Mitä bursiitti tarkoittaa?

Bursat ovat limapusseja, joita on kehossa kaikkiaan noin 160. Niiden tehtävä on voidella lihasten, jänteiden ja luiden kiinnityskohtia.

Bursiitti tarkoittaa limapussin tulehdusta. Tavallisimmin limapussin tulehdus tulee olkaniveleen, kyynärpäähän, olkapäähän, polveen tai kantapäähän. Eniten bursiittia esiintyy kuitenkin lonkan alueella.

Bursiittiin liittyy usein insertiitti. Se tarkoittaa, että limapussin tulehduksen yhteydessä myös jänteen kiinnityskohta tulehtuu.

Bursiitti lonkassa

Lonkan alueella on neljä merkittävää limapussia. Yleisintä on, että niistä tulehtuu ison sarvennoisen eli reisiluun yläosan limapussi keskimmäisen pakaralihaksen kiinnityskohdassa.

Tulehtua voi myös ison pakaralihaksen limapussi, istuinkyhmyn limapussi tai ison pakaralihaksen ja reisiluun kiinnityskohdan limapussi. Nämä bursiitit ovat harvinaisempia kuin ison sarvennoisen bursiitti.

Lonkan limapussin tulehdus – oireet

Lonkan bursiitti oireilee kipuna lonkan sivulla:

  • liikkeelle lähtiessä
  • ylämäkeä tai portaita ylös kävellessä
  • kun yrittää nukkua kyljellään.

Lonkkakipu voi olla etenkin kylkimakuulla jomottavaa, liikkeelle lähtiessä tai portaita kävellessä terävämpää.IHA-Lonkan bursiittii-730x400.jpg

Mistä lonkan bursiitti johtuu?

Tyypillisesti lonkan limapussin tulehdus johtuu rasituksesta. Bursiitin takana voi olla esimerkiksi toistuvat ylösnousut, kävelyä epätasaisilla pinnoilla vaativa työ tai ahkerasti liikkuvilla ylämäkitreenit.

Toinen syy on pienet vammat, joita tulee esimerkiksi lonkan kolahtaessa pöydän kulmaan.

Istuinkyhmyn limapussin tulehduksen takana on usein se, että ihminen on tippunut istualleen.

Ketä lonkan bursiitti yleensä vaivaa?

  • Ison sarvennoisen limapussin tulehdus on varsin yleinen vaiva.
  • Se tulee tavallisesti 40–60-vuotiaille.
  • Naisilla vaiva on vähän yleisempi kuin miehillä. Arvellaan, että se johtuu naisten leveämmästä lantiosta.
  • Ylipainolla ei ole havaittu vaikutuksia bursiittiin.

Lonkan limapussin tulehduksen hoito

Bursiitin hoito kannattaa aloittaa itsehoidolla – etenkin, jos on varma, että kyse on juuri siitä.

  • Rasituksen vähentäminen.
  • Kylmähoito 3–5 kertaa vuorokaudessa, 10–15 minuuttia kerrallaan.
  • Pakaralihaksen venyttely.
  • Kylmä- ja tulehduskipulääkegeeliä voi kokeilla, mutta jos se ei riitä, voi ottaa tulehduskipulääkettä 5–7 vuorokauden kuurina.

Kuinka nopeasti bursiitista johtuva lonkkakipu häviää?

Paranemisessa kestää yleensä viikkoja.

Milloin lääkäriin?

Jos lonkkakipu näyttää lievenevän itsehoidon avulla, bursiittia voi jäädä seurailemaan. Yleensä bursiitti paranee ilman lääkärin apua.

Jos kipu jatkuu ja on niin voimakasta, että se haittaa kävelyä tai siihen herää öisin aina kyljelle kääntyessä, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Miten lääkäri diagnosoi ison sarvennoisen bursiitin?

Ultraääni- tai magneettikuvausta tarvitaan harvoin, sillä yleensä bursiitti jää kiinni lääkärin tekemien kliinisten testien avulla.

Luotettavin niistä on yhden jalan seisonta: lääkäri pyytää seisomaan yhdellä jalalla kolmekymmentä sekuntia, mikä ärsyttää ison sarvennoisen limapussia.

Alue on myös arka, kun lääkäri tunnustelee sitä.

Miten lääkäri voi auttaa?

Lääkäri kertaa ohjeet itsehoitoon. Jos lonkan ja pakaran alueella on kireyksiä, lääkäri voi tehdä lähetteen fysioterapeutille, jolta saa ohjeet kotona tehtäviin venyttelyihin.

Jos bursiitti on kestänyt 6–8 viikkoa ja se selvästi haittaa elämää, lääkäri voi ruiskuttaa kipeään kohtaan puudutteeseen laimennettua kortisonia. Se auttaa yleensä hyvin.

Jos yksi ruiske ei riitä, hoidon voi toistaa 3–5 viikon kuluttua. Kolmatta ruisketta tarvitaan harvoin. Kortisoniruisketta ei kannata pelätä. Kun sen antaa paikallisesti ja kerran tai pari, sillä ei ole haittavaikutuksia. Ruiskehoidon ohella pitää jatkaa itsehoitoa.

Uusiutuuko lonkan limapussin tulehdus?

Lonkan bursiitti ei ole herkkä uusiutumaan, mutta sitäkin tapahtuu. Jos tietää itsellä olevan taipumusta siihen, kannattaa välttää rasitusta ja iskuja lonkkaan.

Teksti: Jenni Kleemola
Asiantuntija: dosentti, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen
Lähteenä myös Terveyskirjasto: Limapussin tulehdus (bursiitti)