B-ryhmän vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joita jokaisen meistä tulisi saada ravinnosta säännöllisesti. Ryhmään kuuluu kahdeksan vesiliukoista vitamiinia, joita tarvitaan erityisesti solujen aineenvaihdunnassa sekä ihon, punasolujen ja hermoston toiminnassa.

B12-vitamiini on ainut vitamiini, jota on luonnostaan vain eläinkunnan tuotteissa. Ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan sitä, joten B12-vitamiinia pitää saada ravinnosta. Siksi erityisesti vegaanit saattavat tarvita B12-vitamiinia purkista ravintolisänä.

Myös ikääntyvät saattavat tarvita B12-vitamiinilisää.

Vaikka B12 kuuluu vesiliukoisiin vitamiineihin, elimistömme varastoi sitä maksaan ja kierrättää sitä tehokkaasti.

Mikä on B12-vitamiinin saantisuositus?

Aikuisen B12-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa ja lapsen 0,5-1,3 mikrogrammaa vuorokaudessa. Imettäville äideille saantisuositus on 2,6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Beko Strong B12 -tuoteperhe

Beko Strong on Orion Pharman laadukas ja vahva B12-vitamiinivalmiste. Löydä itsellesi sopiva tuote nieltävänä tai purutablettina.

Tärkeimmät B12-vitamiinin lähteet ravinnossa ovat liha, kala ja maitovalmisteet. Jos syö tavallista, monipuolista sekaruokaa, terve ihminen saa yleensä ravinnosta riittävästi B12-vitamiinia.

Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa B12-vitamiinin imeytymiseen. Jos saanti on vähäistä tai imeytyminen väliaikaisesti heikentynyt, B12-vitamiinia sisältävä ravintolisä voi auttaa. 

B-ryhmän vitamiinit

  • B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan ruuan muuntamiseen energiaksi. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi sianliha ja täysjyvävilja.
  • B2-vitamiini eli riboflaviini on tärkeä erityisesti ihon terveydelle. Sitä saadaan eniten maitotuotteista.
  • B3-vitamiinia eli niasiinia tarvitaan energia-aineenvaihdunnassa. Tärkeimpiä lähteitä ovat liha-, vilja- ja maitovalmisteet.
  • Pantoteenihappo eli B5-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Sitä saadaan lähes kaikista ruoka-aineista.
  • B6-vitamiini eli pyridoksiini on välttämätön elimistön aineenvaihdunnassa. Hyviä lähteitä ovat liha, kala ja täysjyväviljat.
  • B7-vitamiini eli biotiini osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Sitä saa esimerkiksi lihasta, munista ja soijapavuista.
  • Foolihappo on välttämätön mm. veren muodostukselle. Erityisen paljon sitä on vihreissä vihanneksissa ja täysjyväviljassa.
  • B12-vitamiinia tarvitaan erityisesti verisolujen muodostuksessa ja hermoston toiminnassa. B12-vitamiini myös edistää normaaleja psykologisia toimintoja. Ravinnosta sitä saa vain eläinkunnan tuotteista.