D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon vaikutuksesta kesän korvalta alkusyksyyn saakka. Kesällä kehon D-vitamiinivarastot alkavat täyttyä. Kevätauringon ensimmäisten säteiden lämmittäessä moni mieltää ihon D-vitamiinin tuotannon jo alkaneen.

Aurinkoloma keskellä pimeintä talvea täyttää elimistön D-vitamiinivarastoja pariksi kuukaudeksi.

Aivan näin asia ei ole. D-vitamiinia alkaa syntyä ihossa riittävästi vasta alkukesästä eli silloin, kun aurinko paistaa jo korkealta. Kevättalvella aurinko paistaa edelleen matalalta ja UV-säteet osuvat iholle niin viistosti, ettei D-vitamiinisynteesi ole vielä tehokasta.

Määrä puoliintuu kahdessa viikossa

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka aktivoituu elimistössä hormonaaliseen muotoon. D-vitamiinin esiasteen, D25:n, määrä puoliintuu verenkierrossa 15 vuorokauden kuluessa.

Jos D-vitamiinin määrä veressä olisi heti kesän jälkeen hyvänlaisella tasolla eli 80:ssa nanomoolissa litraa kohti eikä varastoja enää sen jälkeen täydennettäisi, vitamiinia olisi parin viikon jälkeen enää vain 40 nmol/l ja kuukauden päästä 20.

Valoisan vuodenajan jälkeen – aina seuraavaan kevääseen saakka – on tärkeää hankkia D-vitamiinia etenkin ravinnosta. Jos se ei onnistu, vitamiinilisä on tarpeen. Aikuisille suositellaan vitamiinilisää lokakuusta maaliskuuhun silloin, kun ei käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.

Kala ja vitaminoitu maito parhaat D-vitamiinin lähteet

Suomalaisten D-vitamiinitietoisuus on kohentunut vuosien saatossa. Yhä useampi tietää, että D-vitamiinilla on iso merkitys veren kalsiumpitoisuudelle ja sitä myöten normaalin luuston ylläpidolle.

Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saadaan ravinnosta. Parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kala sekä D-vitaminoidut maitotuotteet ja rasvalevitteet. Hyviä D-vitamiinipitoisuuksia löytyy kaloissa esimerkiksi silakasta, muikusta ja ahvenesta.

D-vitamiinia saa ruoasta riittävästi, jos syö kalaa pari, kolme kertaa viikossa ja käyttää D-vitaminoituja maitotuotteita sekä levitteitä päivittäin. D-vitamiinin ohella luusto tarvitsee kalsiumia 800 milligrammaa päivässä. Annoksen voi kerätä esimerkiksi noin kolmesta lasillisesta maitoa, piimää, jogurttia, viiliä tai rahkaa ja kolmesta viipaleesta juustoa.

Syksystä alkukevääseen – ja etenkin, jos kala tai maitotuotteet eivät maistu – suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisää. Alle 75-vuotiaille suositus on 10 ja sitä iäkkäämmille 20 mikrogrammaa päivää kohti.

Mittaa D-vitamiinin tasosi

  • Tavoitetaso terveellä aikuisella D-vitamiinin määrälle verenkierrossa on 50–80 nmol/l.
  • D-vitamiinitasojen mittauttaminen laboratoriossa onnistuu ainakin yksityisillä lääkäriasemilla.
  • Hinnat vaihtelevat paljon. Edullisimmillaan mittauksen saa noin 35 euron hintaan ja kalleimmillaan mittaus maksaa reilut 70 euroa.
  • Tuloksen saa muutamassa viikossa.

Teksti: Essi Kähkönen