Tietoa ja vinkkejä | Naisen terveys

Sivun sisältö ja pikalinkit

Mistä kuivat limakalvot johtuvat? Miten hiivatulehduksesta tulisi tietää? Olemme koonneet tähän osioon tietoa naisen terveyteen liittyvää tietoa ja vinkkejä.

Kuivat limakalvot

3.5.2024 Naisen terveys

Joka toinen nainen kärsii jossain vaiheessa emättimen kuivuudesta. Limakalvojen kuivuutta ja kirvelyä voi helpottaa apteekista saatavilla tuotteilla.

Lue lisää
9.5.2023 Naisen terveys

Kuiva ja herkkä iho voi hyvin, kun sitä hoitaa hajusteettomalla, lisäaineettomalla ja vedettömällä ihoöljyllä. Lue käyttövinkit ja tietopaketti Femisan Oil -tuotteesta.

Lue lisää
28.4.2023 Naisen terveys

Naiset eivät useinkaan osaa ajatella, mihin alapään kutina, kirvely virtsatessa tai imetyksen aikaiset intiimialueen oireet liittyvät.

Lue lisää
3.9.2019 Naisen terveys

Alapään kutina ja kuivat limakalvot johtuvat usein liiasta jynssäämisestä. Naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio neuvoo, paljonko ja millä naisen intiimialuetta kannattaa pestä.

Lue lisää
30.4.2019 Naisen terveys

Emättimen limakalvojen kuivuus on myös nuorilla naisilla tyypillinen ongelma. Nuoret naiset kokevat näitä vaivoja esimerkiksi ehkäisypillereiden käytön yhteydessä.

Lue lisää
30.4.2019 Naisen terveys

Naisen kehossa alkaa tapahtua muutoksia ikääntymisen ja estrogeenitasojen laskun myötä. Estrogeenin tuotanto vähenee tavallisesti vaihdevuosien jälkeen.

Lue lisää

Vaihdevuodet

29.5.2024 Naisen terveys

Unettomuutta, mielialan vaihtelua, rytmihäiriöitä, keskittymisongelmia, painonhallinnan vaikeutumista, nivel- ja lihaskipuja, pahenevia PMS-oireita. Nämä kaikki voivat olla merkkejä vaihdevuosien alkamisesta.

Lue lisää
18.10.2023 Naisen terveys

Vaihdevuodet ovat luontainen osa naisen elämää. Ne ovat joitakin vuosia kestävä ajanjakso naisen elämässä ja alkavat jo ennen varsinaista menopaussia.

Lue lisää
22.5.2023 Naisen terveys

Vaihdevuosien oireet ovat yksilöllisiä. Kuumat aallot nostavat monella hien pintaan ja punoituksen kasvoille. Mieliala voi vaihdella ja intiimialue kirvellä.

Lue lisää
15.2.2023 Naisen terveys

Näyttelijä Mari Rantasilan, 60, elämänvaihe antaa aikaa itselle, työlle, harrastuksille ja läheisille. Vaihdevuodet ovat jo takana, mutta juhlavuoteen mahtuu naista lempeällä huumorilla katsova Menopaussi-musikaali.

Lue lisää
9.2.2022 Naisen terveys

Univaikeudet ovat tyypillisiä vaihdevuosi-ikäisillä. Vaiva liitetään usein masennukseen, vaikka unen ongelmat johtuvat yleisesti estrogeenin vähyydestä.

Lue lisää
11.8.2023 Naisen terveys

Seksuaalisuus on läsnä läpi elämän, ja siihen kuuluu myös toiminnallisuus eli seksi – jos itse niin haluaa. Vaihdevuosioireet kannattaa hoitaa kuntoon, jotta seksistä pystyy nauttimaan.

Lue lisää
28.6.2023 Naisen terveys

Vaihdevuodet oireineen alkavat jo ennen menopaussia ja voivat jatkua pitkäänkin. Mutta mikä on premenopaussi, ja milloin ehkäisyn voi lopettaa?

Lue lisää

Kuukautiset

16.3.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Kuukautiskivut ovat usein ikäviä kramppeja alavatsassa menkkojen ensimmäisinä päivinä. Voit lievittää niitä lämmöllä, liikunnalla ja särkylääkkeillä.

Lue lisää
29.5.2017 Naisen terveys

Kuukautiskivut kiusaavat monia naisia säänöllisesti. Kivuista ei kannata kärsiä turhaan, sillä niihin löytyy useita helpotuskeinoja.

Lue lisää
3.6.2014 Naisen terveys

Tulehduskipulääkkeet ovat kuukautiskipujen ensisijainen hoito, mutta muitakin apukeinoja löytyy. Älä jää yksin kipujen kanssa.

Lue lisää

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi

5.1.2022 Naisen terveys

Hiivatulehdus on monelle naiselle tuttu juttu, johon osataan hakea apua apteekista. Jotta kutiseva vaiva ei kehittyisi kierteeksi, kannattaa lääkehoidon lisäksi kiinnittää huomiota elämäntapoihin.

Lue lisää
29.6.2022 Naisen terveys

Pahanhajuinen, runsas valkovuoto ja mahdollisesti lievää kutinaa. Bakteerivaginoosi on ikävä vaiva, joka lievänä saattaa parantua itsestään.

Lue lisää
3.6.2014 Naisen terveys

Hiivatulehdus on tuttu vaiva monelle naiselle. Siihen liittyy kuitenkin paljon uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa.

Lue lisää

Muuta naisen terveydestä

20.12.2023 Naisen terveys

Liukuvoiteen käyttö tuo seksiin iloa ja luistoa. Liukastusvoide on tarpeen etenkin niissä naisen elämänvaiheissa, joissa emättimen limakalvot ovat kuivat.

Lue lisää
27.9.2023 Naisen terveys

Virtsatietulehdus on monelle naiselle tuttu vaiva: vessassa täytyy käydä tämän tästä ja virtsaaminen kirvelee.

Lue lisää
23.8.2023 Naisen terveys

Miten omasta intiimialueesta kuuluu huolehtia? Entä mitä naisen kannattaa tietää intiimialueensa pH:sta?

Lue lisää
12.4.2023 Naisen terveys

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on ikävä, mutta monelle naiselle tuttu vaiva. Iän myötä se usein lisääntyy. Kotikonsteista on paljon apua.

Lue lisää