Koripallo on vauhdikas laji äkkikäänteineen ja nopeine suunnanmuutoksineen. Helsinki Seagulls -joukkueen urheilulääkäri Jari Salo on tottunut hoitelemaan nuljahtaneita nilkkoja, yhtä lajin yleisimmistä urheiluvammoista.

Nilkkavammoja sattuu myös tavallisille liikkujille. Kummassakin tapauksessa keskeistä on turvotuksen ja kivun hoito. Vanha tuttu KKK eli kylmä, koho ja kompressio on edelleen käyttökelpoinen ensiapu, joskin Salon mukaan rajallinen. Tarpeen mukaan apuna toipumiseen voi käyttää paikallista kipuvoidetta tai -geeliä ja kipulääkkeitä.

Kilpaurheilijalla tilannetta ja kuntoutumista seurataan tarkasti. Harrastepuolella suurin osa nuljahduksista paranee Salon mukaan itsestään. Raajaa voi varovasti käyttää ja kuntouttaa pikkuhiljaa, jos se liikkuu. Jos vaiva venyy tai raaja ei liiku, on aika hakeutua lääkäriin.

Painoa oikeaan harjoitteluun ja kokonaiskuormitukseen

Helsinki Seagullsien fysiikkavalmentaja, osteopaatti Aleksi Hakanto estää työkseen vammojen syntyä siinä, missä se on mahdollista. Tätä hän toteuttaa edistämällä oikeanlaista harjoittelua ja harjoitusten oikeaa rytmitystä.

Eikä kyse ole vain treenaamisesta, sillä kuormituksen seuraamiseen sisältyy myös harjoituksen ja levon tasapaino sekä ravinnon ja nesteytyksen oikea suhde.
Kun havereita kuitenkin sattuu, Hakanto valvoo, että kilpaurheilijan kuntoutus tapahtuu suunnitelmallisesti ja täsmällisesti. Lajiharjoitteluun urheilija voi palata vasta, kun kuntoutuspolku on käynyt läpi ja saavuttanut tietyt tavoitteet.