Ihmisen terveys ja hyvinvointi koostuu useista asioista. Tältä sivulta löydät kiintoisaa sisältöä muun muassa liikunnan hyödyistä, ystävien ja unelmien tärkeydestä sekä matka-apteekin pakkaamisesta.
 
26.6.2024 Hyvä olo

Vaivaako silmän nykiminen? Elohiiri eli myokymia ilmestyy yleensä toiseen alaluomeen. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta jos se haittaa, kannattaa tarkastella omia elintapoja. 

Lue lisää
 
12.6.2024 Hyvä olo

Painonhallinta on elämänhallintaa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Avainsanoja ovat uni, stressi, ateriarytmi ja annoskoko. Painoindeksi on lupa unohtaa.

Lue lisää
 
24.4.2024 Hyvä olo

Jos pyörittävä huimaus iskee kumartuessa tai sängyssä kääntyessä, voi kyseessä olla hyvänlaatuinen asentohuimaus.

Lue lisää
 
2.4.2024 Hyvä olo

Luontoliikunta tarkoittaa kaikkea ulkona liikkumista vauhdikkaasta hiihtolenkistä venyttelyyn metsässä. Liikunta on aina hyväksi terveydelle, mutta luonto tuo mukaan vielä omat terveysvaikutuksensa.

Lue lisää
 
5.3.2024 Hyvä olo

Vahva resilienssi auttaa ihmistä selviytymään vaikeuksista ja säilyttämään toivon. Resilienssi ei ole supervoima tai ominaisuus vaan prosessi.

Lue lisää
 
24.1.2024 Hyvä olo

Aivot tarvitsevat lepoa siinä missä lihaksetkin, mutta miten saada aivot rauhoittumaan? Hyvää aivoergonomiaa ylläpitää vaihtelu ja riittävät tauot. Lue lisää!

Lue lisää
 
29.12.2023 Hyvä olo

Kun sohva ja suklaa kutsuvat lenkkipolkuja tehokkaammin, saattaa kyse olla kaamosväsymyksestä tai jopa kaamosmasennuksesta.

Lue lisää
 
29.12.2023 Hyvä olo

Tiesitkö, että mindfulness voi tuoda helpotusta stressiin? Se ei kuitenkaan ole pika-apu, vaan hyöty tulee säännöllisestä harjoittelusta, sanoo mindfulnessin Suomeen tuonut Leena Pennanen.

Lue lisää
 
28.12.2023 Hyvä olo

Elimistön vastustuskyky on tärkeä, jotta kehomme pystyy torjumaan bakteereita, viruksia ja muita taudinaiheuttajia.

Lue lisää
 
27.12.2023 Hyvä olo

Jokainen kokee joskus ohimenevää ja lyhytaikaista stressiä, jota voi aiheuttaa niin kielteiset kuin myönteisetkin asiat elämässä.

Lue lisää
 
19.12.2023 Hyvä olo

Sauna on paikka, jossa ei ole sääntöjä, vaan lupa rauhoittua. Saunomisen monet terveysvaikutukset perustuvat kehon ja mielen rentoutumiseen.

Lue lisää
 
12.12.2023 Hyvä olo

Terve Suomi -tutkimuksen mukaan aikuisten diabetes ja työikäisten lihavuus ovat entistä yleisempiä.

Lue lisää
 
29.11.2023 Hyvä olo

Ruuansulatusentsyymeiden tehtävä on pilkkoa ruuassa olevia aineita. Tiesitkö, että suuri osa ruuansulatusentsyymeistä tuotetaan haimassa?

Lue lisää
 
24.10.2023 Hyvä olo

Virtsankarkailuun liittyy usein paljon turhaa häpeää ja elämänlaadun heikentymistä. Miesten virstankarkailuun on olemassa monenlaista hoitoa, joka on ajoissa aloitettuna usein tehokasta.

Lue lisää
 
3.10.2023 Hyvä olo

Miten suojaudun hirvikärpäsiltä? Minkälaisia oireita hirvikärpäsen purema aiheuttaa? Tässä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin hirvikärpäsestä.

Lue lisää
 
30.8.2023 Hyvä olo

Työikäisten henkiset paineet ovat niin yleisiä, että tutkijatkin yllättyivät. Myös itsemurhaa ajattelee entistä useampi, paljastaa Terve Suomi -tutkimus.

Lue lisää
 
16.8.2023 Hyvä olo

Kesälomat loppuvat ja paluu arkeen on edessä. Velvollisuudet ja hektinen elämä vievät helposti mukanaan, jos omaa hyvinvointiaan ei priorisoi.

Lue lisää
 
14.6.2023 Hyvä olo

Aktiivisessa elämäntyylissä liikunta kietoutuu osaksi arkisia toimintoja lähes huomaamatta. Arkiliikunnan lisäksi kannattaa harrastaa myös reippaampaa liikuntaa.

Lue lisää
 
6.6.2023 Hyvä olo

Ajattelua vaativa tekeminen pitää aivot virkeänä. Ponnistelun tulisi myös olla innostavaa.

Lue lisää
 
25.5.2023 Hyvä olo

Kun kodin lääkekaapin sisältö on ajan tasalla, voit viettää huolettomia lomapäiviä. Hyvin varustellusta kesän lääkekaapista löytyy esimerkiksi hydrokortisonitabletit.

Lue lisää
 
20.5.2023 Hyvä olo

Primaspan on sepelvaltimotautikohtauksen, aivoinfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden sekä sydäninfarktin ehkäisyyn tarkoitettu lääke. Ennen lääkkeen aloittamista on aina käytävä lääkärissä.

Lue lisää
 
11.4.2023 Hyvä olo

Laaja kyselytutkimus ja terveystarkastukset keräävät suomalaisten voinnista kansainvälisestikin ainutlaatuisen tietopankin Terve Suomi -tutkimuksessa.

Lue lisää
 
8.3.2023 Hyvä olo

Hyvä liikkuvuus parantaa arkea ja ehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Erityisen tärkeää se on ikääntymisen myötä, nivelten jäykistyessä. 

Lue lisää
 
9.2.2023 Hyvä olo

Metabolisen oireyhtymän eli MBO:n näkyvin merkki on keskivartalolihavuus. Sen hoidossa tulisi huomioida ihminen kokonaisuutena.

Lue lisää
 
8.12.2022 Hyvä olo

Uupumus opetti Fanny Teijonsalon tunnistamaan oman jaksamisensa rajat. Nyt hän nauttii elämästä, johon mahtuu kilpaurheilun ja yliopisto-opintojen lisäksi myös lepoa.

Lue lisää
 
29.11.2022 Hyvä olo

Hemmottelua, lepoa, hyvän olon liikuntaa ja arjen rasituksista toipumista. Niistä on joulu tehty. Listasimme orionilaisten joululahjavinkkejä, jotka löytyvät apteekin hyllyltä.

Lue lisää
 
13.10.2022 Hyvä olo

Joditableteilla suojataan kilpirauhasta äkillisen ja odottamattoman ydinonnettomuuden sattuessa. Niitä pitää olla kotona aina saatavilla. Joditabletin saa kuitenkin ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Lue lisää
 
12.10.2022 Hyvä olo

Sitä ei näe eikä tunne, mutta silti se vaikuttaa monen elimistössä. Hiljaisesti kytevä matala-asteinen tulehdus on terveydelle haitallinen tila, joka on yhdistetty monien sairauksien riskiin.

Lue lisää
 
28.9.2022 Hyvä olo

Tulee hilpeä olo, kuvaa helsinkiläinen Pirkko Madetoja tunnelmiaan avantouinnin jälkeen. Säännöllinen kylmäaltistus vaikuttaa mielihyvähormoneihin ja terveydelle hyödylliseen ruskeaan rasvaan. 

Lue lisää
 
7.9.2022 Hyvä olo

Suolistossamme majailee valtava joukko mikrobeja, joiden kanssa elämme tiiviissä vuorovaikutuksessa. Lue bakteriologian asiantuntijan vinkit!

Lue lisää
 
24.8.2022 Hyvä olo

Liikunnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Yksi liikunnan merkittävistä hyödyistä liittyy tuki- ja liikuntaelimistöön: liikettä tarvitaan, jotta luut, lihakset ja nivelet kehittyvät normaalisti.

Lue lisää
 
17.8.2022 Hyvä olo

Aivosumulla viitataan oireisiin, jotka voivat liittyä hyvin monenlaisiin vaivoihin. Kyse on harvoin vakavasta sairaudesta.

Lue lisää
 
29.6.2022 Hyvä olo

Terveystiedon luotettavuutta on tärkeää pystyä arvioimaan, jotta tunnistaa virheellisen ja epäasiallisen tiedon. Misinformaatio on tahatonta väärää tietoa, disinformaatio taas tarkoituksella harhaanjohtavaa tietoa.

Lue lisää
 
27.6.2022 Hyvä olo

Nettiapteekkeja on helppo löytää verkosta. Mutta miten tunnistaa asianmukainen apteekin verkkokauppa?

Lue lisää
 
20.6.2022 Hyvä olo

Rannikkoalueilla liikuttaessa kannattaa tehdä iltaisin punkkitarkastus. Iholle ehtineen punkin nopea irrotus voi estää mahdollisen borrelioosin.

Lue lisää
 
15.6.2022 Hyvä olo

Ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden ja toimintakyvyn kannalta nivelten hyvinvoinnilla on iso merkitys. Sen vuoksi nivelistä kannattaa pitää huolta läpi elämän.

Lue lisää
 
15.6.2022 Hyvä olo

Koskaan ei voi tietää mitä sattuu. Siksi on hyvä, että kotoa löytyy paitsi ruokaa ja juomaa myös välttämättömiä lääkkeitä sekä useimmin tarvittuja muita apteekkituotteita.

Lue lisää
 
31.5.2022 Hyvä olo

Yhä useampi suomalainen hankkii apteekkituotteita verkkoapteekeista. Nettiapteekkeja koskevat samat vaatimukset kuin kivijalka-apteekkeja.

Lue lisää
 
24.5.2022 Hyvä olo

Selittämättömien oireiden taustalla voivat olla hermoston ohjaustoiminnot eli kyseessä on toiminnallinen häiriö. Ihmisellä itsellään on tällöin työkalut, joilla vaivasta pääsee eroon.

Lue lisää
 
11.5.2022 Hyvä olo

Lääkinnällinen laite on termi, joka hämmentää kuluttajia. Tuttu apteekkituote onkin laite, vaikka se helpottaa oireita niin kuin lääke.

Lue lisää
 
2.5.2022 Hyvä olo

Apteekin valikoimasta löytyy hyvinvointivinkkejä ja hemmottelua kaikenikäisille äideille. Lahjavinkkejä on niin kuntoiluun, itsestä huolehtimiseen kuin itsensä mittaamiseenkin.

Lue lisää
 
22.4.2022 Hyvä olo

Terveellinen ruokavalio on varfariinihoidon lähtökohta. Periaate on, että varfariini annostellaan ruokavalioon sopivaksi, ei päinvastoin.

Lue lisää
 
19.1.2022 Hyvä olo

Tiedetään, että jatkuva istuminen on merkittävä terveysuhka, johon voi onneksi itse vaikuttaa. Päivän katkaiseminen lyhyelläkin liikkumisella auttaa.

Lue lisää
 
9.12.2021 Hyvä olo

Hyvä lihaskunto on avain aktiiviseen seniori-ikään. Siksi yli viisikymppisenäkin on tärkeää treenata.

Lue lisää
 
11.11.2021 Hyvä olo

Sinkki ja C-vitamiini ovat tärkeitä ravintoaineita vastustuskyvylle. Molemmilla on myös monia muita vaikutuksia terveyteen.

Lue lisää
 
20.10.2021 Hyvä olo

Jopa yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruoastaan liian paljon suolaa. Iso osa siitä on elintarvikkeiden sisältämää piilosuolaa.

Lue lisää
 
16.6.2021 Hyvä olo

Tauot ja hyvä työergonomia ovat tärkeitä myös etätyössä – kun vain muistaisi. Kun ei muista, lihasjumi, niskakipu ja etätyöapatia muistuttavat.

Lue lisää
 
26.5.2021 Hyvä olo

Runsas sokeri haastaa terveyttä ja myös vireyttä sekä suoliston hyvinvointia. Siksi lisätyn sokerin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota – päivittäinen suositusmäärä ylittyy piilosokerilla yllättävän helposti.

Lue lisää
 
19.5.2021 Hyvä olo

Koronan aikana suomalaiset ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota hengittämiseen. Hyvä, sillä hengitys on vahva voima, jonka avulla voi säädellä tunteitaan, vaikuttaa toimintakykyynsä ja rauhoittua.

Lue lisää
 
11.5.2021 Hyvä olo

Aivoterveydestä kannattaa pitää erityistä huolta. Jokainen voi onneksi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin omassa arjessaan. Ratko ristikoita, nuku hyvin, tanssi ja liiku, erityisesti toisten kanssa! Myös ravinnolla on suuri merkitys.

Lue lisää
 
3.2.2021 Hyvä olo

Aikuisten terveysliikunnan suositukset ovat päivittyneet. Katso videolta ideoita ja suosituksia aktiivisempaan elämään!

Lue lisää
 
4.11.2020 Hyvä olo

Etätyö tuo parhaimmillaan joustavuutta arkeen. Samanlaisina toistuvat päivät voivat kuitenkin johtaa tylsistymiseen, jota Työterveyslaitos kutsuu etätyöapatiaksi.

Lue lisää
 
7.10.2020 Hyvä olo

Katkonainen uni, nukahtamisvaikeudet ja muut unettomuuteen liittyvät häiriöt tekevät helposti elämästä vaikeaa. Yleensä lievät uniongelmat kuitenkin helpottuvat itsehoidolla, kun arjen rytmin saa kuntoon.

Lue lisää
 
16.9.2020 Hyvä olo

Jos ihmisellä ei olisi lainkaan vastustuskykyä, tavallinen flunssakin voisi olla kohtalokas. Siksi luonto on kehittänyt meille nerokkaan puolustusjärjestelmän

Lue lisää
 
9.9.2020 Hyvä olo

Puutiaisten varalta kannattaa olla valppaana syksylläkin. Myös arkiset infektiot kuten virtsatietulehdus, ihon tulehdukset ja eläimen puremat on syytä hoitaa kuntoon.

Lue lisää
 
1.7.2020 Hyvä olo

Kynsisienen oireita ovat paksuuntunut kynsi ja muut kynsimuutokset. Se on ennen kaikkea kosmeettinen haitta. Mitä aiemmin kynsisienen hoidon aloittaa, sitä paremmin hoito tepsii.

Lue lisää
 
24.6.2020 Hyvä olo

Hyvin varustettu mökin lääkekaappi poistaa kesästä monta murhetta. Käytä siis hetki aikaa ja tarkista loma-ajan lääkekaapin sisältö. Löytyykö aineksia haavanhoitoon, muistitko allergiat? Tarkista muistilistasta, mitä hoitotarpeita mökille mukaan!

Lue lisää
 
1.11.2019 Hyvä olo

Sitkeässä elävä käsitys, jonka mukaan suomalainen mies ei mene helposti lääkäriin, pitää Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vännin mukaan ainakin osittain paikkansa edelleen.

Lue lisää
 
17.10.2019 Hyvä olo

Kasvisten lisääminen lautaselle saa olon kevyemmäksi ja pitää suoliston terveempänä kuin tuhti ruokavalio. Silloin tällöin laadukkaalla liharuoalla herkuttelu on silti edelleen sallittua myös terveysasiantuntijan mielestä.

Lue lisää
 
12.6.2019 Hyvä olo

Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja verisuonia. Kyseessä on salakavala vaiva, sillä kohonnut paine ei välttämättä oireile mitenkään. Sen saa selville vain mittaamalla.

Lue lisää