Mistä virtsatietulehduksen tunnistaa?

Tyypillisimmät virtsatietulehduksen oireet ovat:

  • tihentynyt tarve virtsata
  • pakkovirtsaisuus eli äkillinen tarve virtsata
  • kirvelyä virtsatessa.

Joskus myös virtsassa voi olla verta tai rakon seudulla häpyluun takana tuntua jomotusta.

Mistä virtsatieinfektio johtuu?

Virtsatietulehdus syntyy yleensä siten, että välilihan alueelta tulevat bakteerit pääsevät kulkeutumaan virtsaputkea myöten virtsarakkoon.

Miksi virtsatietulehdus iskee joskus seksin jälkeen?

Joillakin naisilla virtsatieinfektio iskee usein seksin jälkeen, koska seksin aikana bakteereita pääsee kulkeutumaan virtsaputkeen. Erityisesti tulehdus voi tulla, jos seksin jälkeen ei mene nopeasti pesulle – mutta näin voi käydä myös pesusta huolimatta.

Voiko virtsatietulehdus johtua siitä, että on istunut kylmässä?

Jotkut naiset kertovat tällaisesta yhteydestä, ja siinä voi olla jotain perää. Syynä voi olla se, että limakalvojen vastustuskyky heikkenee kylmässä.

Miksi virtsatieinfektiokierre saattaa alkaa vaihdevuosi-iässä?

Vaihdevuosien aikana limakalvot kuivuvat, mikä altistaa tulehduksille. Tavallisesti vaihdevuodet alkavat naisilla 50–52-vuoden iässä, ja elimistö alkaa valmistautua niihin jo paljon ennen varsinaista menopaussia. Siirtymävaiheessa limakalvojen kuivuminen on varsin tavallista. Esivaihdevuodet alkavat kuukautiskierron muuttuessa epäsäännölliseksi, mikä voi tapahtua jo 5–10 vuotta ennen vaihdevuosia.

Liittyvätkö ummetus ja virtsatieinfektiot toisiinsa?

Ummetus voi vaikeuttaa rakon tyhjentymistä, mikä antaa bakteereille ylimääräistä aikaa lisääntyä ja aiheuttaa infektion. Ummetuksesta kärsivät useimmin naiset kuin miehet ja etenkin nuoret naiset kärsivät vatsa- ja suolistovaivoista.

Voiko virtsatieinfektio parantua itsestään?

Jos kyseessä on bakteeritulehdus, se ei mene itsestään ohi, vaan vaatii hoitoa.

Milloin pitää hakeutua lääkäriin?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta – mutta jos oireet ovat heti selvät ja kovat, kannattaa lääkäriin mennä saman tien.

Jos tuntemukset ovat lieviä ja epäselviä, voi tilannetta hetken seurailla ennen kuin hakeutuu lääkäriin. Naisilla voi olla virtsatietulehduksen oireita muistuttavia epämääräisiä tuntemuksia, mutta lopulta niille ei löydy mitään selvää syytä ja oireet hiipuvat itsekseen.

Pääsääntöisesti lääkäriin kannattaa aina hakeutua, koska hoitamattomassa virtsatietulehduksessa on aina se riski, että vaiva muuttuu pahemmaksi. Tulehdus voi nousta virtsajohtimia pitkin munaisaltaisiin ja munuaisiin, jolloin siitä tulee huomattavasti pahempi infektio, joka vaatii laajakirjoisempaa antibioottihoitoa tai jopa suonensisäistä lääkitystä sairaalassa. Myös verenmyrkytys on mahdollinen.

Miten virtsatietulehdus hoidetaan?

Lääkäri usein tutkii vatsan alueen, jotta hän voi sulkea pois sen, että kyse olisi jostain muusta kuin virtsatietulehduksesta. Lääkärissä otetaan virtsanäyte, ja jos siinä todetaan bakteereita, aloitetaan antibioottihoito.

18–65-vuotiailla naisilla tavallinen virtsatieinfektio voidaan myös hoitaa ilman laboratoriokoetta, oireiden perusteella, jos heillä on ollut tulehduksia aikaisemminkin.

Useimmiten viiden vuorokauden antibioottikuuri tepsii hyvin tulehdukseen. Yleensä käytetään trimetopriimia, nitrofurantoiinia tai pivmesillinaamia. Myös tulehduskipulääkkeet auttavat oireisiin.

Raskaana olevien naisten virtsatieinfektio hoidetaan muuten samoin, mutta raskaus vaikuttaa antibiootin valintaan. Silloin käytetään penisilliinijohdannaista.

IHA_virtsatieinfektio_730x400.jpg
Auttavatko kotikonstit virtsatietulehdukseen?

Antibioottikuurin ohella on hyvä juoda riittävästi vettä, jotta bakteerit huuhtoutuvat nopeasti pois rakosta.

Voiko virtsatietulehduksia ehkäistä?

Kyllä voi, ja näin se käy:

  • Kannattaa käydä pesulla ja virtsaamassa heti seksin jälkeen.
  • Jos on taipumusta seksin jälkeen iskeviin tulehduksiin, lääkäri voi määrätä antibiootin, jota otetaan kerta-annoksena aina seksin jälkeen.
  • Kylmettymistä on hyvä välttää.
  • Hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia.

Miksi virtsatietulehdukset ovat pääasiassa naisten vaivoja?

Virtsatietulehdukset ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä, koska naisilla on lyhyempi virtsaputki.

Voiko naisen virtsatietulehdus tarttua kumppanille?

Virtsatietulehdus ei voi tarttua partnerille – se ei ole sukupuolitauti.

Teksti: Jenni Kleemola
Asiantuntija: yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino