Mikä olisikaan tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi? Olemme koonneet tälle sivulle tietoa lasten terveydestä, erilaisten vaivojen oireista ja hoidosta sekä käytännön vinkkejä lapsiperheiden arkeen.

Lasten terveys

Näytä kaikki kategoriat
 
26.8.2021

Kalsiumilla on elimistössä monta tehtävää, ja se on erityisen tärkeä kivennäisaine luiden terveydelle. Kasvun ja kehityksen aikana lapsen kalsiumin riittävä saanti on tärkeää.

Lue lisää
 
9.8.2021

Lapsen korvatulehdus saattaa alkaa keskellä yötä. Pienen potilaan kipua voi ensin lieventää puuduttavilla korvatipoilla ja lähteä lääkäriin aamulla. 

Lue lisää
 
29.6.2021

Trampoliinilla hyppely on hyväksi, kunhan hyppijät malttavat varoa ja pitää välillä taukoa. Vahingoista iso osa hoituu kotikonstein.

Lue lisää
 
23.6.2021

Lapsetkin voivat sairastua COVID-19:ään, mutta tämä on harvinaisempaa kuin aikuisilla. Lasten koronaoireet ovat lievempiä, ja he myös tartuttavat aikuisia vähemmän.

Lue lisää
 
10.2.2021

Kasvavalle lapselle riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Sitä saa monipuolisesta ruuasta, ja lisäksi lapsi tarvitsee ympärivuotisen D-vitamiinilisän. Kun vitamiinin ottaminen on hauska hetki ja koko perheen asia, lapsi ottaa sen mielellään.

Lue lisää
 
2.2.2021

Monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Joskus apteekeista saatavat lasten monivitamiinivalmisteet voivat kuitenkin olla kätevä apu arkeen.

Lue lisää
 
19.10.2020

Vauvan nuha paranee ja olo helpottuu usein kotikonstein. Mutta saako flunssaista vauvaa ulkoiluttaa, entä kylvettää? Vauvalla jälkitaudit ovat onneksi harvinaisia – vaan milloin pitäisi lähteä lääkäriin?

Lue lisää
 
26.8.2020

Kihomato on lapsiperheissä kutsumaton mutta tavallinen vieras. Onneksi matojen häätö onnistuu apteekin avulla ja kotikonstein. Katso videolta vinkit kihomatojen häätämiseen!

Lue lisää
 
12.8.2020

Päiväkoteihin ja kouluihin saapuu usein kutsumaton vieras: päätäi. Täishampoo on monelle tuttu, ja sitä löytyy myös ennaltaehkäisevänä.

Lue lisää
 
5.8.2020

D-vitamiini on olennaista lasten kasvulle ja luuston kehittymiselle. Pohjoismaisissa olosuhteissa D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää
 
29.6.2020

Lapsen ripuli on tavallinen vaiva ja hoituu yleensä kotona. Tärkeintä on nauttia riittävästi nestettä. Mitä lapsen pitäisi juoda ja syödä ja milloin hän voi palata päiväkotiin? Entä vauvan ripuli? Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist kertoo.

Lue lisää
 
19.3.2020

Katso videolta HUS Iho- ja allergiasairaalan osastonhoitajan Pia Rallin vinkit lapsen ihon rasvaamiseen! Samoja vinkkejä voit soveltaa myös aikuisen ihoon.

Lue lisää
 
14.8.2019

Kutina lapsen ylä- tai alapäässä voi olla merkkinä täi- tai kihomatotartunnasta. Vaivoja kannattaa hoitaa huolella.

Lue lisää
 
27.9.2018

Lapsen iho-oireita luullaan herkästi ruoka-allergiaksi. Joskus taustalla on kuitenkin ihosairaus, jolloin ruoka-aineiden välttelystä ei ole hyötyä, mutta saattaa olla ravitsemuksellista vahinkoa.

Lue lisää
 
27.12.2017

Kodeissa näkyvät työkiireet ja lasten harrastusrumba. Vanhemmilla voi olla huono omatunto, kun ei ole aikaa tehdä tarpeeksi asioita yhdessä lapsen kanssa.

Lue lisää
 
15.12.2017

Lapsenkin kipua pitää hoitaa, mutta oikean lääkkeen ja annoksen kanssa on oltava tarkkana.

Lue lisää
 
26.9.2017

Kihomadot ovat ikäviä, mutta huolellisella hoidolla niistä pääsee eroon.

Lue lisää
 
29.5.2017

Täin purema aiheuttaa kutinaa hiuspohjassa. Puremasta jää pistemäinen, punoittava jälki.

Lue lisää
 
29.5.2017

Kihomadot ovat useimmiten päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten vaiva. Ne leviävät kosketuksen kautta lapsiperheissä ja myös aikuiset voivat saada tartunnan.

Lue lisää
 
20.3.2017

Lapsillakin päänsärky on yleisin neurologinen oire ja sitä esiintyy kaikenikäisillä.

Lue lisää
 
29.10.2015

Ummetus on lapsilla tavallinen vaiva, jota ei saisi vähätellä. Hoito onnistuu helpommin, kun oireisiin puututaan alkuvaiheessa.

Lue lisää
 
1.9.2015

Täiepidemioita esiintyy etenkin syksyisin päiväkotien ja koulujen alkaessa. Jos täitä löytyy, huolellinen ja nopea hoito on ensiarvoisen tärkeää. Myös kouluun tai päiväkotiin on ilmoitettava.

Lue lisää
 
3.6.2014

Kutittaako lapsen takapuolta ikävästi etenkin iltayöllä ja yöllä? Kutinan syynä voivat olla kihomadot, jotka kiusaavat etenkin päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia.

Lue lisää
 
27.5.2014

Kuivuus on lasten yleisin iho-oire. Pienen lapsen iho kaipaa erityistä huolenpitoa varsinkin talvella, kun kylmä ulkoilma ja kuiva huoneilma koettelevat ihoa.

Lue lisää
 
21.2.2014

Ovatko kortisonivoiteet turvallisia lapsille? Miten hoidat lapsen ihottuman oikein kortisonivoiteella? Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi kertoo.

Lue lisää