Mikä on kuumetta?
Kuumeesta puhutaan, kun ruumiinlämpö nousee normaalia korkeammalle. Useimpien aikuisten normaali ruumiinlämmön yläraja on aamuisin 36,5-37,5. Normaali iltalämpö on usein puolisen astetta enemmän, koska liikkuminen nostaa lämpöä. Myös ympäristön lämpötila ja vaatetus voivat vaikuttaa ruumiinlämpöön.
Peräsuolesta tai korvasta mitattu lämpö kertoo tarkemmin elimistön lämpötilasta kuin kainalolämpö, joka on herkempi huonetilan lämpötilan vaihtelulle.
Mistä kuume johtuu?
Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta, mutta yleisin syy on flunssa eli viruksen aiheuttama nuhakuume. Kuumetta nostaa myös monet tulehdussairaudet, kuten bakteerin aiheuttama nielutulehdus, keuhkokuume, sidekudossairaudet tai jotkin syöpämuodot, jolloin kuume yleensä kohoaa asteittain ja jatkuu pitkään. Virusten aiheuttamat suolistotulehdukset voivat myös nostaa kuumetta oksentelun ja ripulin lisäksi. Kuumetta voi esiintyä muissakin kuin infektiotaudeissa, kuten sidekudossairaudet ja jotkut syöpämuodot.
Virusinfektiossa lämpö voi alkupäivinä nousta aikuisella yli 39 asteen ja lapsella korkeammaksikin. Vaikka noin 40 asteen kuume tekee olon väsyneeksi ja voipuneeksi, se ei yleensä ole vaarallinen.
Miten kuumetta hoidetaan?
Kuume saadaan yleensä tehokkaimmin laskemaan hoitamalla sen aiheuttanut sairaus ja käyttämällä hoidossa myös kuumetta alentavia lääkkeitä. Jos kyseessä on nuhakuume, kuumeen hoitona riittää lepo ja riittävä juominen, koska lämpimästä kehosta haihtuu normaalia enemmän nestettä.
Korkeaa kuumetta (noin yli 38,5) voi alentaa itsehoitokipulääkkeellä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Korkeassa kuumeessa tulee välttää rasitusta, eikä se ole virustaudin yhteydessä hyväksi muutenkaan.
Koska tulee mennä lääkäriin?
Jos korkea kuume jatkuu 3-4 päivää, eikä johdu flunssasta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Samoin lääkärin vastaanotolle tulisi mennä, jos kuume nousee uudelleen, siihen liittyy vatsavaivoja, nielemisvaikeutta, kurkkukipua tai virtsaamisvaivoja tai sairastaa lisäksi vaikeaa keuhko-, sydän- tai munuaissairautta.
Jos kuumeeseen liittyy nopea yleiskunnon lasku, kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia tai nivelen punoitusta ja kuumotusta, lääkäriin tulee lähteä välittömästi.
Vasta terveenä töihin ja liikunnan pariin
Kuumeisena ei pidä mennä töihin tai harrastaa liikuntaa. Se kuinka pitkään kuumeisen tulee olla kotona on hyvin yksilöllistä ja riippuu myös työn fyysisyydestä. Kun kuumetta tai yleisoireita ei enää ole ja olo tuntuu terveeltä, voi palata töihin. Toki on hyvä myös ajatella, milloin on tarpeeksi terve palaamaan töihin niin ettei tartuta muita.
Urheilussa kannattaa kuunnella omaa oloa. Jos tuntee itsensä vetämättömäksi tai tukkoiseksi vielä parikin päivää kuumeen jälkeen, on syytä odotella liikunnan pariin palaamisessa. Yleensä flunssasta palautumiseen menee vähintään flunssan keston verran aikaa. Liikunta tulisi aloittaa rauhallisesti, sillä liian aikaisin aloitettu liikunta voi kostautua vakavillakin jälkitaudeilla.
Lähde: Terveyskirjasto.fi