Mistä kipu ja särky johtuvat? Miten niitä voi hoitaa? Olemme koonneet tähän osioon tietoa erilaisista kivuista ja niiden oireista sekä yleisiä hoito-ohjeita.
Yleistä kivusta
25.1.2023 Tietoa
Hammassärky on ikävä vaiva. Tulehduskipulääke voi tuoda särkyyn ensiapua, mutta säryn syy on aina selvitettävä.
Vyöruusu on iholla rakkuloiva infektiotauti, joka voi jättää jälkeensä kivuliaan hermosäryn. Vyöruusun oireita voi lievittää apteekista saatavilla tuotteilla, mutta lääkäriin lähdön kanssa ei pidä viivytellä.
Kylmähoito tepsii akuuttiin kipuun, paikallishoitona kannattaa käyttää myös kipugeeliä. Terveelliset elämäntavat ja läheisyys ovat ennaltaehkäiseviä keinoja kohottaa kipukynnystä.
Päänsärkyjä on erilaisia. Päänsärkytaipumusta voi pitkälti hoitaa liikuntaa, unta ja juomatapoja petraamalla sekä tarvittaessa särkylääkkeellä. Toistuva ja toispuoleinen päänsärky on usein migreeniä. Jatkuva päänsärky on syy lähteä lääkäriin.
Itsemurhapäänsärky – miten sellaisen kanssa selviää? Tästä Senja Hernandez oli huolissaan, kun hänellä todettiin sarjoittainen päänsärky. Sittemmin Hernandez on löytänyt keinoja käsitellä kipua.
Apteekista löytyy useita kivun itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen tulehdus, lääkevalmisteen sopiva annostelumuoto, muu terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet.
Koronaan sairastunut perusterve ihminen voi käyttää ibuprofeenia kuumeen ja kivun itsehoidossa. Huolta ibuprofeenin turvallisuudesta koronaoireiden hoidossa ei ole pystytty näyttämään toteen tieteellisen tutkimusnäytön avulla.
Lihasjännitys tuntuu niskassa ja hartioissa kipuna, jonka liikunta voi laukaista pois. Niskakipu ja hartiakipu myös pysyvät poissa, kun niiden aiheuttajat selvitetään ja niihin puututaan. Tilapäiseen kivun lievitykseen voi kokeilla paikallisvalmisteita.
Jooga, pilates, kuntopiiri, uinti – liikunta on tärkeää niin terveelle kuin kipeällekin selälle. Selkäkipu voi pakottaa lepäämään hetken, mutta liikkeelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian.
Liiallisesta rasituksesta johtuvan käsikivun parantumista voi tarkkailla kotona muutaman viikon. Vammasta aiheutuneet käsikivut pitäisi tarkistuttaa lääkärillä.
Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden ylivenyttymistä tai nivelsiteiden vaurioitumista, kuten repeämistä. Vakavampia vammoja nilkassa ovat kehräsluiden tai muun nilkan tai jalkaterän alueen murtumat.
Kun olkapäätä särkee ja olkanivelen liikkuvuus heikkenee, vaivaa kutsutaan jäätyneeksi olkapääksi. Se voi parantua täydellisesti, mutta oireilu saattaa kestää vuosia.
Kun kyynärpään ulkosyrjää särkee vaikka kahvikuppia nostaessa tai käden ojentaminen tuntuu kivuliaalta, syynä voi olla tenniskyynärpää. Sitkeä vaiva vaatii usein lepoa ja uusia tapoja esimerkiksi työergonomiassa.
Venähdykset ja ruhjeet ovat tuttuja urheilijoille. Kivun ja tulehduksen täsmähoitoon tuo apua myös ibuprofeenia sisältävä kipugeeli, jota on helppo levittää ja joka ei tahraa. Katso ohjeet videolta!
Liikuntavamman hoidosta tuttu KKK-ohje on päivitetty. Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapukeinoja pehmytkudosvammoihin, mutta kylmähoidon hyöty on epäselvä.
Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.
Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.
Nyrjähtikö nilkka, venähtikö reisi, tuliko ruhje? Tästä ei kannata liikaa masentua. Pienet vammat kannattaa hoitaa ripeästi kuntoon ja jatkaa elämää. Katso videolta, miten hyvänlaatuisia vammoja voi lievittää paikallisesti kipugeelillä!
Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!