Kipu on kokonaisvaltainen aistimus, mutta myös subjektiivinen kokemus. Kipu on lisäksi yleistä: liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka toteaa, että 40 prosenttia terveyskeskuskäynneistä liittyy tavalla tai toisella kipuun.
”Kivun kokeminen on yleistynyt, ja hoitoon hakeudutaan herkemmin kuin aiemmin. Suomessa on keskimääräistä enemmän kipua kokevia. Syytä on haettu niin rospuutosta kuin melankolisesta luonteesta.”
Pidättyvät suomalaiset halailevat vain läheisiä ihmisiä, poskisuukotkaan eivät ole arkipäivää. Laukka uskoo, että kosketus auttaisi kivun ehkäisyyn.
Kipu on korvien välissä
Piinallista kipua kokevalle saatetaan tokaista vian olevan korvien välissä. Lausahduksessa on perää, sillä Laukan mukaan kipu aistitaan aivoissa. Kun ihminen kokee kipua, magneettikuvauksessa aivoissa näkyy muutoksia.
Jokaisella on kokemusta kivusta, mutta pahin kipu koetaan tunnetasolla. Laukka toteaa, että esimerkiksi synnytyskivun sietää, koska se kestää vain tietyn ajan, apu on lähellä ja tulos palkitseva.
”Kipu pitää saada haltuun: kun on motivaatiota, kivun kanssa selviää ja pystyy toimimaan. Pelosta ja huolesta on päästävä yli. Positiivinen ajattelu kannattaa kivusta huolimatta.”
Liikunta, ravinto ja uni auttavat
Kipu on Laukan mukaan kuin jäävuori. Pinnalla näkyy se, että odotellaan kivun menevän ohi ja turvaudutaan lääkkeisiin. ”Pinnan alta löytyy paljon muitakin kivunhallintakeinoja kuin lääkkeet. Esimerkiksi terveellisistä elämäntavoista on hyötyä kivun lievityksessä. Itsestään kannattaa pitää huolta.”
Laukka kehottaa sekä ehkäisemään kipua ennalta että hoitamaan sitä liikunnan, ravinnon ja unen avulla. Muun muassa kudosvauriossa riittävä uni auttaa haavojen parantumisessa. Liikunta taas tuo terveysetuja, liikkumattomuus haittoja. ”Liikunnan ansiosta mieliala ja uni kohentuvat, joten kivunsietokykykin paranee.”
Kivuliaalle sopii lempeä liike: pilates, jooga tai taiji. Samalla mielenhallinta paranee. Kipua hoidetaan ravinnolla ravitsemussuositusten mukaisesti säännöllistä ruokailurytmiä ja terveellistä ruokavaliota noudattaen.
”Kuidut lisäävät kivuttomuutta. Ne vaikuttavat suoliston bakteerikantaan, aivojen toimintaan ja hyvinvointiin sekä parantavat rasva-, kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaa”, luettelee Laukka.
Kylmähoidon jälkeen ibuprofeenigeeliä
Laukan mukaan akuuttiin kipuun sopii kylmähoito. Kipua on tärkeä hoitaa heti, jottei se kroonistu. ”Osa ihmisistä saa suun kautta otettavista kipulääkkeistä vatsavaivoja. Paikallishoito on usein parempi vaihtoehto.”
Urheilumaailmassa suurin osa vammoista on lieviä, rasituksesta johtuvia. Nuorilla potilailla voi olla myös kasvusärkyä. Kylmähoidon jälkeen Laukka suosittelee kipugeeliä, jossa on kunnon vaikuttava aine, kuten ibuprofeeni.
Kipuakin pahempaa on se, ettei tunne lainkaan kipua vaikka pitäisi. ”Kipu suojaa henkeä ja turvaa meitä”, vakuuttaa Pippa Laukka.
Pippa Laukan vinkit kivun hoitoon
- Hoivaa mielialaa ja tyhjennä aivot huolista! Näin hälvennät sitä negatiivisuutta, joka antaa kivulle vallan. Ihmissuhteet ja hyvä työympäristö ovat silkkaa plussaa.
- Naura! Huumori auttaa kivussa ja vähentää lääkkeiden tarvetta. Tutkimuksen mukaan stand up -komiikkaa seuranneiden kipupotilaiden kipukynnys nousi kymmenen prosenttia. Samasta syystä meillä on myös sairaalaklovneja.
- Rauhoitu! Rentoutushoidoksi sopii niin mindfulness kuin puhuminen tai läheisen ihmisen kosketus, vaikkapa hieronta.
- Mene luontoon! Talvinenkin luontokokemus alentaa sykettä ja stressiä.
Teksti: Tarja Västilä
Kuvat: Roope Permanto