Vatsan turvotus on toiminnallisiin vatsavaivoihin liittyvä yleinen oire, jota esiintyy häiritsevässä määrin jopa 20–40 prosentilla ihmisistä. Vatsan turvotus voi tyypillisesti olla ylä- tai alavatsaan painottuvaa.
Ylävatsaa voi turvottaa pian aterian jälkeen
Pian aterian jälkeen ilmaantuva turvotus liittyy usein toiminnallisiin ylävatsavaivoihin, joiden syytä ei tarkkaan tunneta.
Monilla ylävatsaturvottelusta kärsivillä mahalaukku tyhjenee tavallista hitaammin ja ruoansulatuskanavan lihakset reagoivat venytykselle normaalia herkemmin. Siksi jo suhteellisen pienetkin ruokamäärät voivat aiheuttaa turvotuksen tunnetta.
Ärtyvän suolen turvotus lisääntyy iltaa kohti
Iltaa kohti lisääntyvä turvotus on yleinen oire ärtyvän suolen oireyhtymässä, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.
Vatsan turvotustaipumukseen vaikuttavat vahvasti ruokatottumukset ja muut elintavat.
Oireyhtymään liittyy usein ilmavaivoja, joiden taustalla voi olla tavallista runsaampi suolikaasun määrä. Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana.
Vatsan turvotustaipumukseen vaikuttavat vahvasti ruokatottumukset ja muut elintavat.
Turvotuksen ehkäisyyn ja helpottamiseen löytyy monenlaisia konsteja:
1. Syö säännöllisesti kohtuukokoisia aterioita
Kohtuukokoiset ateriat ja annoskokojen pienentäminen voivat helpottaa aterianjälkeistä vatsan turvotusta. Annoskokojen kohtuullistamisessa auttaa säännöllinen ja tasainen ateriarytmi. Vatsavaivaiselle suositeltavin on ateriarytmi, jossa ruokailuvälit eivät veny 3–4 tuntia pitemmiksi.
2. Rajoita oireita aiheuttavia ruokia ja juomia
Muutokset ruokatottumuksissa tuovat usein vatsan turvotukseen apua. Tyypillisiä oireita aiheuttavia ruokia ovat esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, sipuli, palkokasvit, kivelliset hedelmät ja ksylitolituotteet. Maitotuotteista kannattaa kokeilla laktoosittomia vaihtoehtoja.
Hiilihapolliset ja runsaasti sokeria sisältävät juomat voivat lisätä vatsan turvottelua. Kofeiinipitoisia juomia on hyvä käyttää vain kohtuudella. Tummapaahtoinen kahvi sopii osalle ihmisistä vaaleapaahtoista paremmin.
Oireita helpottava ruokavalio löytyy yksilöllisesti kokeilemalla. Liiallisesti ruokavaliota ei kuitenkaan kannata karsia, ettei siitä tule liian suppea. Rajoitettavien ruokien tilalle on hyvä etsiä muita, sopivia vaihtoehtoja. Neuvoja voi tarvittaessa kysyä ravitsemusterapeutilta.
3. Liiku säännöllisesti ja vältä liikaa istumista
Säännöllinen liikkuminen ja liiallisen istumisen vähentäminen helpottavat yleensä vatsan turvotusta. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa. Hyvä tavoite on liikkua itselleen mieluisalla tavalla vähintään tunnin verran 3–5 kertaa viikossa. Arkista aktiivisuutta ja askelia on hyvä kerryttää jokaiseen päivään.
4. Harjoittele stressinhallintaa
Stressi heijastuu helposti myös herkkään vatsaan. Hyvät stressinhallinnan keinot voivat ehkäistä ja vähentää vatsan turvottelua. Kuormittavan tekemisen tauotus, riittävä palautuminen ja rentoutuminen sekä hyvään yöuneen satsaaminen auttavat torjumaan stressiä. Tärkeää on löytää itselle sopivat keinot stressin hallintaan ja helpottamiseen.
5. Kokeile apteekin itsehoitovalmisteita
Apteekista ilman reseptiä saatavat piparminttuöljykapselit voivat helpottaa vatsan turvotusta erityisesti ärtyvään suoleen liittyvässä oireilussa.
Myös dimetikonia sisältäviä valmisteita kannattaa kokeilla. Ne rikkovat suolistokaasujen kuplia, jolloin kaasun liikkuvuus paranee ja ilmavaivat helpottavat.
Milloin lääkäriin vatsan turvotuksen vuoksi?
Vatsan turvotus vaatii tarkempia tutkimuksia lääkärin vastaanotolla, jos oireiluun liittyy väsymystä, yleistilan laskua tai laihtumista tai vatsan turvotus on uusi ja äkillisesti alkanut vaiva.
Lääkärissä on hyvä käydä myös silloin, jos vatsan turvotus häiritsee elämää jatkuvasti eivätkä kotikonstit auta. Lääkärin vastaanotolla selvitetään, löytyykö vatsan turvotuksen taustalta jokin hoitoa vaativa sairaus.
Nämä ruoat voivat aiheuttaa vatsan turvotusta
- Ruis, vehnä ja ohra
- Omena, päärynä, persikka, luumu, mango ja vesimeloni
- Herneet, pavut ja linssit
- Sipuli, valkosipuli ja sienet
- Punajuuri, kukka-, parsa- ja ruusukaali
- Pistaasi- ja cashewpähkinät
- Laktoosia sisältävät maitovalmisteet
- Ksylitolia ja sorbitolia sisältävät tuotteet
- Hiilihapolliset ja runsaasti sokeria sisältävät juomat
Lähteet:
Ilmavaivat, vatsan turvotus. Duodecim Terveyskirjasto, 2020.
Ärtyvän suolen oireyhtymä. Duodecim Terveyskirjasto, 2021.
Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. Duodecim Terveyskirjasto, 2020.
Teksti: Krista Korpela-Kosonen