Tietoa korvien hyvinvoinnista

Sivun sisältö ja pikalinkit

Korvat voivat oireilla monin tavoin. Täältä löydät tietoa siitä, mikä aiheuttaa korvaongelmia, miten suojaat kuuloasi, miten hoitaa ja ennaltaehkäistä korvavahatulppia sekä miten korvakipua voi hoitaa.

4 tärkeää tietoa korvavahasta

 • Korvavahan muodostuminen

  Korvakäytävän ihossa on rauhasia, joiden eritteestä syntyy vaikkua eli korvavahaa. Se suojaa korvakäytävää muun muassa kosteudelta ja epäpuhtauksilta.
 • Vahatulpan haitta

  Normaalisti korvavaikku poistuu itsestään, mutta joskus se voi tukkia korvakäytävän.
  Vahatulppa voi heikentää kuuloa, aiheuttaa painon tunnetta ja huminaa ja jopa huimausta.
 • Vahatulpan aiheuttajat

  Korvakäytävä voi tukkiutua korvaa kaivaessa tai puhdistaessa omatoimisesti. Vaha voi tukkia korvakäytävän myös, kun se laajenee kostuessaan esimerkiksi uidessa, tai jos korvaan joutuu muuten vettä. Lisäksi kuulolaitteen tai korvan sisään asetettavien kuulokkeiden käyttö voi edesauttaa vahatulpan syntymistä.
 • Korvavahan poisto

  Vahatulppa on hyvä puhdistaa säännöllisesti terveydenhoitajalla tai erikoislääkärillä. Itsehoitona voi myös käyttää sekä vahatulpan syntymistä ennaltaehkäiseviä että korvavahaa liuottavia Remo-Wax-tuotteita. Älä käytä särkeviin tai vuotaviin korviin tai jos tärykalvo on puhkaistu.

Korvien hyvinvointi

15.5.2024 Korvien hyvinvointi

Haluatko tietää kuulosi kunnon? Tee helppo, nopea ja ilmainen kuulotesti verkossa. Saat tulokset heti! Saat selville myös, mikä voi heikentää kuuloasi.

Lue lisää
16.2.2022 Korvien hyvinvointi

Korvassa oleva vahatulppa voi olla harmillinenkin vaiva. Korvaa ei pidä kaivella, vaan vaha tulee liuottaa pois. Lue kuinka puhdistat korvat oikein!

Lue lisää
23.11.2022 Korvien hyvinvointi

Kuulo on herkkä aisti, jota on syytä suojata jo nuorena. Monet jokapäiväiset melun lähteet saattavat huomaamatta vaurioittaa sitä.

Lue lisää

Korvakipu / korvatulehdus

9.8.2021 Lasten terveys

Lapsen korvatulehdus saattaa alkaa keskellä yötä. Pienen potilaan kipua voi ensin lieventää puuduttavilla korvatipoilla ja lähteä lääkäriin aamulla. 

Lue lisää
26.11.2020 Tietoa kivusta ja särystä

Aikuisen korvatulehdus on tavallisesti korvakäytävän tulehdus. Sitä voi ehkäistä pitämällä korvakäytävän kuivana ja hoitamalla sitä korvasuihkeella.

Lue lisää