Monivitamiini on nimensä mukainen: yhdessä tabletissa on useita vitamiineja ja kivennäisaineita, joita elimistö tarvitsee päivittäin. Monivitamiinien koostumus perustuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Tarve määritellään niin, että kyseinen määrä vitamiineja ja kivennäisaineita täyttää keskimääräisen tarpeen.
Monivitamiinien koostumus perustuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin.
Monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta saa riittävästi vitamiineja. Monivitamiineista ei siis ole ravitsemuksen korvaajiksi, mutta niillä voi täydentää tilapäisesti puutteellista ruokavaliota. Tosin usein, jos ravitsemuksessa on puutteita, siitä puuttuu muutakin kuin vain vitamiineja. Jos ruokavalio jää satunnaisesti yksipuoliseksi, monivitamiineihin voi turvautua.
Niukkaenerginen ruokavalio voi vaatia lisäravinteita
Monivitamiineilla ei voi hoitaa sairauksia, mutta joissain tilanteissa kyseisistä valmisteista voi olla hyötyä. Esimerkiksi jos energian saanti jää vähäiseksi painonhallinnan vuoksi, lisäravinteita voi tarvita. Jos noudattaa niukkakalorista VLC-dieettiä, samoista ravintovalmistepusseista saa myös vitamiinit ja kivennäisaineet.
Suurentunut vitamiinin tarve voi olla toipilaalla, jolle on tehty muun muassa mahan tai suun alueen leikkaus. Tällöin parempi on kuitenkin nauttia täydennysravintovalmisteita kuin vain yksittäisiä ravintolisiä. Moniruoka-allergiakin voi aiheuttaa liian vähäistä vitamiinien saantia, ja tällöin ravintolisän tarpeen määrittää yleensä lääkäri tai ravitsemusterapeutti.
Myös stressi tai raskas liikunta voi kuluttaa ravinteita enemmän kuin normaalisti.
Kaikki tarvitsevat D-vitamiinia
Monivitamiini sisältää muun muassa D-vitamiinia, jota suositellaan ravintolisänä pohjoisilla leveysasteilla talvikaudella suurimmalle osalle ihmisistä. Täydennystä saattaa tarvita ainakin, jos ei käytä D-vitaminoituja elintarvikkeita, sillä kaamoksessa auringonvaloakaan ei juuri ole. Monivitamiinivalmisteessa on THL:n aikuisille suosittama määrä D3-vitamiinia, 10 mikrogrammaa. Yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 µg eli mikrogrammaa vuorokaudessa.
Monet käyttävät kalsiumlisää, ja D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään.
Erityisruokavaliota noudattavien vegaanien kannattaa erityisesti huolehtia B12-vitamiinin saannistaan. Sen saantiin tulee kiinnittää huomiota, kun ruokavalioon ei kuulu eläinkunnan tuotteita. Vegaaniruokavaliota noudattavien olisi hyvä mittauttaa oma B12-taso. Tätä vitamiinia elimistö tarvitsee vain pienen määrän ja se varastoituu maksaan pitkäksi aikaa, joten monivitamiini riittää ravitsemustilan ylläpitoon.
Raskaana olevien ja imettävien on hyvä varmistaa, että he saavat riittävästi foolihappoa. Joissakin monivitamiinivalmisteissa on myös foolihappoa.
Käytä monivitamiinia ohjeen mukaan
Monivitamiinivalmiste sisältää sekä vesi- että rasvaliukoisia vitamiineja. Vesiliukoisia C- ja B-vitamiineja pitäisi saada päivittäin. Parhaiten niitä saa ravinnosta.
Monivitamiini kannattaa nauttia esimerkiksi aamiaisen yhteydessä. Herkkävatsaisten ei ole syytä ottaa valmistetta tyhjään mahaan. Jos käyttää säännöllisesti monivitamiinivalmistetta, muita ravintolisiä ei kannata nauttia samanaikaisesti ainakaan tarkistamatta suosituksia ja valmisteiden pitoisuuksia.
Ei ole huono ajatus korvata vitamiinitarvetta tilapäisesti purkista otettavalla monivitamiinilla, jos vitamiineja ja kivennäisaineita ei saa tarpeeksi ravinnosta. Monivitamiinia voi käyttää turvallisesti, eikä saantimäärä ylity, jos valmistetta käyttää ohjeen mukaan.
Hyötyä monesta vitamiinista
- Monivitamiinivalmiste on hyvä keino turvata vitamiinien ja hivenaineiden saanti, jos ruokavalio on tilapäisesti yksipuolinen. Parasta olisi kuitenkin pistää ravitsemus kuntoon.
- Monivitamiinia on turvallista käyttää. Sen koostumus perustuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin.
- On hyvä muistaa, että jokaisen lähtötilanne on erilainen ja myös ravintoaineiden imeytymisessä voi olla eroja. D- ja B12-vitamiinitasot voi mittauttaa laboratoriossa.
Teksti: Tarja Västilä