Tiedäthän sen saunanjälkeisen tunteen, kun kaikki on hyvin: mieli tyyni, keho kevyt, eikä kiire mihinkään.

”On tutkittu, että saunan ehkä tärkein terveysvaikutus on juuri se, että keho pääsee rentoutumisen tilaan”, toteaa sauna-asiantuntija Carita Harju.

Harju luotsaa Sauna from Finland -verkostoa ja on kirjoittanut useita tietokirjoja saunomisesta ja saunan terveysvaikutuksista, tuoreimpana saunaelämykseen keskittyvä Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness (2021).

Saunan terveyshyödyt – mieli ja keho rauhoittuvat saunassa

Kehon rentoutumista edistää tietysti se, että saunoessa mieli rauhoittuu ja stressi jää taakse.

Harju muistuttaa, että tänä päivänä on melko vaikeaa löytää paikkoja ja tilanteita, joissa voisi oikeasti antaa mielelle vapaata. Jokaisessa hetkessä pitää suorittaa ja tehdä asioita tehokkaasti, kävelylenkilläkin kuunnellaan mieluusti äänikirjaa.

”Sauna alkaa olla ainoita paikkoja, joissa mieli saa rauhoittua – koska sinne ei viedä puhelimia ja elektronisia laitteita. Saunassa ei tarvitse tehdä mitään, saa vain olla.”

Saunominen vilkastuttaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta

Mitä kehollemme sitten tapahtuu saunassa, mikä saa sen rentoutumaan?

Lämmössä esimerkiksi verenkierto tehostuu ja syke nousee, ja nämä tekevät hyvää sydän- ja verenkiertoelimistölle.

Saunalla on myös verenpainetta alentava vaikutus – hyvä uutinen korkeasta verenpaineesta kärsiville, ja selitys myös sille, miksi löylyttely ei välttämättä maistu, jos verenpaine on alhainen.

”Yhteistä saunan terveysvaikutuksille näyttää olevan se, että ne syntyvät juuri siitä, että sekä keho että mieli rentoutuvat. Ja mitä useammin tämä tapahtuu, sitä parempi”,Harju toteaa

.IHA-Sauna-730x400.jpg

Sauna tekee hyvää unelle ja iholle

Sauna voi vaikuttaa suotuisasta myös hyvän yöunen rakentumiseen. Saunomisen arvioidaan tutkimusten mukaan voivan auttaa ainakin syvään uneen, joka on meille erityisen tärkeää.

”Omalla kohdallani olen huomannut, että hyvän unen kannalta on erityisen tärkeää, miten saunomisen ajoittaa – samaan tapaan kuin liikunnan. Saunominenkin on elimistölle pieni stressitila ja fyysinen rasitus, eli vireystaso pitäisi saada myös aidosti laskettua ennen yöunia”, Harju sanoo.

”Mielestäni hyvä aika on pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, liian myöhään saunomista ei pitäisi jättää. Parasta on, kun saunomisen jälkeen voi laittaa yöpuvun päälle ja rauhoittua omaan tahtiin.”

Saunan jälkeen olo on ihanan puhdas, kun lämpö on tehokkaasti poistanut kuona-aineita iholta. Harju muistuttaa, että löylyttelyn jälkeen kannattaa jättää viimeiset hiet mieluusti pintaan, sillä hiki neutralisoi ihon pH-arvoa – ja sauna voikin tuoda helpotusta myös erilaisiin ihosairauksiin, kuten atooppiseen ihoon.

Sallivuus on suomalaisen saunan salaisuus

Kun Carita Harju vie suomalaisen saunan ilosanomaa maailmalle, hän törmää usein kysymyksiin saunan säännöistä: kauanko saunassa ollaan, milloin heittää löylyä, millä tavalla pukeutua – tai jopa miten hengittää?

”Oikeastihan saunomiseen ei liity sääntöjä, vaan meidän suomalaisten tapa saunoa on hyvin salliva”, Harju sanoo.

”Saunaan ei mennä kellon kanssa, vaan siellä ollaan juuri niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Parhaimmillaan sauna on hyvinvointitila, jossa voi kuunnella omaa kehoa. Siellä on helppo hyväksyä itsensä ja muut”, Harju sanoo.

Carita Harjun vinkit parempaan saunaelämykseen

  • Tee saunatilasta mahdollisimman viihtyisä: pidä se siistinä, luo tunnelmaa tekstiileillä ja tuoksuilla. Saunatuoksuja on monenlaisia, kokeilemalla selviää, mikä sopii juuri sinulle.
  • Nauti saunasta kaikilla aisteilla. Sulje silmät, haistele ja kuuntele. Käy makuulle ja nosta jalat seinälle – miltä tuntuu?
  • Kuulostele ja helli kehoasi. Venyttele, saunan lämmössä se on helppoa. Voit myös kokeilla vuolukiviä, jotka lämpenevät, eli tee itsellesi pienimuotoinen kuumakivihieronta. Testaa vaikka hiirikäden peukalon hieromista kuumalla kivellä!

Saunojan tuotetärpit

Sebamed Liquid Face & Body Wash – riittoisa pesuneste kasvoille ja vartalolle
Sebamed Shower Oil – kosteuttava ja ravitseva suihkuöljy kuivaihoiselle
Sebamed Everyday Shampoo – hellävarainen shampoo päivittäiseen käyttöön
Sebamed Moisturizing Body Lotion – kosteuttava ja hyvin imeytyvä vartalovoide
Favora hellävarainen puhdistusgeeli – hellä päivittäinen meikinpuhdistaja
Favora hellävarainen 2in1 kuorinta – sopii herkkäihoisellekin
Favora rauhoittava & kosteuttava naamio – kuivan ihon tehokosteuttaja
Favora rauhoittava & ravitseva hoitovoide – ihoa vahvistava, kosteuttava ja ravitseva
Biorion tuuheuttava ja ravitseva hoitoaine - vähentää hiusten sähköisyyttä ja parantaa kammattavuutta

Teksti: Sanna Jäppinen