Lapsen vastustuskyvyn kehittyminen

Perimä on keskeisessä roolissa immuniteetin kehittymisessä, ja immuunipuolustus toimii jo heti ensimmäisistä elinpäivistä lähtien. Synnynnäisen immuniteetin lisäksi vastustuskykyä koulivat elämän aikana eteen tulevat asiat, ja omillakin valinnoilla on vaikutusta. Vastustuskyvyn normaaliin toimintaan pystyy vaikuttamaan perusasioilla: riittävällä levolla ja unella, liikunnalla sekä monipuolisella, terveellisellä ravinnolla.

Huolehdi lapsen riittävästä unesta ja levosta

Riittävä uni on vastustuskyvyn toiminnan kannalta tärkeää. Unen tarpeeseen vaikuttavat sekä ikä että yksilöllinen tarve. Pikkulapset ja leikki-ikäiset nukkuvat yleensä noin 10 tuntia yössä, ja tämän lisäksi vielä yhdet tai useammat päiväunet iästä riippuen. Päiväunet jäävät yleensä pois 3–5-vuotiaana. Alakouluikäiset nukkuvat noin 9–11 tuntia yössä.

Lepääminen on tärkeää myös päivällä, sillä se vaikuttaa lapsen stressinhallintaan ja sitä kautta myös vastustuskykyyn. Lapselle tuleekin antaa mahdollisuus rentoutumiseen ja rauhoittumiseen myös päiväsaikaan.

Sopivasti liikuntaa joka päivä

Liikunta tuo vastustuskyvyn lisäksi lapselle myös iloa ja virkeyttä päivään. Se voi olla ohjattua tai itsenäistä – tärkeintä on, että liikuntamuoto on mielekäs. Miten paljon lapsen on suositeltavaa liikkua? Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2016 julkaisema alle kouluikäisten lasten liikuntasuositus suosittaa lapsia liikkumaan vähintään kolme tuntia joka päivä.

Kaksi tuntia päivässä on varattu kevyelle liikunnalle ja reippaalle ulkoilulle sekä yksi tunti vauhdikkaammalle fyysiselle aktiivisuudelle. Lisäksi yli tunnin istumisjaksoja tulisi välttää ja lyhyempiäkin paikallaanoloja tauottaa esimerkiksi päivän askareilla ja leikeillä.

Monipuolinen ruokavalio edistää lapsen terveyttä

Monipuolinen ruokavalio edistää lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä, mukaan lukien vastustuskyvyn toimintaa. Ravintoaineita saadaan ruuasta riittävästi ja sopivassa suhteessa, kun pääateriat kootaan lautasmallin mukaan: puolet annoksesta kasviksia, neljännes hiilihydraattipitoista lisäkettä (kuten perunaa, riisiä tai pastaa) ja neljännes proteiinin lähdettä (kasviproteiinia, kalaa, siipikarjaa tai lihaa). Ruokajuomana käytetään maitoa tai muuta kalsiumpitoista juomaa. Myös öljyt, kasvimargariini, täysjyväviljat sekä marjat ja hedelmät kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon.

Kannattaa muistaa, että lasten ruokahalu voi vaihdella päiväkohtaisesti paljonkin. Aikuisen esimerkki, toistot ja kannustus auttavat lasta syömään monipuolisesti.

Muista hyvä hygienia

Yleisestä hygieniasta huolehtiminen vähentää tarttuvien tautien leviämistä. Erityisesti käsihygienian merkitystä korostetaan, ja sekä aikuisten että lasten käsien saippuapesulla voidaankin tehokkaasti vähentää tarttuvien tautien leviämistä. Kädet tulisi pestä, kun tullaan ulkoa sisään, ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen sekä nenän niistämisen, aivastuksen tai yskimisen jälkeen ja aina kun käsissä on näkyvää likaa. Tarttuvien tautien ehkäisyssä on lisäksi hyvä muistaa, että oireisena jäädään kotiin lepäämään.

Vaikka hyvä hygienia tarttuvien tautien ehkäisyssä onkin tärkeää, niin ympäristön tavallisille mikrobeille altistuminen varhaislapsuudessa kuitenkin kehittää lapsen immuniteettia. Luonnossa liikkuminen ja altistuminen sen mikrobeille on siksi erittäin suositeltavaa.

D-vitamiini tukee vastustuskykyä

D-vitamiini on tärkeä lapsen kasvulle ja kehitykselle niin vauvaiässä kuin sen jälkeenkin. Normaalin kasvun ja luuston kehityksen lisäksi D-vitamiini tukee myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Tärkeimmät ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteet ovat kala ja D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kasvimargariinit. Lisäksi lapsille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää.

D-vitamiinisuositus lapselle

Päivittäistä D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden kaikille alle 18-vuotiaille. Imeväisikäisten (2 vk–12 kk) D-vitamiinilisän määrän tulisi olla 2–10 mikrog/vrk riippuen äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen käyttömäärästä. Yksivuotiaille lapsille suositellaan 10 mikrog/vrk D-vitamiinilisää ja 2–17-vuotiaille lapsille 7,5 mikrog/vrk.

Devisol Dino on helppo ja mieluisa D-vitamiinilisä. Valmisteet sisältävät joko 10 tai 15 mikrog D-vitamiinia, ja voit valita joko hyvänmakuisen purutabletin tai pehmeän, pureskeltavan vaihtoehdon. Dinon muotoiset valmisteet ovat lasten mieleen ja saavat vitamiininoton tuntumaan hauskalta rutiinilta arjessa.

Teksti: Ruchama Hovestadt

Lähteet:
Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2019.
Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Lapsen uni. Päivitetty 16.12.2022.
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016: 21