Pidä alapää puhtaana – perusasiat ovat helppoja

Intiimialue pestään päivittäin suihkuttamalla koko alue tarkasti läpi. Suihkuttelusuunta edestä taaksepäin on tärkeä muistaa, koska peräaukosta eteenpäin pesemällä emättimeen voi kulkeutua bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia.

Häpyhuulten ja klitoriksen väleissä muhii kuolleita soluja ja eritteitä, jotka pesemättöminä voivat tuoda hajuja. Naisen herkkä alapää ei kuitenkaan kaipaa yletöntä pesua, hankaamista eikä saippuaa, sillä liika peseminen häiritsee emättimen normaalia bakteeriflooraa ja kuivattaa limakalvoja.

Kesäkuumalla, hikoillessa tai kuukautisten aikaan alapäätä on silti hyvä pestä useammankin kerran päivässä. Emätintä ei tarvitse pestä lainkaan – sillä on omat luonnolliset mekanisminsa puhtaana pysymiseen.

Miksi naisen alapäätä ei saa pestä saippualla?

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla intiimialueen pH on luonnostaan hapan (keskimäärin 3,8–4,5). Matala pH suojaa herkkää intiimialuetta mm. bakteeri- ja sienitulehduksilta. Tavallinen saippua on emäksistä ja se nostaa genitaalialueen pH:ta antaen sopivamman kasvualustan intiimialueelle kuulumattomille bakteereille.

IHA-naisen-intiimipesu-730x400.jpg

Mikä saippuan lisäksi nostaa emättimen pH-arvoa ja mitä siitä seuraa?

Kuukautisvuoto ja siemenneste nostavat emättimen pH-arvoa, mutta emättimen luonnolliset mekanismit palauttavat pH:n pian takaisin sen normaalille tasolle. Joskus bakteerien tasapaino järkkyy ja nainen voi altistua bakteerivaginoosille. Siinä valkovuodon pH nousee yli 4,5:een ja emättimen bakteerimäärä lisääntyy moninkertaiseksi. Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, mutta jotkut naiset ovat luonnostaan herkempiä sille kuin toiset. Taudin oireita ovat valkovuodon kalamainen haju ja limakalvojen polttelu ja kuivuus.

Bakteerivaginoosin hoitoon kotikonstein tai oireiden uusiutumisen ehkäisyyn voi kokeilla siihen erityisesti kehitettyä emätingeeliä, joka säilyttää tai palauttaa herkän intiimialueen luonnollisen tasapainon. Bakteerivaginoosissa on aina syytä hakeutua lääkäriin, jos oireet ilmenevät ensimmäisen kerran tai ne jatkuvat pitkään.

Alapääpesu seksin jälkeen tai kuukautisten aikana – riittääkö vesi?

Seksin jälkeen on suositeltavaa käydä pesulla, mutta siitä ei tarvitse stressaantua – pesulle ei tarvitse rynnätä saman tien. Kuukautisvuoto on bakteereille erinomainen kasvualusta, joten kuukautisten aikaan pesulla kannattaa käydä usein. Vesi riittää, mutta jos haluaa käyttää puhdistustuotetta, pitää valita nimenomaan intiimialueelle tarkoitettu tuote, jonka pH on hapan. 

Miltä alapään kuuluu tuntua ja tuoksua?

Jokainen nainen on yksilöllinen ja niin on myös jokaisen naisen alapää tuoksuineen. Naisen on hyvä tutustua omaan intiimialueeseensa, jotta osaa tunnistaa muutokset hajussa tai tuntemuksissa. Jos tuoksu muuttuu tai alapäässä tuntuu kirvelyä, polttelua tai epänormaalia kuivuutta, on hyvä piipahtaa lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne. Gynekologi voi esimerkiksi vastaanoton yhteydessä katsoa mikroskoopilla emättimen seinämän näytteestä valkosolut, bakteerit, hiivat tai taudinaiheuttajat ja kertoa, näyttääkö kaikki normaalilta.

Teksti: Anni Turpeinen

Asiantuntija: erityisasiantuntija, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Sara Veleva.