Vatsan hyvinvointi

Vatsan hyvinvoinnista kannattaa huolehtia niin arkena kuin juhlakausina. Olemme koonneet tähän osioon hyödyllistä tietoa yleisimmistä vatsavaivoista ja niiden hoidosta.

Ummetus

18.6.2024 Vatsan hyvinvointi

Kesäloma ja vatsa kovalla? Ummetus voi iskeä, kun arjen rutiinit vaihtuvat grilliruokaan ja autossa istumiseen. Lakkoileva suoli reipastuu, kun sille antaa kuituja, vettä ja liikettä.

Lue lisää
4.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Lue kattava tietopaketti ummetuksen oireista, syistä ja eri hoitomuodoista.

Lue lisää
19.5.2022 Vatsan hyvinvointi

Ikääntymisen myötä suolen toiminta hidastuu ja vatsavaivoista etenkin ummetus yleistyy. Kuitua sisältävä ruokavalio, riittävä neste ja liikunta auttavat. Apua saa myös apteekista.

Lue lisää
13.8.2020 Vatsan hyvinvointi

Siirtyminen kasvisruokavalioon saattaa aiheuttaa kiusallisia vatsavaivoja: turvotusta, nipistelyä, ilmavaivoja tai ummetusta.

Lue lisää
10.6.2019 Vatsan hyvinvointi

Elintavat, raskaus ja ikääntyminen altistavat ummetukselle. Kuitupitoinen ruoka, liikunta ja tasainen arki auttavat vatsaa toimimaan.

Lue lisää
27.5.2019 Vatsan hyvinvointi

Ummetuksen voi selättää elämäntapamuutoksilla. Pikaista apua voi saada itsehoitolääkkeistä.

Lue lisää
29.5.2017 Vatsan hyvinvointi

Liikunnan vähäisyys, huono ruokavalio, liian vähäinen juominen, vuodelepo, sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta

Lue lisää
20.3.2015 Vatsan hyvinvointi

Kroonista ummetusta esiintyy 1–6 prosentilla terveistä aikuisista. Naiset kärsivät ummetuksesta miehiä useammin.

Lue lisää
6.11.2013 Vatsan hyvinvointi

Tulppa takapuolessa tekee olon tukalaksi: vatsaa vääntää ja vessaistunnot venyvät, kun ulostaminen tekee kipeää. Miten lakkoilevaan suoleen saa liikettä? Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila neuvoo.

Lue lisää

Ärtyneen suolen oireyhtymä, IBS

3.6.2020 Vatsan hyvinvointi

Ärtyvän suolen oireyhtymä tarkoittaa suolistovaivoja, joille ei löydy selvää syytä. Oireet vaihtelevat: voi ilmetä esimerkiksi ummetusta, ripulia tai vatsan turvotusta. Vaiva on kiusallinen, mutta ei vaarallinen.

Lue lisää
4.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Oireileeko vatsasi selittämättömästi? Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus. Lue lisää ärtyvän suolen oireista ja sen hoidosta elintavoilla. Tutustu myös oireenmukaiseen lääkehoitoon.

Lue lisää
25.6.2020 Vatsan hyvinvointi

IBS-oireita ja muitakin vatsavaivoja voi helpottaa FODMAP-ruokavaliolla. Hiilihydraattien vähentäminen auttaa useimmilla, mutta yksilöllisiä neuvoja kannattaa kysyä ravitsemusterapeutilta. Myös sopiva liikunta on tärkeä osa vatsan hyvinvointia.

Lue lisää
4.4.2024 Vatsan hyvinvointi

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen vaiva, mutta sitäkin kiusallisempi ja heikentää elämänlaatua merkittävästi. Stressivatsan voi onneksi rauhoittaa.

Lue lisää

Ripuli

21.9.2022 Vatsan hyvinvointi

Vatsatauti saattaa saada niin lapsen kuin aikuisenkin nopeasti heikkoon kuntoon. Torjunnassa vesi ja saippua sekä pintojen pyyhkiminen puhdistusaineella ovat arvossaan.

Lue lisää
7.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Onko vatsa löysällä? Ripuli johtuu suolen sisäisestä häiriötilasta. Ota selvää ripulin, syistä ja hoidosta.

Lue lisää
29.5.2017 Vatsan hyvinvointi

Ripuli on yksi tavallisimmista vatsavaivoista. Useimmiten se on tilapäistä ja lyhytaikaista.

Lue lisää

Närästys ja refluksi

13.9.2023 Vatsan hyvinvointi

Rintakipu voi olla närästystä, mutta se voi olla myös merkki sydänkohtauksesta. Rintakivun vuoksi ei ole olemassa turhia lääkärikäyntejä.

Lue lisää
6.3.2023 Vatsan hyvinvointi

Närästyksen ensisijainen hoito on oireita aiheuttavien ruokien, suurten annosten sekä rasvaisen ja suolaisen ruoan välttäminen

Lue lisää
6.4.2024 Vatsan hyvinvointi

Juhlapöydän antimista voi tulla ähky. Se ei ole vaarallista, mutta närästykseen, ummetukseen, turvotukseen ja vatsakipuihin kannattaa varautua.

Lue lisää
10.3.2021 Vatsan hyvinvointi

Rintalastan takana tuntuu polttavaa kipua, kun hapan mahaneste korventaa ruokatorvea. Jos närästys vaivaa usein tai se on erityisen hankalaa, oireet saattavat merkitä refluksitautia.

Lue lisää
7.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Kärsitkö polttavasta tunteesta? Kattava artikkeli närästyksen oireista, syistä ja hoidosta. Lue, miten närästystä voidaan ennaltaehkäistä kotikonstein ja hoitaa erilaisilla itsehoitolääkkeillä.

Lue lisää
16.11.2010 Vatsan hyvinvointi

Vatsan toimintaan vaikuttaa koko elämäntapa ja useiden eri tekijöiden tiedetään altistavan närästykselle. Närästysoireita voi syntyä vaikka elämäntavat olisivatkin kunnossa.

Lue lisää

Vatsan turvotus ja ilmavaivat

7.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Ilmaa vatsassa? Ilmavaivoja on jo vauvoilla ja voivat joskus jopa lisääntyä ikääntymisen myötä. Lue lisää ilmavaivoista, niiden oireista, syistä ja hoidosta.

Lue lisää
16.2.2022 Vatsan hyvinvointi

Vatsan turvotus on tavallinen ja harmillinen vaiva, mutta useimmiten onneksi vaaraton. Turvonnutta oloa voi ehkäistä ja helpottaa monenlaisilla keinoilla. Apteekista saatavat itsehoitovalmisteet saattavat tuoda apua.

Lue lisää
4.3.2021 Vatsan hyvinvointi

Turvotuksesta, ilmavaivoista, ripulista ja ummetuksesta kärsii jopa viidennes suomalaisista. Vaivoja voi hoitaa hyvin itse. Pitkittyneen vatsavaivan syy kannattaa selvittää.

Lue lisää

Vatsakipu

7.6.2023 Vatsan hyvinvointi

Äkillinen vatsakipu voi olla syy hakeutua lääkärin puheille, mutta enimmäkseen vatsavaivat ovat ohimeneviä vaivoja.

Lue lisää

Lasten vatsavaivat

21.9.2022 Vatsan hyvinvointi

Vatsatauti saattaa saada niin lapsen kuin aikuisenkin nopeasti heikkoon kuntoon. Torjunnassa vesi ja saippua sekä pintojen pyyhkiminen puhdistusaineella ovat arvossaan.

Lue lisää
29.10.2022 Lasten terveys

Ummetus on lapsilla tavallinen vaiva, jota ei saisi vähätellä. Hoito onnistuu helpommin, kun oireisiin puututaan alkuvaiheessa.

Lue lisää
12.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Vauvat kärsivät lähes poikkeuksetta ilmavaivoista. Lue mistä ilmavaivat johtuvat ja miten vaivaa voi hoitaa.

Lue lisää
12.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Leikki-ikäisten yleinen vaiva on ummetus eli kova vatsa. Lue mistä lapsen ummetus johtuu ja miten lapsen ummetusta voi hoitaa.

Lue lisää
3.6.2021 Lasten terveys

Kutittaako lapsen takapuolta ikävästi etenkin iltayöllä ja yöllä? Kutinan syynä voivat olla kihomadot, jotka kiusaavat etenkin päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia.

Lue lisää
12.6.2019 Tietoa vatsavaivoista

Leikki-ikäisten lasten keskuudessa kihomadot ovat yleistyneet viime vuosina. Lue lisää kihomadoista ja vaivan hoitamisesta.

Lue lisää
1.7.2020 Lasten terveys

Koliikki on monen vauvaperheen valvottaja, ja lapsen ummetus on tavallinen huoli. Pikkulasten vatsavaivat ovat yleensä vaarattomia, mutta jatkuvien vaivojen syy täytyy selvittää. Lapsen vatsakipuja voi usein helpottaa kotikonstein.

Lue lisää
24.6.2020 Lasten terveys

Lapsen ripuli on tavallinen vaiva ja hoituu yleensä kotona. Tärkeintä on nauttia riittävästi nestettä. Mitä lapsen pitäisi juoda ja syödä ja milloin hän voi palata päiväkotiin? Lue lastenlääkärin vastaukset.

Lue lisää
26.8.2020 Lasten terveys

Kihomato on lapsiperheissä kutsumaton mutta tavallinen vieras. Onneksi matojen häätö onnistuu apteekin avulla ja kotikonstein. Katso videolta vinkit kihomatojen häätämiseen!

Lue lisää