Hyödyllistä tietoa kivusta ja särystä

Mistä kipu ja särky johtuvat? Miten niitä voi hoitaa? Olemme koonneet tähän osioon tietoa erilaisista kivuista ja niiden oireista sekä yleisiä hoito-ohjeita.

Yleistä kivusta

5.12.2023 Tietoa

Fibromyalgia aiheuttaa kipuja eri puolilla vartaloa ja selittämätöntä uupumusta. Tärkeintä hoitoa on liikkuminen, uni ja elämänlaatuun panostaminen.

Lue lisää
25.1.2023 Tietoa

Hammassärky on ikävä vaiva. Tulehduskipulääke voi tuoda särkyyn ensiapua, mutta säryn syy on aina selvitettävä.

Lue lisää
4.1.2023 Tietoa

Vyöruusu on iholla rakkuloiva infektiotauti, joka voi jättää jälkeensä kivuliaan hermosäryn. Vyöruusun oireita voi lievittää apteekista saatavilla tuotteilla, mutta lääkäriin lähdön kanssa ei pidä viivytellä.

Lue lisää
26.11.2020 Tietoa

Aikuisen korvatulehdus on tavallisesti korvakäytävän tulehdus. Sitä voi ehkäistä pitämällä korvakäytävän kuivana ja hoitamalla sitä korvasuihkeella.

Lue lisää
29.5.2017 Tietoa

Kuumeisena on tärkeää välttää rasitusta. Jos kyseessä on selkeästi flunssa, itsehoitona riittää lepo ja runsas juominen.

Lue lisää
20.2.2019 Tietoa

Kylmähoito tepsii akuuttiin kipuun, paikallishoitona kannattaa käyttää myös kipugeeliä. Terveelliset elämäntavat ja läheisyys ovat ennaltaehkäiseviä keinoja kohottaa kipukynnystä.

Lue lisää

Päänsärky

7.1.2021 Tietoa

Päänsärkyjä on erilaisia. Päänsärkytaipumusta voi pitkälti hoitaa liikuntaa, unta ja juomatapoja petraamalla sekä tarvittaessa särkylääkkeellä. Toistuva ja toispuoleinen päänsärky on usein migreeniä. Jatkuva päänsärky on syy lähteä lääkäriin.

Lue lisää
3.7.2023 Tietoa

Toistuva päänsärky saa pohtimaan syitä kivun takana. Tavallisesti taustalla on joko jännityspäänsärky tai migreeni.

Lue lisää
3.5.2018 Tietoa

Ärtymys, makeanhimo ja haukottelu saattavat olla migreenin ensioireita. Jos migreeni on sinulle jo tuttu, toimi nopeasti.

Lue lisää
19.5.2021 Tietoa

Itsemurhapäänsärky – miten sellaisen kanssa selviää? Tästä Senja Hernandez oli huolissaan, kun hänellä todettiin sarjoittainen päänsärky. Sittemmin Hernandez on löytänyt keinoja käsitellä kipua.

Lue lisää

Särkylääkkeet

27.1.2022 Tietoa

Apteekista löytyy useita kivun itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkevaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa esimerkiksi mahdollinen tulehdus, lääkevalmisteen sopiva annostelumuoto, muu terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet.

Lue lisää
9.10.2020 Tietoa

Koronaan sairastunut perusterve ihminen voi käyttää ibuprofeenia kuumeen ja kivun itsehoidossa. Huolta ibuprofeenin turvallisuudesta koronaoireiden hoidossa ei ole pystytty näyttämään toteen tieteellisen tutkimusnäytön avulla.

Lue lisää

Niska- ja hartiakivut

27.1.2021 Tietoa

Lihasjännitys tuntuu niskassa ja hartioissa kipuna, jonka liikunta voi laukaista pois. Niskakipu ja hartiakipu myös pysyvät poissa, kun niiden aiheuttajat selvitetään ja niihin puututaan. Tilapäiseen kivun lievitykseen voi kokeilla paikallisvalmisteita. 

Lue lisää
8.3.2022 Tietoa

Kännykän jatkuva katselu voi olla rankkaa niska-hartiaseudulle. Jos päätä särkee tai niskajumi vaivaa, syynä voi olla runsas ruutuaika.

Lue lisää

Selkäkipu

29.6.2023 Tietoa

Jooga, pilates, kuntopiiri, uinti – liikunta on tärkeää niin terveelle kuin kipeällekin selälle. Selkäkipu voi pakottaa lepäämään hetken, mutta liikkeelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian. 

Lue lisää
27.8.2018 Tietoa

Alaselkäkipu on yleistä eikä siihen useinkaan löydy yhtä selkää syytä. Yleishoidoksi sopii parhaiten liikunta.

Lue lisää

Raajat (kädet/jalat) ja nivelet

8.11.2023 Tietoa

Hermopinne päkiässä on yleinen vaiva, jota aiheuttavat esimerkiksi puristavat kengät, huono työasento ja kuormittava urheilu.

Lue lisää
10.8.2023 Tietoa

Liiallisesta rasituksesta johtuvan käsikivun parantumista voi tarkkailla kotona muutaman viikon. Vammasta aiheutuneet käsikivut pitäisi tarkistuttaa lääkärillä.

Lue lisää
1.6.2021 Tietoa

Nivelrikko (artroosi) on yleisin nivelsairaus niin Suomessa kuin muuallakin. Ikääntyminen nostaa sairauden todennäköisyyttä.

Lue lisää
30.11.2022 Tietoa

Polvi voi kipeytyä vähitellen tai äkillisesti. Oireet ratkaisevat, onko parempi seurata kipua jonkin aikaa vai mennä suoraan lääkäriin.

Lue lisää
9.5.2023 Tietoa

Vaivaisenluu eli hallux valgus voi tuntua piinaavana kipuna jalkaterässä, mutta oireet helpottavat usein nopeasti.

Lue lisää
20.2.2023 Tietoa

Plantaarifaskiitin tunnistaa kantapääkivusta liikkeelle lähtiessä. Sen hoidossa tarvitaan sinnikkyyttä, mutta paranemisennuste on hyvä.

Lue lisää
29.4.2020 Tietoa

Nilkan nyrjähdyksellä tarkoitetaan nilkan nivelsiteiden ylivenyttymistä tai nivelsiteiden vaurioitumista, kuten repeämistä. Vakavampia vammoja nilkassa ovat kehräsluiden tai muun nilkan tai jalkaterän alueen murtumat.

Lue lisää
14.2.2022 Tietoa

Kun olkapäätä särkee ja olkanivelen liikkuvuus heikkenee, vaivaa kutsutaan jäätyneeksi olkapääksi. Se voi parantua täydellisesti, mutta oireilu saattaa kestää vuosia. 

Lue lisää
3.2.2022 Tietoa

Kun kyynärpään ulkosyrjää särkee vaikka kahvikuppia nostaessa tai käden ojentaminen tuntuu kivuliaalta, syynä voi olla tenniskyynärpää. Sitkeä vaiva vaatii usein lepoa ja uusia tapoja esimerkiksi työergonomiassa.

Lue lisää

Urheiluvammat

20.1.2021 Tietoa

Venähdykset ja ruhjeet ovat tuttuja urheilijoille. Kivun ja tulehduksen täsmähoitoon tuo apua myös ibuprofeenia sisältävä kipugeeli, jota on helppo levittää ja joka ei tahraa. Katso ohjeet videolta!

Lue lisää
2.9.2021 Tietoa

Liikuntavamman hoidosta tuttu KKK-ohje on päivitetty. Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapukeinoja pehmytkudosvammoihin, mutta kylmähoidon hyöty on epäselvä.

Lue lisää
20.1.2020 Tietoa

Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.

Lue lisää
5.5.2020 Tietoa

Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.

Lue lisää
3.12.2020 Tietoa

Nyrjähtikö nilkka, venähtikö reisi, tuliko ruhje? Tästä ei kannata liikaa masentua. Pienet vammat kannattaa hoitaa ripeästi kuntoon ja jatkaa elämää. Katso videolta, miten hyvänlaatuisia vammoja voi lievittää paikallisesti kipugeelillä!

Lue lisää
15.5.2020 Tietoa

Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!

Lue lisää

Lapsen kipu

3.6.2023 Lasten terveys

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä.

Lue lisää
26.4.2023 Lasten terveys

Lapsen päänsärky johtuu usein flunssasta tai muusta taudista, mutta sen takana voi olla myös vaikkapa turhan hurja ruutuaika.

Lue lisää
8.1.2021 Tietoa

Pienen lapsen kivun tunnistaminen ja paikantaminen on vaikeaa, koska potilas ei osaa puhua eikä ilmaista, mistä paha olo johtuu.

Lue lisää