Korva on kipeä ja kosketusarka. Syöminen on hankalaa, koska leukojen liikuttaminen pahentaa korvakipua. Korvalääkäri Jarkko Korpi tietää jo oireista, mistä on kyse.

”Tavallisin syy aikuisen korvakipuun on korvakäytävän tulehdus. Se on bakteeri- tai sienitauti, jossa korvakäytävän iho tulehtuu”, sanoo Eiran sairaalan erikoislääkäri.

Kun tulehtunut iho turpoaa, korvakäytävä ahtautuu, mikä alentaa kuuloa. Korva kutiaa ja punoittaa. Se voi vuotaa sameaa eritettä.

”Korvakäytävän tulehdus on hyvin tavallinen tauti. Se voi tulla äkillisesti tai kehittyä pikkuhiljaa.”

Akuutti, äkillisesti kehittyvä muoto on kesäkauden kiusa, jolle lämpö ja kosteus altistavat. Siitä puhutaan usein kesäkorvana.

Korvatulehdus alkaa ihorikosta

Krooninen korvakäytävän tulehdus kehittyy viikoissa. Sen huomaa vähitellen pahenevasta kutinasta ja hilseilystä. Pikkuhiljaa kehittyvästä vaivasta voi tulla akuutti, ellei siihen havahdu ajoissa. Akuutti korvatulehdus alkaa nopeasti ilmaantuvalla kivulla.

”Tulehdus saa useimmiten alkunsa ihovauriosta – huomaamattomasta, vaikka unessa tapahtuneesta raapaisusta. Se avaa portin tulehduksen aiheuttajille”, Korpi kuvailee.

Kutiseva, hilseilevä iho rikkoutuu herkästi. Kuiva ihotyyppi, atopia, psoriasis ja puolustuskykyyn vaikuttava sairaus, kuten diabetes, altistavat aikuisen korvatulehdukselle.

”Korvakäytävää hautova kosteus voi rikkoa ihon, ja siksi vaiva on uimareilla ja porealtaissa porskuttelijoilla muita tavallisempi. Veden mukana korvaan voi päätyä bakteereita.”

Korvakipu vaatii lääkärin hoitoa

Kova korvakipu pitää aina tutkia lääkärillä. Jos korva lisäksi vuotaa, lääkäriä tarvitaan vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Kotona kipua voi hoitaa ibuprofeenilla tai parasetamolilla.

”Vastaanotolla korva huuhdellaan puhtaaksi keittosuolaliuoksella tai sen ja spriin sekoituksella. Näin korvaan tiputettava antibiootin ja kortisonin yhdistelmälääke pääsee paremmin kohteeseensa.”

Jos korvakäytävä on aivan ummessa tai kipu on todella kovaa, lääke annostellaan korvaan laitettavan vanutukon kautta. Korva huuhdellaan ja tukko vaihdetaan uuteen parin päivän päästä. Tällöin kipu on alkanut lievittyä ja kuulo palata.

”Viikon päästä korva on yleensä kunnossa.”

Aiheeseen liittyvä itsehoitolääke

Terve iho suojaa tulehdukselta

Ihon kunnosta huolehtiminen estää korvakäytävän tulehdusta.

”Kuivaa, kutisevaa korvaa kosteutetaan suihkutettavalla, hoitavalla korvaöljyllä. Tarvittaessa korvakäytävän suulle voi sipaista mietoa hydrokortisonivoidetta.”

Korvan iho on hyvä pitää kuivana. Jos korvaan jää herkästi vettä uimisen jälkeen, korvaa voi kuivata kevyesti hiustenkuivaajalla.

”Uimarin kannattaa harkita sopivia korvatulppia. Hankaavat tulpat altistavat tulehduksille.”

Kuulokkeista korvaongelmia

Huonosti istuvat tai likaiset kuulokojeet ja nappikuulokkeet kutittavat. Ne voivat hautoa ja hangata ja lisätä korvakäytävän tulehdusta.

”Jos kuulokkeet tuntuvat vähänkin epämukavilta, ne kannattaa jättää käyttämättä.”

Nappikuulokkeita kannattaa puhdistaa aika ajoin, ja niiden käyttöä on hyvä tauottaa.

”Jos korvat erittävät tavallista runsaammin vaikkua, nappikuulokkeet kannattaa vaihtaa kuppimallisiin. Napit tamppaavat vahaa korvakäytävässä syvemmälle.”

Ehkäise korvatulehdus – korvien kaivaminen kielletty

Korvien kaivaminen vanupuikolla vaurioittaa korvakäytävän herkkää ihoa. Moni ryhtyy siihen puhdistaakseen korvaa vahasta.

”Korvavahan tehtävänä on suojata ihoa ja edistää veden poistumista korvasta. Vaha poistetaan vain, jos se tukkii korvan.”

Vahan poistamiseen käytetään vahaa liuottavia tippoja. Vanupuikko tuuppaa vahaa entistä syvemmälle ja altistaa korvakäytävän tulehdukselle.

”Vahaa liuottava tippa pehmittää vaikkua. Korvakäytävän suulle tullut vaikku on helppo pyyhkäistä pumpulilapulla pois.”

Välikorvan tulehdus aikuisella harvinainen – yleensä jälkitauti

  • Aikuisen korvatulehdus on useimmiten korvakäytävän tulehdus.
  • Lapsilla tavallinen välikorvan tulehdus on aikuisilla harvinainen.
  • Välikorvan tulehdus on nenän ja nielun bakteerien ja virusten aiheuttama tauti ja tulee yleensä pitkittyneen flunssan jälkitautina.
  • Oireita ovat kuulon aleneminen, korvakipu ja paineen tunne. Tärykalvo voi puhjeta ja korva vuotaa eritettä.
  • Välikorvan tulehduksessa tarvitaan lääkäriä, ja osassa tapauksista antibiootteja.
  • Kipulääke helpottaa oloa. Jos tärykalvo on ehjä, voi käyttää puuduttavia korvatippoja.

Teksti: Virve Järvinen