Hyödyllistä tietoa kivusta ja särystä

Mistä kipu ja särky johtuvat? Miten niitä voi hoitaa? Olemme koonneet tähän osioon tietoa erilaisista kivuista ja niiden oireista sekä yleisiä hoito-ohjeita.

Yleistä kivusta

15.5.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Mononukleoosin tyypillisiä oireita ovat korkea kuume ja kova nielukipu, jotka voivat kestää melko pitkään. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, oireita voi helpottaa juomalla riittävästi ja käyttämällä tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä.

Lue lisää
5.12.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Fibromyalgia aiheuttaa kipuja eri puolilla vartaloa ja selittämätöntä uupumusta. Tärkeintä hoitoa on liikkuminen, uni ja elämänlaatuun panostaminen.

Lue lisää
25.1.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Hammassärky on ikävä vaiva. Tulehduskipulääke voi tuoda särkyyn ensiapua, mutta säryn syy on aina selvitettävä.

Lue lisää
16.3.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Kuukautiskivut ovat usein ikäviä kramppeja alavatsassa menkkojen ensimmäisinä päivinä. Voit lievittää niitä lämmöllä, liikunnalla ja särkylääkkeillä.

Lue lisää
4.1.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Vyöruusu on iholla rakkuloiva infektiotauti, joka voi jättää jälkeensä kivuliaan hermosäryn. Vyöruusun oireita voi lievittää apteekista saatavilla tuotteilla, mutta lääkäriin lähdön kanssa ei pidä viivytellä.

Lue lisää
26.11.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Aikuisen korvatulehdus on tavallisesti korvakäytävän tulehdus. Sitä voi ehkäistä pitämällä korvakäytävän kuivana ja hoitamalla sitä korvasuihkeella.

Lue lisää
29.5.2017 Tietoa kivusta ja särystä

Kuumeisena on tärkeää välttää rasitusta. Jos kyseessä on selkeästi flunssa, itsehoitona riittää lepo ja runsas juominen.

Lue lisää
20.2.2019 Tietoa kivusta ja särystä

Kylmähoito tepsii akuuttiin kipuun, paikallishoitona kannattaa käyttää myös kipugeeliä. Terveelliset elämäntavat ja läheisyys ovat ennaltaehkäiseviä keinoja kohottaa kipukynnystä.

Lue lisää

Päänsärky

11.3.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Päänsärkyyn on lukemattomia eri syitä. Pääkipu voi olla ikävä vaiva, mutta se on lähes aina vaaratonta.

Lue lisää
3.7.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Toistuva päänsärky saa pohtimaan syitä kivun takana. Tavallisesti taustalla on joko jännityspäänsärky tai migreeni.

Lue lisää
19.5.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Itsemurhapäänsärky – miten sellaisen kanssa selviää? Tästä Senja Hernandez oli huolissaan, kun hänellä todettiin sarjoittainen päänsärky. Sittemmin Hernandez on löytänyt keinoja käsitellä kipua.

Lue lisää

Särkylääkkeet

27.5.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Apteekista löytyy useita kivun itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen tulehdus, lääkevalmisteen sopiva annostelumuoto, muu terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet.

Lue lisää
9.10.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Koronaan sairastunut perusterve ihminen voi käyttää ibuprofeenia kuumeen ja kivun itsehoidossa. Huolta ibuprofeenin turvallisuudesta koronaoireiden hoidossa ei ole pystytty näyttämään toteen tieteellisen tutkimusnäytön avulla.

Lue lisää

Niska- ja hartiakivut

27.1.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Lihasjännitys tuntuu niskassa ja hartioissa kipuna, jonka liikunta voi laukaista pois. Niskakipu ja hartiakipu myös pysyvät poissa, kun niiden aiheuttajat selvitetään ja niihin puututaan. Tilapäiseen kivun lievitykseen voi kokeilla paikallisvalmisteita. 

Lue lisää
8.3.2022 Tietoa kivusta ja särystä

Kännykän jatkuva katselu voi olla rankkaa niska-hartiaseudulle. Jos päätä särkee tai niskajumi vaivaa, syynä voi olla runsas ruutuaika.

Lue lisää

Selkäkipu

24.1.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Välilevyn rappeutuminen on yleinen syy selkäkivuille. Paranemisennuste on kuitenkin hyvä. Parasta hoitoa on arkiliikunta. Lue lisää!

Lue lisää
21.12.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Fasettilukko aiheuttaa selkään ikävää paineen tunnetta tai kipua. Lukon takana voi olla esimerkiksi lantion virheasento tai päätetyö.

Lue lisää
29.6.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Jooga, pilates, kuntopiiri, uinti – liikunta on tärkeää niin terveelle kuin kipeällekin selälle. Selkäkipu voi pakottaa lepäämään hetken, mutta liikkeelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian. 

Lue lisää
27.8.2018 Tietoa kivusta ja särystä

Alaselkäkipu on yleistä eikä siihen useinkaan löydy yhtä selkää syytä. Yleishoidoksi sopii parhaiten liikunta.

Lue lisää

Raajat (kädet/jalat) ja nivelet

3.3.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Kun kyynärpään ulkosyrjää särkee vaikka kahvikuppia nostaessa tai käden ojentaminen tuntuu kivuliaalta, syynä voi olla tenniskyynärpää.

Lue lisää
28.12.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Kun lonkan sivulla tuntuu kipua ylämäkeä kävellessä tai kyljellä maatessa, voi kyseessä olla lonkan limapussin tulehdus eli bursiitti. Vaiva paranee yleensä kotihoidon avulla.

Lue lisää
8.11.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Hermopinne päkiässä on yleinen vaiva, jota aiheuttavat esimerkiksi puristavat kengät, huono työasento ja kuormittava urheilu.

Lue lisää
10.8.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Liiallisesta rasituksesta johtuvan käsikivun parantumista voi tarkkailla kotona muutaman viikon. Vammasta aiheutuneet käsikivut pitäisi tarkistuttaa lääkärillä.

Lue lisää
1.6.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Nivelrikko (artroosi) on yleisin nivelsairaus niin Suomessa kuin muuallakin. Ikääntyminen nostaa sairauden todennäköisyyttä.

Lue lisää
30.11.2022 Tietoa kivusta ja särystä

Polvi voi kipeytyä vähitellen tai äkillisesti. Oireet ratkaisevat, onko parempi seurata kipua jonkin aikaa vai mennä suoraan lääkäriin.

Lue lisää
9.5.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Vaivaisenluu eli hallux valgus voi tuntua piinaavana kipuna jalkaterässä, mutta oireet helpottavat usein nopeasti.

Lue lisää
20.2.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Plantaarifaskiitin tunnistaa kantapääkivusta liikkeelle lähtiessä. Sen hoidossa tarvitaan sinnikkyyttä, mutta paranemisennuste on hyvä.

Lue lisää
29.4.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden ylivenyttymistä tai nivelsiteiden vaurioitumista, kuten repeämistä. Vakavampia vammoja nilkassa ovat kehräsluiden tai muun nilkan tai jalkaterän alueen murtumat.

Lue lisää
14.2.2022 Tietoa kivusta ja särystä

Kun olkapäätä särkee ja olkanivelen liikkuvuus heikkenee, vaivaa kutsutaan jäätyneeksi olkapääksi. Se voi parantua täydellisesti, mutta oireilu saattaa kestää vuosia. 

Lue lisää

Urheiluvammat

20.1.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Venähdykset ja ruhjeet ovat tuttuja urheilijoille. Kivun ja tulehduksen täsmähoitoon tuo apua myös ibuprofeenia sisältävä kipugeeli, jota on helppo levittää ja joka ei tahraa. Katso ohjeet videolta!

Lue lisää
2.9.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Liikuntavamman hoidosta tuttu KKK-ohje on päivitetty. Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapukeinoja pehmytkudosvammoihin, mutta kylmähoidon hyöty on epäselvä.

Lue lisää
20.1.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.

Lue lisää
5.5.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.

Lue lisää
3.12.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Nyrjähtikö nilkka, venähtikö reisi, tuliko ruhje? Tästä ei kannata liikaa masentua. Pienet vammat kannattaa hoitaa ripeästi kuntoon ja jatkaa elämää. Katso videolta, miten hyvänlaatuisia vammoja voi lievittää paikallisesti kipugeelillä!

Lue lisää
15.5.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!

Lue lisää

Lapsen kipu

3.6.2023 Lasten terveys

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä.

Lue lisää
26.4.2023 Lasten terveys

Lapsen päänsärky johtuu usein flunssasta tai muusta taudista, mutta sen takana voi olla myös vaikkapa turhan hurja ruutuaika.

Lue lisää
8.1.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, koska potilas ei osaa puhua eikä ilmaista, mistä paha olo johtuu.

Lue lisää