Mitä jäätynyt olkapää tarkoittaa ja miten se oireilee?

Jäätynyt olkapää on tila, jossa olkanivel kipeytyy ja sen liikkuvuus heikkenee. Taustalla on nivelkapselin tulehdusreaktio, joka aiheuttaa arpikudoksen kasvua nivelkapselin sisällä. Tällöin nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy.

Oireilussa on kolme vaihetta. Ensin olkanivel kipeytyy ja liike rajoittuu. Kipuvaihe kestää yleensä 3–4 kuukautta, ja monia kipu vaivaa etenkin öisin. Kipuvaiheen loppupuolella alkaa olkanivelen jäykistyminen.

Toisessa vaiheessa kipu hellittää, mutta olkanivelen liikkuvuus heikkenee. Takin pukeminen päälle voi käydä vaikeaksi, eikä autossa kuljettajan paikalta pysty kurottamaan takapenkille. Usein jäykistymisvaihe hellittää, kun vaivan alusta on 9–12 kuukautta.

Kolmantena tulee paranemisvaihe, jossa oireet vähitellen häviävät. Koko prosessi kestää yleensä 1–2 vuotta, mutta lopulta jäätynyt olkapää voi parantua täydellisesti.

Mistä jäätynyt olkapää johtuu?

Ei tiedetä, mikä jäätyneen olkapään eli adhesiivisen kapsuliitin aiheuttaa.

Vaiva on diabeetikoilla yleisempi kuin muilla. Mitä huonompi hoitotasapaino on, sitä enemmän on olkapääongelmia. Syytä ei kuitenkaan tiedetä. Diabeetikkojen vaiva on yleensä lieväoireinen ja pitkäkestoisempi kuin jäätynyt olkapää muulla väestöllä. Se jäykistää liikkuvuutta, mutta ei välttämättä ole kovin kipeä.

Jäätyneestä olkapäästä kärsivät usein keski-ikäiset tai tätä vanhemmat ihmiset.

Joskus jäätynyt olkapää kehittyy vamman jälkeen. Voi olla, että kyseessä on nivelkapselin korjausreaktio, joka menee yli. On myös paljon potilaita, joiden jäätyneeseen olkapäähän ei tunnisteta mitään laukaisevaa tekijää.

Usein vaivasta kärsivät keski-ikäiset tai tätä vanhemmat ihmiset.

Miten jäätyneen olkapään erottaa muista olkapäävaivoista?

Myös kiertäjäkalvon jänneperäiset ongelmat tai olkapään nivelrikko voivat pitkälle edetessään aiheuttaa kipua ja ulkokiertovoittoisen liikerajoitteen.

Oikean diagnoosin määrittämiseen tarvitaan lääkärin tutkimus ja mahdollisesti kuvantamistutkimuksia.

Mistä olkapään yösärky johtuu ja miten sitä voi helpottaa?

Yösärky vaivaa usein myös olkaleikkauspotilaita. Tämä johtuu siitä, että olkanivel on elimistön liikkuvin nivel, ja nivelkapselissa on paljon tuntohermoja.

Kun raaja saa ihmisen seistessä roikkua vapaana, mukava asento löytyy painovoiman ansiosta yleensä helposti. Makuuasennossa sopivaa asentoa on vaikeampi löytää. Öisin kipuun myös kiinnittää enemmän huomiota kuin päivällä, jolloin mielessä on muutakin.

Yökipua voi yrittää helpottaa tukemalla kättä tyynyillä. Myös puoli-istuva asento voi auttaa.

Miten jäätynyttä olkapäätä hoidetaan?

Tulehduskipulääkkeet rauhoittavat ärsytystulehdusreaktiota, joka on vaivan laukaiseva tekijä. Näistä on apua etenkin lieväasteisissa jäätymisissä. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää tilapäisesti ja lyhytaikaisesti.

Kovempaan kipuun voi saada lääkäriltä reseptilääkkeitä, jotka muovaavat kiputuntemusta.

Lisäksi olkapään liikeharjoittelu on tärkeää. Olkavarren pyöritys- ja heiluriliikkeet sekä venyttelyharjoitukset ja keppijumppa pitävät yllä nivelen liikkuvuutta.

Venyttely löystyttää sidekudosta, jolloin nivelkapselin kutistuminen voi jäädä vähäisemmäksi. Tämä voi nopeuttaa toipumisaikaa, mutta ei vaikuta itse kiputuntemukseen..

Milloin on aika mennä lääkäriin? Miten lääkäri hoitaa jäätynyttä olkapäätä?

Jos olkanivelen kipuilu jatkuu useita viikkoja, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Vastaanotolle kannattaa hakeutua myös silloin, jos oireet vaikeuttavat arjessa pärjäämistä tai yösärky haittaa nukkumista.

Tyypillisesti lääkäri tekee lähetteen fysioterapiaan. Kipua lääkäri voi lievittää niveleen pistettävällä kortisonilla.

Jos liikerajoitus vaikuttaa työkykyyn ja toimeentuloon, voidaan nivelen kiinnikkeitä kipuvaiheen jälkeen avata joskus tähystyksessä. Tämä parantaa nivelen liikkuvuutta.

Uusiutuuko jäätynyt olkapää helposti?

Vaiva ei uusiudu samaan olkapäähän. Se voi kuitenkin muodostua myöhemmin toiseen, aiemmin terveeseen olkaniveleen. Riski on 40-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

Näin tunnistat ja hoidat jäätyneen olkapään

  • Jäätynyt olkapää on vaiva, jossa olkanivel kipeytyy ja sen liikkuvuus heikkenee.
  • Oireilussa on kolme vaihetta: kipuvaihe, olkanivelen liikkuvuuden heikkenemisen vaihe ja paranemisvaihe, jolloin oireet vähitellen häviävät.
  • Kipua voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä, kortisonipiikillä tai lääkärin määräämillä, kiputuntemusta muokkaavilla lääkkeillä.
  • Olkanivelen liikkuvuutta tulee pitää yllä säännöllisellä voimistelulla ja venyttelyllä.
  • Olkanivelen yökipua voi lievittää tukemalla kättä tyynyillä tai nukkumalla puoli-istuvassa asennossa.
  • Jos liikerajoitus estää työnteon ja toimeentulon, lääkäri voi harkita tähystysleikkausta.
  • Vaiva voi parantua täydellisesti. Koko prosessi kestää yleensä 1–2 vuotta.

Asiantuntijana LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Ilkka Sinisaari, Terveystalo

Teksti: Anne Ventelä