Vitamiinit ja hivenaineet – tietoa ja vinkkejä

Valitse aihealue:

Tunnetko vitamiinit ja hivenaineet? Tiedätkö, paljonko niitä tarvitaan ja mistä niitä saa? Tästä osiosta löydät tarpeellista tietoa vitamiinien ja hivenaineiden merkityksestä ja käytöstä.
Lue ainakin nämä tietopaketit

A-vitamiini

7.6.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jota elimistömme ei pysty valmistamaan itse. Siksi sitä tulisi saada riittävästi ravinnosta.

Lue lisää

B-vitamiinit

22.3.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

B-vitamiiniperheeseen kuuluu kahdeksan eri vitamiinia. Niitä pitää saada ravinnosta säännöllisesti, sillä vesiliukoiset B-vitamiinit eivät juurikaan varastoidu elimistöön.

Lue lisää
3.12.2020 Vitamiinit ja hivenaineet

Tutustu B12-vitamiiniin, mm. sen toimintaan, lähteisiin, hyväksyttyihin terveysväitteisiin ja saantisuosituksiin.

Lue lisää
30.4.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Vegaaninen ruokavalio herättää yhä enemmän kiinnostusta. Oikein koostettuna se sopii myös lapsille, nuorille, raskaana oleville ja imettäville.

Lue lisää
8.4.2021 Vitamiinit ja hivenaineet

Folaatti ja foolihappo menevät usein puheessa sekaisin. Toinen tulee ruoasta ja toinen purkista, mutta tietyissä tilanteissa tarvitaan kumpaakin. Folaattia on hyvä saada päivittäin. Erityisen tärkeää riittävä saanti on raskautta ennen ja sen aikana.

Lue lisää
11.3.2019 Vitamiinit ja hivenaineet

Vitamiinisarjan toisessa osassa kerromme B12-vitamiinista, joka edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä myös muista elimistölle tärkeistä B-ryhmän vitamiineista.

Lue lisää
22.11.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Monipuolisesti ja huolellisesti koostettu kasvisruokavalio sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja elimistölle terveellisiä pehmeitä rasvoja ja sopii kaikille.

Lue lisää

C-vitamiini

26.3.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

C-vitamiini eli askorbiinihappo on elintärkeä vitamiini. Se vaikuttaa immuunipuolustukseen ja kollageenin muodostumiseen.

Lue lisää
11.11.2021 Hyvä olo

Sinkki ja C-vitamiini ovat tärkeitä ravintoaineita vastustuskyvylle. Molemmilla on myös monia muita vaikutuksia terveyteen.

Lue lisää

D-vitamiini

26.6.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

D-vitamiini on tärkeä vitamiini luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle. Katso saantisuositukset ja huolehdi riittävästä saannista.

Lue lisää
17.4.2019 Vitamiinit ja hivenaineet

Kevättalven aurinko lämmittää ihanasti, mutta ihon D-vitamiinin tuotantoa se ei riitä käynnistämään. Pidä siis vielä keväälläkin huolta siitä, että hankit D-vitamiinin ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinilisästä.

Lue lisää
18.8.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

D-vitamiinivalmisteissa on paljon valinnanvaraa. Miten D-vitamiini imeytyy ja mihin D-vitamiinilisän valinnassa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota?

Lue lisää
6.2.2023 Lasten terveys

Parhaiten lapsen vastustuskyvyn ylläpitoon pystyy vaikuttamaan perusasioilla, kuten unella, liikunnalla, ruokavaliolla, hygienialla ja D-vitamiinin saannilla.

Lue lisää
10.2.2021 Lasten terveys

Kasvavalle lapselle riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Sitä saa monipuolisesta ruuasta, ja lisäksi lapsi tarvitsee ympärivuotisen D-vitamiinilisän. Kun vitamiinin ottaminen on hauska hetki ja koko perheen asia, lapsi ottaa sen mielellään.

Lue lisää
5.8.2020 Lasten terveys

D-vitamiini on olennaista lasten kasvulle ja luuston kehittymiselle. Pohjoismaisissa olosuhteissa D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää

Kalsium

9.4.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Kalsiumin tarve vaihtelee eri ikäkausina: lapsuus ja kasvuikä, raskaus ja imetys, vaihdevuodet sekä ikääntyminen vaikuttavat tarpeeseen.

Lue lisää
9.4.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Kalsiumin tärkein tehtävä on toimia luuston keskeisenä rakennusaineena. Lisäksi se osallistuu veren hyytymiseen ja normaaliin hermovälitykseen. Kalsium edistää myös ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa.

Lue lisää
22.3.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Luu uusiutuu läpi elämän, ja ravinnolla on vaikutusta luiden kuntoon. Monet eri vitamiinit ja kivennäisaineet sekä proteiini tukevat luustoa. 

Lue lisää
4.5.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Osa luuston kuntoon vaikuttavista asioista määräytyy meille perimässä, mutta osaan voi vaikuttaa omilla valinnoilla.

Lue lisää
26.8.2021 Lasten terveys

Kalsiumilla on elimistössä monta tehtävää, ja se on erityisen tärkeä kivennäisaine luiden terveydelle. Kasvun ja kehityksen aikana lapsen kalsiumin riittävä saanti on tärkeää.

Lue lisää

Magnesium

1.8.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Magnesium on yksi ihmiskehossa yleisimmin esiintyvistä kivennäisaineista. Sen merkitys elimistön eri toimintojen edistämisessä kuitenkin unohdetaan usein.

Lue lisää
31.5.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Jos liikkuu paljon, myös keho voi tarvita ekstra-annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumlisää saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun ruokavalion hiilihydraatteja rajoitetaan.

Lue lisää
4.5.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Magnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille. Magnesium edistää normaalia lihasten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Sillä on tärkeä rooli myös luuston hyvinvoinnin varmistamisessa.

Lue lisää

Monivitamiinit

23.4.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Tutustu vitamiineihin ja kivennäisaineisiin sekä mihin elimistömme niitä tarvitsee. Listattu myös niiden tärkeimmät lähteet ja saantisuositusmäärät.

Lue lisää
20.2.2020 Vitamiinit ja hivenaineet

Monivitamiini voi olla lisäravinteena tarpeen, jos ravitsemus on yksipuolista. Monivitamiinin koostumus on turvallinen, ja sillä voi täydentää ruokavaliota arjen kiireissä.

Lue lisää
2.2.2021 Lasten terveys

Monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Joskus apteekeista saatavat lasten monivitamiinivalmisteet voivat kuitenkin olla kätevä apu arkeen.

Lue lisää

Omega-rasvahapot

14.4.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Ihminen tarvitsee riittävästi rasvaa hiilihydraattien ja proteiinien ohella. Mutta ei ole samantekevää, millaista rasvaa syöt. Erityisen tärkeitä ovat pehmeät eli tyydyttymättömät omega-rasvat.

Lue lisää
21.1.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Miksi on tärkeää saada erilaisia rasvahappoja? Tulemmeko toimeen kokonaan ilman rasvaa?

Lue lisää
30.4.2019 Vitamiinit ja hivenaineet

Rasvassa laatu ratkaisee, ja elimistö kiittää pehmeistä rasvoista, joihin omegatkin kuuluvat. Kohtuullisesti kala- ja kasviöljyjä sisältävä ruokavalio on paras tapa taata omega-3-rasvahapon saanti.

Lue lisää

Rauta

30.5.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Rauta osallistuu hapen kuljetukseen ja hemoglobiinin muodostukseen kehossa. Ferritiiniarvo kertoo elimistön rautavarastoista.

Lue lisää
4.4.2023 Vitamiinit ja hivenaineet

Lyhytkestoinen väsymys on monelle työikäiselle tuttua. Riittävä lepo ja monipuolinen ravinto ovat tärkeitä. Rautavalmisteesta voi myös olla hyötyä.

Lue lisää
17.3.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Ruokavalion tulee sisältää päivittäin hyviä raudan lähteitä, jotta rautaa on riittävästi elimistön käytettävissä. Syöty ruoka ja elimistön rautatila vaikuttavat raudan imeytymiseen.

Lue lisää
2.5.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Raudan saantiin kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi jos on runsaat kuukautiset tai jos rauta ei imeydy normaalisti.

Lue lisää
6.5.2021 Vitamiinit ja hivenaineet

Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa edistämään normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Lue lisää
27.9.2019 Vitamiinit ja hivenaineet

Rautalisää tulee käyttää vain todettuun tarpeeseen ja ohjeen mukaan. Vaikka rautavalmisteesta koituisi vaivoja vatsalle, valmisteen käyttöä ei tarvitse lopettaa.

Lue lisää

Ruokavalio

15.12.2021 Vitamiinit ja hivenaineet

Terveellinen ruokavalio auttaa tukemaan ikääntyneen toimintakykyä ja elämänlaatua. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille 75 vuotta täyttäneille.

Lue lisää
12.6.2024 Hyvä olo

Painonhallinta on elämänhallintaa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Avainsanoja ovat uni, stressi, ateriarytmi ja annoskoko. Painoindeksi on lupa unohtaa.

Lue lisää
30.4.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Vegaaninen ruokavalio herättää yhä enemmän kiinnostusta. Oikein koostettuna se sopii myös lapsille, nuorille, raskaana oleville ja imettäville.

Lue lisää
22.11.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Monipuolisesti ja huolellisesti koostettu kasvisruokavalio sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja elimistölle terveellisiä pehmeitä rasvoja ja sopii kaikille.

Lue lisää
17.10.2019 Hyvä olo

Kasvisten lisääminen lautaselle saa olon kevyemmäksi ja pitää suoliston terveempänä kuin tuhti ruokavalio. Silloin tällöin laadukkaalla liharuoalla herkuttelu on silti edelleen sallittua myös terveysasiantuntijan mielestä.

Lue lisää
19.8.2021 Vitamiinit ja hivenaineet

Loman aikana mahdollisesti kertyneistä kiloista ei tarvitse asiantuntijan mukaan stressata. Tärkeintä ovat arjen tasapainoiset ruokatottumukset. Syksyn runsas ja herkullinen kasvissato keventää päivittäisiä ruokavalintoja.

Lue lisää

Orionin ravintolisät ja vastuullisuus

29.1.2020 Vastuullisuus

Säilyvyys on vitamiinivalmisteiden laadussa olennainen tekijä, joka vaikuttaa muun muassa kelpoisuusaikaan, käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. Orion varmistaakin säilyvyyden huolellisesti kaikissa tuoteryhmissään, myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa.

Lue lisää
26.11.2019 Vastuullisuus

Lääketehtaana Orion tunnetaan laadusta. Myös sen myymien ei-lääkkeellisten valmisteiden, kuten vitamiinien ja muiden ravintolisien, turvallisuus arvioidaan varsin tarkasti.

Lue lisää
13.11.2019 Vastuullisuus

Orion valvoo lääketalon tarkkuudella myös vitamiinituotteittensa laatua. Kaiken perustana ovat tuotteen turvallisuus ja luotettava tutkimustieto.

Lue lisää
29.5.2019 Vastuullisuus

Orionin panostus vastuullisuuteen ja korkeaan laatuun näkyvät myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa, kuten ravintolisissä. Orionin ravintolisiä myydään vain apteekeissa.

Lue lisää
22.5.2024 Vitamiinit ja hivenaineet

Teetimme kuluttajatutkimuksen ravintolisistä, ja saimme kiinnostavia tietoja siitä, millaisia me suomalaiset olemme ravintolisien käyttäjinä. Lue mielenkiintoisimmat poiminnat tutkimuksesta ja katso, löydätkö itsesi näistä kolmesta käyttäjäryhmästä.

Lue lisää
10.8.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Ravintolisien käyttö on yleistynyt. Orionin teettämästä segmentointitutkimuksesta selviää, että suosituimpia tuotteita ovat erilaiset vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet.

Lue lisää
23.12.2019 Vastuullisuus

Jos mainos lupaa ravintolisästä ihmeitä, on syytä havahtua ja tarkistaa faktat. Pahimmillaan vaarassa on terveys. Miten ravintolisiä saa markkinoida – ja mikä taas on laitonta?

Lue lisää
30.6.2021 Vastuullisuus

Lainsäädännössä määritellään tarkasti, mitä vitamiineista ja muista ravintolisistä saa kertoa ja millaisin terveysväittein niitä voi markkinoida. Tavoitteena on kuluttajien suojelu.

Lue lisää
10.1.2020 Vastuullisuus

Mikä on ravintolisän ja lääkkeen ero? Milloin niiden yhteiskäyttö on vaaraksi? Ravintolisistä kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi ja muistuttaa samalla, että ravintolisää ei pidä koskaan käyttää lääkkeen korvikkeena.

Lue lisää