Ihmisen terveys ja hyvinvointi koostuu useista asioista. Tältä sivulta löydät kiintoisaa sisältöä muun muassa liikunnan hyödyistä, ystävien ja unelmien tärkeydestä sekä matka-apteekin pakkaamisesta.
 
30.8.2023

Työikäisten henkiset paineet ovat niin yleisiä, että tutkijatkin yllättyivät. Myös itsemurhaa ajattelee entistä useampi, paljastaa Terve Suomi -tutkimus.

Lue lisää
 
16.8.2023

Kesälomat loppuvat ja paluu arkeen on edessä. Velvollisuudet ja hektinen elämä vievät helposti mukanaan, jos omaa hyvinvointiaan ei priorisoi.

Lue lisää
 
14.6.2023

Aktiivisessa elämäntyylissä liikunta kietoutuu osaksi arkisia toimintoja lähes huomaamatta. Arkiliikunnan lisäksi kannattaa harrastaa myös reippaampaa liikuntaa.

Lue lisää
 
25.5.2023

Kun kodin lääkekaapin sisältö on ajan tasalla, voit viettää huolettomia lomapäiviä. Hyvin varustellusta kesän lääkekaapista löytyy esimerkiksi hydrokortisonitabletit.

Lue lisää
 
11.4.2023

Laaja kyselytutkimus ja terveystarkastukset keräävät suomalaisten voinnista kansainvälisestikin ainutlaatuisen tietopankin Terve Suomi -tutkimuksessa.

Lue lisää
 
8.3.2023

Hyvä liikkuvuus parantaa arkea ja ehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Erityisen tärkeää se on ikääntymisen myötä, nivelten jäykistyessä. 

Lue lisää
 
9.2.2023

Metabolisen oireyhtymän eli MBO:n näkyvin merkki on keskivartalolihavuus. Sen hoidossa tulisi huomioida ihminen kokonaisuutena.

Lue lisää
 
8.12.2022

Uupumus opetti Fanny Teijonsalon tunnistamaan oman jaksamisensa rajat. Nyt hän nauttii elämästä, johon mahtuu kilpaurheilun ja yliopisto-opintojen lisäksi myös lepoa.

Lue lisää
 
29.11.2022

Hemmottelua, lepoa, hyvän olon liikuntaa ja arjen rasituksista toipumista. Niistä on joulu tehty. Listasimme orionilaisten joululahjavinkkejä, jotka löytyvät apteekin hyllyltä.

Lue lisää
 
23.11.2022

Kuulo on herkkä aisti, jota on syytä suojata jo nuorena. Monet jokapäiväiset melun lähteet saattavat huomaamatta vaurioittaa sitä.

Lue lisää
 
13.10.2022

Joditableteilla suojataan kilpirauhasta äkillisen ja odottamattoman ydinonnettomuuden sattuessa. Niitä pitää olla kotona aina saatavilla. Joditabletin saa kuitenkin ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Lue lisää
 
12.10.2022

Sitä ei näe eikä tunne, mutta silti se vaikuttaa monen elimistössä. Hiljaisesti kytevä matala-asteinen tulehdus on terveydelle haitallinen tila, joka on yhdistetty monien sairauksien riskiin.

Lue lisää
 
28.9.2022

Tulee hilpeä olo, kuvaa helsinkiläinen Pirkko Madetoja tunnelmiaan avantouinnin jälkeen. Säännöllinen kylmäaltistus vaikuttaa mielihyvähormoneihin ja terveydelle hyödylliseen ruskeaan rasvaan. 

Lue lisää
 
7.9.2022

Suolistossamme majailee valtava joukko mikrobeja, joiden kanssa elämme tiiviissä vuorovaikutuksessa. Lue bakteriologian asiantuntijan vinkit!

Lue lisää
 
24.8.2022

Liikunnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Yksi liikunnan merkittävistä hyödyistä liittyy tuki- ja liikuntaelimistöön: liikettä tarvitaan, jotta luut, lihakset ja nivelet kehittyvät normaalisti.

Lue lisää
 
17.8.2022

Aivosumulla viitataan oireisiin, jotka voivat liittyä hyvin monenlaisiin vaivoihin. Kyse on harvoin vakavasta sairaudesta.

Lue lisää
 
29.6.2022

Terveystiedon luotettavuutta on tärkeää pystyä arvioimaan, jotta tunnistaa virheellisen ja epäasiallisen tiedon. Misinformaatio on tahatonta väärää tietoa, disinformaatio taas tarkoituksella harhaanjohtavaa tietoa.

Lue lisää
 
27.6.2022

Nettiapteekkeja on helppo löytää verkosta. Mutta miten tunnistaa asianmukainen apteekin verkkokauppa?

Lue lisää
 
20.6.2022

Rannikkoalueilla liikuttaessa kannattaa tehdä iltaisin punkkitarkastus. Iholle ehtineen punkin nopea irrotus voi estää mahdollisen borrelioosin.

Lue lisää
 
15.6.2022

Ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden ja toimintakyvyn kannalta nivelten hyvinvoinnilla on iso merkitys. Sen vuoksi nivelistä kannattaa pitää huolta läpi elämän.

Lue lisää
 
15.6.2022

Koskaan ei voi tietää mitä sattuu. Siksi on hyvä, että kotoa löytyy paitsi ruokaa ja juomaa myös välttämättömiä lääkkeitä sekä useimmin tarvittuja muita apteekkituotteita.

Lue lisää
 
31.5.2022

Yhä useampi suomalainen hankkii apteekkituotteita verkkoapteekeista. Nettiapteekkeja koskevat samat vaatimukset kuin kivijalka-apteekkeja.

Lue lisää
 
24.5.2022

Selittämättömien oireiden taustalla voivat olla hermoston ohjaustoiminnot eli kyseessä on toiminnallinen häiriö. Ihmisellä itsellään on tällöin työkalut, joilla vaivasta pääsee eroon.

Lue lisää
 
11.5.2022

Lääkinnällinen laite on termi, joka hämmentää kuluttajia. Tuttu apteekkituote onkin laite, vaikka se helpottaa oireita niin kuin lääke.

Lue lisää
 
2.5.2022

Apteekin valikoimasta löytyy hyvinvointivinkkejä ja hemmottelua kaikenikäisille äideille. Lahjavinkkejä on niin kuntoiluun, itsestä huolehtimiseen kuin itsensä mittaamiseenkin.

Lue lisää
 
16.2.2022

Korvassa oleva vahatulppa voi olla harmillinenkin vaiva. Korvaa ei pidä kaivella, vaan vaha tulee liuottaa pois. Lue kuinka puhdistat korvat oikein!

Lue lisää
 
19.1.2022

Tiedetään, että jatkuva istuminen on merkittävä terveysuhka, johon voi onneksi itse vaikuttaa. Päivän katkaiseminen lyhyelläkin liikkumisella auttaa.

Lue lisää
 
9.12.2021

Hyvä lihaskunto on avain aktiiviseen seniori-ikään. Siksi yli viisikymppisenäkin on tärkeää treenata.

Lue lisää
 
11.11.2021

Sinkki ja C-vitamiini ovat tärkeitä ravintoaineita vastustuskyvylle. Molemmilla on myös monia muita vaikutuksia terveyteen.

Lue lisää
 
20.10.2021

Jopa yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruoastaan liian paljon suolaa. Iso osa siitä on elintarvikkeiden sisältämää piilosuolaa.

Lue lisää
 
16.6.2021

Tauot ja hyvä työergonomia ovat tärkeitä myös etätyössä – kun vain muistaisi. Kun ei muista, lihasjumi, niskakipu ja etätyöapatia muistuttavat.

Lue lisää
 
26.5.2021

Runsas sokeri haastaa terveyttä ja myös vireyttä sekä suoliston hyvinvointia. Siksi lisätyn sokerin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota – päivittäinen suositusmäärä ylittyy piilosokerilla yllättävän helposti.

Lue lisää
 
19.5.2021

Koronan aikana suomalaiset ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota hengittämiseen. Hyvä, sillä hengitys on vahva voima, jonka avulla voi säädellä tunteitaan, vaikuttaa toimintakykyynsä ja rauhoittua.

Lue lisää
 
11.5.2021

Aivoterveydestä kannattaa pitää erityistä huolta. Jokainen voi onneksi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin omassa arjessaan. Ratko ristikoita, nuku hyvin, tanssi ja liiku, erityisesti toisten kanssa! Myös ravinnolla on suuri merkitys.

Lue lisää
 
3.2.2021

Aikuisten terveysliikunnan suositukset ovat päivittyneet. Katso videolta ideoita ja suosituksia aktiivisempaan elämään!

Lue lisää
 
4.11.2020

Etätyö tuo parhaimmillaan joustavuutta arkeen. Samanlaisina toistuvat päivät voivat kuitenkin johtaa tylsistymiseen, jota Työterveyslaitos kutsuu etätyöapatiaksi. Etätyöarkea jaksaa paremmin, kun huolehtii arjen hyvinvoinnista ja noudattaa päivärytmiä.

Lue lisää
 
7.10.2020

Katkonainen uni, nukahtamisvaikeudet ja muut unettomuuteen liittyvät häiriöt tekevät helposti elämästä vaikeaa. Yleensä lievät uniongelmat kuitenkin helpottuvat itsehoidolla, kun arjen rytmin saa kuntoon.

Lue lisää
 
16.9.2020

Jos ihmisellä ei olisi lainkaan vastustuskykyä, tavallinen flunssakin voisi olla kohtalokas. Siksi luonto on kehittänyt meille nerokkaan puolustusjärjestelmän

Lue lisää
 
9.9.2020

Puutiaisten varalta kannattaa olla valppaana syksylläkin. Myös arkiset infektiot kuten virtsatietulehdus, ihon tulehdukset ja eläimen puremat on syytä hoitaa kuntoon.

Lue lisää
 
1.7.2020

Kynsisienen oireita ovat paksuuntunut kynsi ja muut kynsimuutokset. Se on ennen kaikkea kosmeettinen haitta. Mitä aiemmin kynsisienen hoidon aloittaa, sitä paremmin hoito tepsii.

Lue lisää
 
24.6.2020

Hyvin varustettu mökin lääkekaappi poistaa kesästä monta murhetta. Käytä siis hetki aikaa ja tarkista loma-ajan lääkekaapin sisältö. Löytyykö aineksia haavanhoitoon, muistitko allergiat? Tarkista muistilistasta, mitä hoitotarpeita mökille mukaan!

Lue lisää
 
1.11.2019

Sitkeässä elävä käsitys, jonka mukaan suomalainen mies ei mene helposti lääkäriin, pitää Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vännin mukaan ainakin osittain paikkansa edelleen.

Lue lisää
 
17.10.2019

Kasvisten lisääminen lautaselle saa olon kevyemmäksi ja pitää suoliston terveempänä kuin tuhti ruokavalio. Silloin tällöin laadukkaalla liharuoalla herkuttelu on silti edelleen sallittua myös terveysasiantuntijan mielestä.

Lue lisää
 
25.6.2019

Lääkekaappi kannattaa laittaa kuntoon kesäksi. Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää neuvoo, mitä mökin lääkekaappiin tai kotimaassa matkaavan matkalääkelaukkuun on syytä pakata.

Lue lisää
 
12.6.2019

Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja verisuonia. Kyseessä on salakavala vaiva, sillä kohonnut paine ei välttämättä oireile mitenkään. Sen saa selville vain mittaamalla.

Lue lisää
 
2.6.2019

Toukokuussa järjestimme kesän keräilykampanjasta palautekyselyn, jonka vastauksista saimme arvokasta tietoa yleisön toiveista kampanjaan liittyen.

Lue lisää
 
1.2.2019

Painonpudottaminen lähtee arkisista valinnoista. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kannustaa laihduttajaa säännöllisyyteen ja kohtuuteen.

Lue lisää
 
17.9.2018

Laulaminen on mukavaa ja sillä on monia hyviä terveysvaikutuksia. Kuorolaulussa voi musiikin ilon lisäksi kokea yhteisöllisyyttä ja ystävyyttä.

Lue lisää
 
10.9.2018

Noin 30 000 suomalaista saa vuosittain apua Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta. Useimmiten SPR:n koulutettu, vapaaehtoinen ystävä tapaa apua toivovan kasvotusten, mutta itselleen voi toivoa myös verkkoystävää.

Lue lisää
 
21.6.2018

Leppeät kesäkelit innostavat puuhailemaan ulkona ja kokeilemaan myös erilaisia liikuntalajeja. Grillausinnostuksen tai vaellusretken innoittamana kannattaa muistaa maltti ja varautuminen pieniin sattumiin.

Lue lisää
 
6.6.2018

Ajattelua vaativa tekeminen pitää aivot virkeänä. Ponnistelun tulisi myös olla innostavaa.

Lue lisää
 
14.3.2018

Liikunta on tärkeä osa arkea, joten laita se kalenteriin ja pidä siitä kiinni. Liikuntaa kannattaa myös lisätä muun kivan tekemisen oheen.

Lue lisää
 
20.5.2013

Primaspan on sepelvaltimotautikohtauksen, aivoinfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden sekä sydäninfarktin ehkäisyyn tarkoitettu lääke. Ennen lääkkeen aloittamista on aina käytävä lääkärissä.

Lue lisää
 
22.4.2013

Terveellinen ruokavalio on varfariinihoidon lähtökohta. Periaate on, että varfariini annostellaan ruokavalioon sopivaksi, ei päinvastoin.

Lue lisää