Laadukkaiden voiteiden perässä ei tarvitse vaivautua tavaratalon kosmetiikkaosastolle asti, sillä piipahdus lähiapteekkiin riittää. Kohtuuhintaiset, monipuoliset ihonhoitotuotteet ovat jokaisen saatavilla. Miten siis löytää laajasta valikoimasta itselle parhaiten sopivat ihonhoitotuotteet? Maallikolle tuoteselosteen latinavoittoinen kieli on yleensä silkkaa hepreaa.

Ensimmäisenä tuoteselosteesta voi aina halutessaan poimia esiin ainesosat, joille on esimerkiksi allerginen. Kemiaan ei kuitenkaan kannata upota liian syvälle, sillä omalle iholle sopivan perusvoiteen löytäminen on aina hyvin yksilöllinen prosessi. Paras ja luotettavin tapa on voiteen testaaminen iholla.

Kokeile rasvaisempaa tuotetta

Jos ihoa kirvelee voidetta käytettäessä, voide on todennäköisesti liian kevyttä. Tällöin kannattaa kokeilla hieman rasvaisempaa tuotetta. Perusvoiteet saattavat aiheuttaa joskus myös ärsytystä ihottuma-alueilla. Tällöin tarvitaan ensin muita iholääkkeitä tulehduksen rauhoittamiseksi, ja perusvoiteita voidaan käyttää sitten jatkohoitona.

Lääketehtaiden valmistamat ihonhoitotuotteet ja muutkin lääkevalmisteet tutkitaan kuitenkin huolellisesti ennen markkinoille laskemista. Ärsyttäviksi tiedettyjä ainesosia pyritään välttämään.

Lotionit, emulsiovoiteet ja salvat

Useat valmistajat ovat jakaneet voiteet kolmeen pääluokkaan: lotionit, emulsiovoiteet ja salvat. Ihoa kosteuttavien ja suojaavien tuotteiden tuotesisällöt vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.

Kevyet lotionit suojaavat ihoa vähiten, mutta ovat kylläkin kosteuttavia. Niiden rasvapitoisuus on pieni tai niissä ei ole rasvaa ollenkaan. Emulsiovoiteet sisältävät vaihtelevasti sekä rasvaa että kosteuttavia ainesosia. Ne sopivat yleiskäyttöön, ja kuivaihoinen voi käyttää niistä keveimpiä ihonsa pesuunkin.

Emulsiovoiteet sopivat yleisvoiteiksi kenelle tahansa. Erityisen hyvin ne käyvät kuivan, atooppisen ihon perushoidoksi. Emulsiovoiteet sopivat yleensä normaalille iholle, kun taas salvat ovat erittäin kuivan ja mahdollisesti sarveistuneen ihon hoitoon tarkoitettuja rasvapitoisia tuotteita.

Kosteuttavia ja kuorivia ainesosia sisältävät salvat sopivat hyvin esimerkiksi kuivien jalkapohjien yleisvoiteiksi. Runsaasti rasvaa sisältäviä salvoja ei yleisesti ottaen kannattaisi käyttää karvaisilla ihoaluilla, sillä seurauksena saattaa olla karvatupentulehdus. Jos tuntee itsensä epävarmaksi voideviidakossa, voi turvautua apteekkien henkilökunnan asiantuntemukseen.

Suojaa ja kosteutta iholle

Iho tarvitsee kosteutta ja suojaa aina, kun se tuntuu ikävän kuivalta ja kiristävältä tai kirvelevältä ja kutisevalta. Runsas kylpeminen ja suihkussa käyminen lisäävät myös ihon kosteuttamisen tarvetta.

Varsinkin atoopikkojen olisi hyvä levittää suojaava ja kosteuttava perusvoide iholle heti suihkun jälkeen, vaikka vielä hieman kosteallekin iholle. Hyvä ihovoide vie kosteutta ihon sisään ja muodostaa samalla ihon pintaan kosteuden haihtumista estävän suojakalvon.

Atooppisesta ihorakenteesta johtuvasta ihon kuivumisesta kärsivät henkilöt tarvitsevat perusvoiteita nimenomaan ihonsa suojaksi ja kosteuttamiseksi. Esimerkiksi monien voiteiden sisältämät propylenglykoli ja karbamidi ovat hyviä, ihoa kosteuttavia ainesosia. Ne sitovat vettä ja kuljettavat imeytyessään kosteuden ihon sisään ja pidättävät sitä siellä. Tosin, jos niitä käytetään liian kuivalle ja ärtyneelle iholle, ne saattavat aiheuttaa lyhytkestoista ihon kirvelyä. Propylenglykolilla on myös antimikrobista vaikutusta. Siitä on hyötyä varsinkin atoopikoille, joiden iho on herkästi tulehtuva. Aqualan Plus esimerkiksi sisältää kosteuttajana propylenglykolijohdosta.

Perusvoiteeksi Aqualan Plus on varsin sopiva: se kosteuttaa tehokkaasti kuivaa ihoa ja on täysin hajusteeton. Kiireisille nykyihmisille se sopii hyvin miellyttävien ominaisuuksiensa takia, eikä se myöskään jätä tunkkaista tai tahmaista oloa iholle, vaan imeytyy nopeasti.

Aqualan Plus – kosteuttava ja suojaava perusvoide

Aqualan Plus on herkällekin iholle sopiva perusvoide. Pitkäkestoisesti kosteuttava Aqualan Plus on koostumukseltaan kevyt, ja sitä on helppo levittää iholle. Aqualan Plus ei jätä käytön jälkeen lainkaan kalvomaista tahmeutta ihon pinnalle. Aqualan Plus on yhtä tehokas myös runsaan vedenkäytön ja ulkoilun aiheuttaman ihon kuivumisen estäjänä ja korjaajana.

Aqualan Plus perusvoide ei sisällä lainkaan hajusteita tai väriaineita. Se on erinomainen normaalin ihon kosteuttaja, mutta sopii mainiosti myös kuivan, herkän ja atooppisesti oireilevan ihon jokapäiväiseksi perusvoiteeksi.

Aqualan Plussaa myydään apteekeissa 30, 100, 200 ja 500 gramman pakkauksissa.

Arjen perusvoiteluun

Aqualan Plus on pitkäkestoisesti kosteuttava geelimäinen perusvoide.