Mitä tenniskyynärpää tarkoittaa ja miten se oireilee?

Tenniskyynärpää on huono nimi kyynärpään ulkosivun kiputilalle. Aikanaan se kuvattiin nimenomaan tenniksen pelaamisesta aiheutuneena vammana, kun raskaalla puumailalla tehty huono rystylyönti aiheutti kyynärpäähän liikaa kuormitusta. Nykypäivän hiilikuituiset tennismailat harvoin aiheuttavat vastaavaa. Sen sijaan jänne voi kipeytyä esimerkiksi vasaroinnin, voimakkaan väännön tai huonon toimistoergonomian vuoksi.

Kipua tuntuu erityisesti silloin, kun sormia puristaa yhteen. Pienikin kuorma voi riittää: pelkkä kahvikupin nostaminen voi tuottaa kipua kyynärpäässä. Myös sormien puristusvoima voi heikentyä ja kyynärnivelen ojentaminen voi tuottaa kipua.

Onko tenniskyynärpää sama asia kuin golfkyynärpää tai hiirikäsi?

Tenniskyynärpää on sukua golfkyynärpäälle, jossa kipu paikallistuu kyynärpään ulkosyrjän sijaan sisäsyrjälle, koukistajajänteiden kiinnittymiskohtaan.

Tenniskyynärpää aiheutuu toistuvasta ylirasituksesta ja puristusvoiman käytöstä.

Joskus tenniskyynärpäätä kutsutaan hiirikädeksi. Huono ergonomia työpöydän ääressä voi itse asiassa aiheuttaa joko rannekanavaoireyhtymän tai tenniskyynärpään, ja näistä molempia saatetaan kutsua hiirikädeksi.

Mistä tenniskyynärpää johtuu?

Vaiva johtuu toistuvasta ylirasituksesta ja puristusvoiman käytöstä. Myös staattinen pito huonossa asennossa voi aiheuttaa kipua. Tällöin jänteiden verenkierto heikkenee, mikä altistaa jännevaurioille.

Vaivasta kärsivät etenkin keski-ikäiset, ja naiset enemmän kuin miehet. Tupakointi ja toistuvasti voimakkaita liikkeitä vaativa työ altistavat vaivalle.

Miten tenniskyynärpäästä pääsee eroon?

Tärkeintä on välttää rasitusta, joka on aiheuttanut kivun. Jos kipu johtuu vapaa-ajan harrastuksesta, siitä täytyy pitää taukoa. Jos taas vaiva johtuu kuormittavasta työasennosta, sitä tulee muuttaa. Työergonomian tarkistus onkin usein ensimmäinen askel. Vaivan kanssa kannattaa kääntyä työterveyshuollon puoleen, jos tällainen on tarjolla.

Vaiva on usein sitkeä. Esimerkiksi toimistotyöläisellä hiirityypin vaihtamisesta voi olla apua, mutta vasta parin kuukauden viiveellä. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan.

Mikä auttaa tenniskyynärpään aiheuttamaan kipuun?

Tulehduskipulääkkeet lievittävät tenniskyynärpään aiheuttamaa kipua. Käytä suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä pakkauksen ohjeen mukaan lyhytaikaisesti. Jos vaiva pitkittyy, käänny lääkärin puoleen. Myös paikallisesti käytetyt kipulääkegeelit lievittävät kipua. Kylmähoitokin saattaa auttaa.

Joskus vaivaan suositellaan kyynärnivelen alapuolelle tulevaa puristavaa pantaa. Sidoksen ideana on tuoda käteen uusi tukipiste niin, ettei käden voimankäytöstä aiheutuva paine kohdistu suoraan kipeään jänteeseen. Toimiakseen pannan pitää kuitenkin olla hyvin kireällä, mikä vuorostaan on myös kivuliasta. Joskus pannasta on apua, aina se ei kuitenkaan auta.

Myös hieronnasta ja venyttelystä voi olla apua, ja näitä kannattaa kokeilla.

Toimistotyössä hyvä ryhti, ranteiden pyörittely ja taukojumppa ovat hyväksi. Liikuntaa voi jatkaa tenniskyynärpäästä huolimatta, mutta kipua aiheuttavia liikkeitä tulee välttää.

Milloin on aika mennä lääkäriin? Miten lääkäri hoitaa tenniskyynärpäätä?

Tenniskyynärpää paranee yleensä itsekseen, joskin tässä kestää yleensä useita kuukausia tai joskus jopa vuoden päivät. Tilannetta voi seurailla kotona. Jos kipua ei saa lievitettyä kotikonstein ja se haittaa päivittäistä elämää, kannattaa hakea apua.

Lääkäri voi tapauskohtaisesti harkita esimerkiksi ultraäänihoitoa, joista on jonkin verran tutkimusnäyttöä pitkällisen tenniskyynärpään hoidossa.

Kortisonihoito ja kyynärpään tähystys ovat nykyään harvinaisia hoitokeinoja. Tähystyksen hyödystä ei ole selkeää tutkimusnäyttöä, ja vaikka kortisoni voi rauhoittaa akuuttia kipuilua, se myös pidemmällä aikavälillä haurastuttaa jännerakennetta.

Uusiutuuko tenniskyynärpää helposti? Miten sitä voi ehkäistä?

Tenniskyynärpää uusiutuu, jos sille altistava kova kuormitus jatkuu. Usein potilaat kuitenkin oppivat kerrasta. Kun työergonomiaa parantaa, vaiva usein pysyy loitolla.

Tupakointi kannattaa lopettaa, koska se heikentää verenkiertoa ja jänteiden sisältämää kollageenia. Näin se myös hidastaa jännevammojen paranemista ja altistaa vaurioille jatkossa.

Näin tunnistat ja hoidat tenniskyynärpäätä

  • Tenniskyynärpäästä on kyse, kun kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn ympärillä tuntuu kipua sormia yhteen puristettaessa. Sormien puristusvoima voi olla tavallista heikompi ja myös koukistetun kyynärpään ojentaminen voi tuntua kivuliaalta.
  • Tärkeintä on lopettaa kipua aiheuttava rasitus tai välttää sitä. Kipua aiheuttavasta urheilulajista täytyy pitää taukoa, tai jos kipu johtuu työstä, tulee työasentoa muuttaa.
  • Kipu ei katoa hetkessä, vaikka rasitusta välttäisi. Usein vaiva väistyy muutamassa kuukaudessa, joskus se jatkuu vuodenkin.
  • Kivunlievitykseen voi kokeilla apteekista saatavaa tulehduskipuvoidetta ja kylmäpakkausta tai -geeliä. Venyttelystä ja hieronnasta voi olla apua. Myös varovasti lisääntyvä harjoittelu voi auttaa lievittämään oireita.
  • Jos kipu ei kotikonstein lopu, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Asiantuntijana LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ilkka Sinisaari, Terveystalo

Teksti: Anne Ventelä