Mikä fasettinivel on?

Ihmisen selkärangan nikamat liittyvät toisiinsa fasettinivelten avulla. Fasettinivelet vakauttavat selkärankaa ja ohjaavat sen liikettä.

Selkävaivojen hoitoon erikoistunut Pasi Pulkkinen kansantajuistaa, että fasettiniveltä voi ajatella kuin pesusienenä, jossa on nestettä.

”Fasettinivel toimii ikään kuin puskurina, jonka ansiosta nikamat eivät pääse yliliikkumaan, kun käännämme selkärankaa.”

Mikä fasettilukko on?

Fasettilukko tarkoittaa sitä, kun fasettinivel lukkiutuu. Pulkkinen sanoo lukon syntyvän, kun fasettinivelet joko yliliikkuvat tai kuivahtavat kiinni toisiinsa.

Fasettilukko voi tulla mihin kohtaan selkärankaa vain: lannerankaan, rintarankaan tai kaularankaan.

Fasettilukko – oireet

Fasettilukko voi aiheuttaa

  • liikerajoitteita
  • kipua
  • paineen tunnetta

Lukkoa ympäröivät lihakset menevät usein kramppiin, mikä aiheuttaa lisää kipuja ja paineen tunnetta.

Oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä kohtaa selkärankaa lukko on.

Fasettilukko alaselässä

Kipu tuntuu usein vain toisella puolella alaselkää. Kipu voi myös säteillä saman puolen pakaraan, lantioon tai reiteen. Pulkkisen mukaan säteilyn taustalla on se, että jos fasettinivelen kudos tulehtuu, turvotus voi ärsyttää hermoa.

Moni ei kuitenkaan edes huomaa alaselän fasettilukkoaan.

Fasettilukko yläselässä

Rintarangan alueella oleva fasettilukko voi aiheuttaa kipua, joka tuntuu hengityksen aikana ja säteilee rintakehään.

”Mutta varsinkin yläselässä fasettilukko voi tuntua epämukavana paineena, ei välttämättä kipuna. Voi myös tuntua siltä, että kun vetää henkeä, ei oikein lähde”, Pulkkinen kuvailee.

Fasettilukko niskassa

Kaularangan fasettilukko voi säteillä yläselkään ja hartioihin. Lukko voi myös rajoittaa pään liikkeitä. IHA-fasettilukko-730x400.jpg

Mistä fasettilukko johtuu?

Pulkkinen sanoo, että lantion virheasento johtaa etenkin alaselän fasettilukkoihin. Hänen mukaansa yläselän lukkojen muodostumista edesauttaa päätetyö ja puhelimen selailu, kun kumara asento pistää yläselän fasettinivelet puristuksiin.

Selkäliiton mukaan fasettinivelten aiheuttamaa kipua voi tuntua silloin, kun nivel kiertyy tai vääntyy selkärangan ollessa liikkeessä. Kipu johtuu siitä, että vaurioitunut tai jäykistynyt nivel lukkiutuu eli jumittuu.

Fasettilukon hoito

Jos fasettilukko aiheuttaa kipua, Pulkkisen mukaan kannattaa hakeutua ammattilaisen – kuten kiropraktikon tai osteopaatin – luo, jotta lukot saadaan auki.

Lukkojen avaaminen on hänestä kuitenkin vain ensiapua.

”Se on sama kuin pumppaisi ilmaa rikkinäiseen renkaaseen. Kun lantion virheasento pysyy, ovat fasettinivelet taas kohta lukossa”, Pulkkinen sanoo.

Aiheeseen liittyvä itsehoitolääke

Selkäliiton ohjeiden mukaan fasettiniveloireita voidaan hoitaa kipulääkkeillä ja liikeharjoituksilla. Kipuun ja lihasjännitykseen voi saada helpotusta myös kylmälämpöhoidosta. Myös selkälihasten vahvistaminen sekä hyvä ryhti ennaltaehkäisevät nivelten rasitusta ja fasettinivelten lukkiutumista.

Selkäkipujen yleishoidoksi suositellaan liikuntaa, ja tavallisen äkillisen selkäkivun hoitoon voi kokeilla parasetamolia, tulehduskipulääkettä taikka kylmägeeliä, joka sivellään iholla kohtaan, jossa kipu tuntuu.

Voiko fasettilukon avata itse?

Joskus fasettilukon voi saada avattua itse, joskus se on siihen liian tiukka, Pulkkinen sanoo. Esimerkiksi rintarangan lukko voi aueta näin:

  • Nosta kädet eteen
  • Laita kyynärpäät yhteen
  • Nosta olkapäitä nopeasti ylös

Miten ehkäisen fasettilukon syntymistä?

Lantion virheasennon korjaaminen on Pulkkisesta tärkeintä fasettilukon ehkäisyssä.

”Myös liike on lääke. Fasettilukko pääsee syntymään huonommin, jos pitää itsensä koko ajan liikkeessä. Jos istuu kaikki päivät, fasettinivelet pääsevät helpommin kuivahtamaan.”

Teksti: Jenni Kleemola

Lähteenä myös selkakanava.fi