukainen. Katso videolta ohjeet juuri tatuoidun ihon hoitoon!

Lue lisää
14.9.2022 Ihonhoito

Luomet muuttuvat iän myötä. Joihinkin muutoksiin kannattaa reagoida herkästi. Jos luomi näyttää kasvavan ja muuttuvan epäsymmetriseksi, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille. 

Lue lisää
28.6.2022 Ihonhoito

Uiminen on monipuolista kuntoilua, joka sopii useimmille ihmisille. Iho on kuitenkin vedessä koetukselle, joten uimarin on muistettava riittävä kosteutus.

Lue lisää
30.11.2021 Ihonhoito

Kivuliaat hiertymät voivat viedä ilon urheilusta ja pakottaa treenitauolle. Ihon rikkoutumista voi estää sopivilla vaatteilla ja suojavoiteella.

Lue lisää
20.4.2022 Ihonhoito

Erilaiset ihotulehdukset ovat yleisiä vaivoja, jotka yleensä paranevat itsehoidolla. Antibioottivoide on monessa tapauksessa oiva apu. Hyvä hygienia auttaa osaltaan ehkäisemään tulehduksia.

Lue lisää
27.6.2019 Ihonhoito

Huolellinen ihonhoito kannattaa myös kesällä, sillä auringossa iho kuivuu normaalia herkemmin. Kesä muuttaa muutenkin ihonhoitorutiineja, ja esimerkiksi atooppinen iho nauttii auringonvalosta.

Lue lisää
28.9.2021 Ihonhoito

Puna- ja valkojäkälä ovat ihosairauksia, jotka oirehtivat kehon eri osissa kutisevin ja kirvelevin läiskin sekä joskus myös haavaumin.

Lue lisää
29.6.2023 Ihonhoito

Iho on luonnostaan aavistuksen verran hapan ja nauttii, kun sitä hoitaa sen oman pH-arvon mukaisilla tuotteilla. Jos ihon pH-arvo nousee lähelle emäksistä, iho voi herkistyä ja altistua ihosairauksille.

Lue lisää

Orionin perusvoiteet

9.9.2019 Ihonhoito

Markkinoilla on nykyään kymmeniä – ellei peräti satoja – erilaisia ihovoiteita. Mitä perusasioita pitää tietää, että osaa valita omalle iholle sopivan voiteen?

Lue lisää
20.9.2019 Ihonhoito

Voidekieli-suomi -sanakirja. Tiedätkö mitä ovat keramidit, glyseroli tai vaikka karbamidi. Lue perusvoiteiden tärkeimmistä vaikuttavista aineista ja kuinka ne vaikuttavat ihoon.

Lue lisää
5.1.2021 Ihonhoito

Suomalaisten suosimat perusvoiteet valmistetaan Orionin Turun tehtaan voideosastolla. Voimakkaan kysynnän myötä tuotantotiloja ollaan laajentamassa.

Lue lisää
28.11.2018 Ihonhoito

Perusvoiteita on tehty Orionissa jo vuodesta 1953. Perusvoiteella tarkoitetaan lääketehtaan valmistamaa lääkkeetöntä voidetta, jonka tarkoituksena on parantaa ihon kuntoa.

Lue lisää
9.9.2019 Ihonhoito

Perusvoiteiden historia alkaa jo vuodesta 1921. Kehitystyö on jatkunut tähän päivään asti ja jatkuu edelleen vauhdilla. Lue lisää perusvoiteiden historiasta ja kehityksen nykytilasta.

Lue lisää
20.9.2019 Ihonhoito

Mitä perusvoide oikeastaan tarkoittaa, kuinka kauan perusvoide säilyy ja miten sitä tulisi säilyttää... Lue usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia.

Lue lisää