Kuluttajatutkimukset toteutettiin paneelikeskusteluina sekä internet-kyselynä loppuvuodesta 2023. Tutkimuksiin osallistui yhteensä yli 1100 suomalaista.

Millaista on ravintolisien käyttö Suomessa?

Tämän tutkimuksemme mukaan jopa 79 % suomalaisista käyttää ravintolisiä. Nuorten aikuisten ikäryhmässä jopa 90 % käyttää jonkinlaista ravintolisää. Nämä luvut ovat edelliseen FinRavinto-tutkimukseen (2017) verrattuna korkeampia lukuja.

Tutkimuksessa huomattiin, että ravintolisien käyttäjät voidaan jakaa kolmeen käyttäjätyyppiin: rutiininomaiset ravintolisien käyttäjät, valveutuneet ravintolisien käyttäjät ja huolettomat ravintolisien käyttäjät. Suurin osa paneelikeskusteluun osallistuneista oli rutiininomaisia ravintolisien käyttäjiä. Tunnistatko itsesi näistä ryhmistä?

Millainen ravintolisien käyttäjä olet?

ravintolisien-kayttajat-vers2.jpg

Apteekki ravintolisien hankintapaikkana

Kuluttajat ostavat ravintolisiä apteekista erityisesti sen vuoksi, että apteekkia pidetään luotettavana ostopaikkana. Apteekkien etuna pidettiin tutkimuksessa myös sitä, että niissä on asiantunteva henkilökunta, joka osaa ja haluaa auttaa kuluttajia. Siitä syystä osa piti apteekkia myös helppona ostopaikkana – asiakkaan ei tarvitse tietää juuri mitään.

Verkkoapteekin etuina pidettiin sen helppoutta: tuotteet voi tilata kotoa sohvalta, ja huomenaamulla ne ovat ovella. Netissä myös hintojen vertailu on helppoa, ja asiakaspalveluakin saa chatin kautta.

Kotimaisuus kiinnostaa

Kotimaisia ravintolisiä suositaan muun muassa sen vuoksi, että niiden koetaan olevan ekologisempia esimerkiksi lyhyiden kuljetusmatkojen vuoksi. Kotimaisia tuotteita pidetään luotettavina ja turvallisina.

Vastauksista kävi ilmi, että osa osallistujista suosii Orionin tuotteita muun muassa juuri sen vuoksi, että Orion on kotimainen yritys, joka maksaa verot Suomeen.

Purutabletti miellyttävän käyttökokemuksen vuoksi

Tutkimukseen osallistuneet käyttivät ravintolisiä esimerkiksi niiden sisältämien ravintoaineiden immuniteettia vahvistavan vaikutuksen vuoksi (sinkki ja C-vitamiini). Kausittain käytettiin muun muassa D-vitamiinia ja maitohappobakteereita. Osa naisista kertoi käyttävänsä kalsiumvalmisteita luuston tukemiseksi. Ravintolisiä käytetään siis hyvin yksilöllisiin tarpeisiin ja oman ruokavalion täydentäjänä silloin, kun se koetaan tarpeelliseksi.

Osa tutkimukseen osallistuneista kertoi, että ravintolisän annostelumuoto ja maku on heille tärkeä asia, kun he ostavat ravintolisää. Purutabletit ja hauskanmuotoiset ravintolisät tekevät käytöstä miellyttävämpää.

Moni vastaajista sanoi ottavansa ravintolisät aamulla, ja erityisesti poretabletista valmistetulla juomalla on mukavaa polkaista päivä käyntiin. Juoma maistuu hyvältä ja tarjoaa kupliensa ansiosta ”poreilevaa piristystä”.

Voit lukea myös vuoden 2021 kuluttajatutkimuksen tuloksista täältä.

Teksti: Tiina Carlsson

Lähteet:
Ravintolisien ostopaikkojen valintakriteerit. Kuluttajatutkimus. Taloustutkimus Oy. 2023
Ravintolisien ostopaikkojen kriteerit. Inspirans Taloustutkimus Oy. 2023