Mikä olisikaan tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi? Olemme koonneet tälle sivulle tietoa lasten terveydestä, erilaisten vaivojen oireista ja hoidosta sekä käytännön vinkkejä lapsiperheiden arkeen.

Lasten terveys

Näytä kaikki kategoriat
 
12.4.2024 Lasten terveys

Milloin vauvan hampaiden puhkeaminen alkaa? Milloin maitohampaat irtoavat? Tässä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin niin vauvan kuin kouluikäisen hampaiden puhkeamisesta ja irtoamisesta.

Lue lisää
 
24.1.2024 Lasten terveys

Lapsen itkuisuus, kipu suussa ja näiden jälkeen käsiin ja jalkoihin ilmestyvä rakkulainen ihottuma viittaa enterorokkoon. Lue tietopaketti.

Lue lisää
 
21.8.2023 Lasten terveys

Onko lapsen vatsa kovalla eikä kakkaa kuulu moneen päivään? Huolehdi, että lapsi juo riittävästi vettä ja rauhoita kakka-aika.

Lue lisää
 
4.8.2023 Lasten terveys

Kutina lapsen ylä- tai alapäässä voi olla merkkinä täi- tai kihomatotartunnasta. Vaivoja kannattaa hoitaa huolella.

Lue lisää
 
3.6.2023 Lasten terveys

Lapsen kuumeen rajana pidetään 38 astetta. Jos lapsen kuume on 39 astetta tai hieman alle, lapselle kannattaa antaa kuumelääkettä.

Lue lisää
 
23.5.2023 Lasten terveys

Lasten kasvukipujen syytä ei vieläkään tunneta. Yleensä kivut ovat kuitenkin lieviä ja hoidettavissa kotikonstein.

Lue lisää
 
3.5.2023 Lasten terveys

Päiväkoteihin ja kouluihin saapuu usein kutsumaton vieras: päätäi. Täishampoo on monelle tuttu, ja sitä löytyy myös ennaltaehkäisevänä.

Lue lisää
 
26.4.2023 Lasten terveys

Lapsen päänsärky johtuu usein flunssasta tai muusta taudista, mutta sen takana voi olla myös vaikkapa turhan hurja ruutuaika.

Lue lisää
 
4.4.2023 Lasten terveys

Jos lapsen iho muuttuu pehmoisesta karheaksi, on se luultavasti kuiva. Kuivan ihon takia kylpyhetkiä ei tarvitse unohtaa, mutta perusvoiteella rasvaaminen on hyvä rutiini.

Lue lisää
 
21.2.2023 Lasten terveys

Ovatko kortisonivoiteet turvallisia lapsille? Miten hoidat lapsen ihottuman oikein kortisonivoiteella? Ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi kertoo.

Lue lisää
 
6.2.2023 Lasten terveys

Parhaiten lapsen vastustuskyvyn ylläpitoon pystyy vaikuttamaan perusasioilla, kuten unella, liikunnalla, ruokavaliolla, hygienialla ja D-vitamiinin saannilla.

Lue lisää
 
3.1.2023 Lasten terveys

Korvatulehdus, nielutulehdus, nenän sivuontelotulehdus, virtsatietulehdus ja märkärupi tulevat monille lapsiperheille tutuiksi. Lue tiivis tietopaketti lasten yleisistä bakteeritulehduksista.

Lue lisää
 
3.1.2023 Lasten terveys

Lue antibioottien oikeasta käytöstä ja haittavaikutuksista sekä mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lääkäri on määrännyt antibiootit lapselle.

Lue lisää
 
29.10.2022 Lasten terveys

Ummetus on lapsilla tavallinen vaiva, jota ei saisi vähätellä. Hoito onnistuu helpommin, kun oireisiin puututaan alkuvaiheessa.

Lue lisää
 
13.6.2022 Lasten terveys

Korvatulehdus, angiina, poskiontelotulehdus ja virtsatietulehdus. Lapsiperheen bakteeritulehdukset hoidetaan yleensä antibiooteilla.

Lue lisää
 
24.5.2022 Lasten terveys

Kun kuume iskee tai sormeen tulee haava, ensiapu löytyy hyvin varustellusta kodin lääkekaapista.

Lue lisää
 
16.3.2022 Lasten terveys

Kun nenä keväällä vuotaa ja kurkkua kutittaa, oireet voivat johtua siitepölyallergiasta. Lapsen allergian hoito on tärkeää, jotta astman riski ei kasvaisi.

Lue lisää
 
26.8.2021 Lasten terveys

Kalsiumilla on elimistössä monta tehtävää, ja se on erityisen tärkeä kivennäisaine luiden terveydelle. Kasvun ja kehityksen aikana lapsen kalsiumin riittävä saanti on tärkeää.

Lue lisää
 
9.8.2021 Lasten terveys

Lapsen korvatulehdus saattaa alkaa keskellä yötä. Pienen potilaan kipua voi ensin lieventää puuduttavilla korvatipoilla ja lähteä lääkäriin aamulla. 

Lue lisää
 
29.6.2021 Lasten terveys

Trampoliinilla hyppely on hyväksi, kunhan hyppijät malttavat varoa ja pitää välillä taukoa. Vahingoista iso osa hoituu kotikonstein.

Lue lisää
 
23.6.2021 Lasten terveys

Lapsetkin voivat sairastua COVID-19:ään, mutta tämä on harvinaisempaa kuin aikuisilla. Lasten koronaoireet ovat lievempiä, ja he myös tartuttavat aikuisia vähemmän.

Lue lisää
 
3.6.2021 Lasten terveys

Kutittaako lapsen takapuolta ikävästi etenkin iltayöllä ja yöllä? Kutinan syynä voivat olla kihomadot, jotka kiusaavat etenkin päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia.

Lue lisää
 
10.2.2021 Lasten terveys

Kasvavalle lapselle riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Sitä saa monipuolisesta ruuasta, ja lisäksi lapsi tarvitsee ympärivuotisen D-vitamiinilisän. Kun vitamiinin ottaminen on hauska hetki ja koko perheen asia, lapsi ottaa sen mielellään.

Lue lisää
 
2.2.2021 Lasten terveys

Monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Joskus apteekeista saatavat lasten monivitamiinivalmisteet voivat kuitenkin olla kätevä apu arkeen.

Lue lisää
 
19.10.2020 Lasten terveys

Vauvan nuha paranee ja olo helpottuu usein kotikonstein. Mutta saako flunssaista vauvaa ulkoiluttaa, entä kylvettää? Vauvalla jälkitaudit ovat onneksi harvinaisia – vaan milloin pitäisi lähteä lääkäriin?

Lue lisää
 
26.8.2020 Lasten terveys

Kihomato on lapsiperheissä kutsumaton mutta tavallinen vieras. Onneksi matojen häätö onnistuu apteekin avulla ja kotikonstein. Katso videolta vinkit kihomatojen häätämiseen!

Lue lisää
 
5.8.2020 Lasten terveys

D-vitamiini on olennaista lasten kasvulle ja luuston kehittymiselle. Pohjoismaisissa olosuhteissa D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää
 
1.7.2020 Lasten terveys

Koliikki on monen vauvaperheen valvottaja, ja lapsen ummetus on tavallinen huoli. Pikkulasten vatsavaivat ovat yleensä vaarattomia, mutta jatkuvien vaivojen syy täytyy selvittää. Lapsen vatsakipuja voi usein helpottaa kotikonstein.

Lue lisää
 
24.6.2020 Lasten terveys

Lapsen ripuli on tavallinen vaiva ja hoituu yleensä kotona. Tärkeintä on nauttia riittävästi nestettä. Mitä lapsen pitäisi juoda ja syödä ja milloin hän voi palata päiväkotiin? Lue lastenlääkärin vastaukset.

Lue lisää
 
12.3.2020 Lasten terveys

Katso videolta HUS Iho- ja allergiasairaalan osastonhoitajan Pia Rallin vinkit lapsen ihon rasvaamiseen! Samoja vinkkejä voit soveltaa myös aikuisen ihoon.

Lue lisää
 
7.2.2019 Lasten terveys

Mitä eroa on lapsen kuivalla ja atooppisella iholla? Miten vauvan atooppista ihoa hoidetaan, ja mikä auttaa silloin, kun kuivan ja kutisevan ihon hoito tuntuu lapsesta ikävältä? Näillä täsmävinkeillä vauvan ja lapsen atooppisen ihottuman hoito helpottuu.

Lue lisää
 
27.9.2018 Lasten terveys

Lapsen iho-oireita luullaan herkästi ruoka-allergiaksi. Joskus taustalla on kuitenkin ihosairaus, jolloin ruoka-aineiden välttelystä ei ole hyötyä, mutta saattaa olla ravitsemuksellista vahinkoa.

Lue lisää
 
15.12.2017 Lasten terveys

Lapsenkin kipua pitää hoitaa, mutta oikean lääkkeen ja annoksen kanssa on oltava tarkkana.

Lue lisää