Sivun sisältö ja pikalinkit:

Antibiootti lääkkeenä

Antibiootti on bakteereja tappava tai niiden kasvua ja lisääntymistä ehkäisevä lääke. Viruksen aiheuttamissa taudeissa antibiooteista ei ole hyötyä.

Antibiootit voidaan jakaa laaja- ja kapeakirjoisiin. Mitä suurempaan joukkoon bakteereita antibiootti tehoaa, sitä laajakirjoisempi lääke on kyseessä. Hoidossa pyritään aina käyttämään mahdollisimman kapeakirjoista lääkettä, minkä vuoksi aiheuttajabakteeri pyritään selvittämään ja arvioimaan tarkasti.

Antibioottihoidon kesto voi vaihdella yhdestä vuorokaudesta viikkoihin. Annoksen suuruuteen vaikuttaa lapsen paino. Lääkäri määrittää hoitoon sopivan hoitoajan ja annoksen. Antibiootin vaikutus alkaa, kun se löytää bakteerin soluseinästä kohdan, johon se pystyy kiinnittymään.

Lasten yleisiä bakteeritulehduksia

Bakteereja vastaan voi olla tarve käyttää antibiootteja. Tässä lista lasten yleisistä bakteerien aiheuttamista tulehduksista.

Bakteeri1.jpg

Korvatulehdus
(otiitti)

Bakteeri2.jpg

Nielutulehdus
(tonsilliitti)

Bakteeri3.jpg

Nenän sivuontelotulehdus
(sinuiitti)

Bakteeri4.jpg

Virtsatietulehdus
(VTI)

3.1.2023 Tietoa ja vinkkejä

Korvatulehdus, nielutulehdus, nenän sivuontelotulehdus, virtsatietulehdus ja märkärupi tulevat monille lapsiperheille tutuiksi. Lue tiivis tietopaketti lasten yleisistä bakteeritulehduksista.

Lue lisää

Käytä antibiootti oikein

Antibioottihoidossa on tärkeää ottaa lääke oikeaan aikaan, oikealla annoksella ja niin monta päivää kuin lääkäri on määrännyt.

Jos lääke on määrä ottaa kerran vuorokaudessa, se voidaan ottaa mihin kellonaikaan tahansa, kunhan se otetaan koko hoidon ajan suunnilleen samaan aikaan. Antibiootin teho elimistössä on paras silloin, kun sen pitoisuus pysyy samana.

Mikäli lääke annostellaan kaksi kertaa vuorokaudessa, se otetaan aamuisin ja iltaisin.

Kolme kertaa vuorokaudessa annosteltava lääke kannattaa ottaa ensimmäisen kerran aamulla lapsen herätessä esimerkiksi kello 8. Seuraava annos otetaan noin 14:30 ja viimeinen klo 21:00. Muutaman tunnin vaihtelu ei haittaa, eikä yöunta pidä keskeyttää lääkkeen oton vuoksi.

Antibioottihoidossa on tärkeää, että lääkeainetta on tasaisesti veressä. Jos unohdat antaa lapselle lääkkeen oikeaan aikaan, anna lääke heti kun se on mahdollista ja pyri jatkamaan hoitoa normaalisti.

Mikäli annostelun suhteen on jotain epäselvyyttä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin, hoitajaan tai apteekkiin. Tutustu myös aina lääkkeen pakkausselosteeseen ennen kuurin aloittamista.

Annosteluaikaesimerkit (1).jpg

Lääkkeen ottamisen A-B-C

Vain otettu lääke auttaa. Lääkkeen pakkausselosteessa on tärkeää tietoa valmisteesta. Säilytä se koko kuurin ajan.
  • Lapselle kannattaa kertoa, miksi lääkettä otetaan.
  • Jos lapsi ei halua ottaa lääkettä, voi kokeilla pientä palkintoa reippaasti otetusta lääkkeestä. Lapsi voi saada tarran tai kerätä lääkekuurin ajan pisteitä, joilla saa sitten pienen palkinnon. Suurimmassa osassa nestemäisistä antibiooteista on jokin makuaine, joten lääke ei suinkaan aina maistu pahalle.
  • Tabletit tulee ottaa nesteen kera, vähintään ½ dl, jotta tabletti ei jää kiinni ruokatorveen. Lääke kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, mikäli mahdollista ja jos tämä valmisteen ohjeen mukaan on sallittua. Silloin mahdolliset lääkkeen aiheuttamat vatsavaivat vähenevät. Jotkut antibiootit tulee ottaa tyhjään vatsaan.
  • Lääkkeen voi tarvittaessa sekoittaa lusikalliseen nestettä tai ruokaa, mutta lääkkeen maku peittyy yleensä huonosti. Siksi lääkkeen oton jälkeen voi luvata vaikkapa makupalan. Lääkettä ei kuitenkaan kannata sekoittaa ruokaan tai juomaan, koska tällöin voi olla vaikea arvioida, söikö lapsi koko annoksen. Lisäksi kannattaa muistaa,  että maito häiritsee joidenkin antibioottien imeytymistä.
  • Nestemäiset lääkkeet kannattaa antaa lapselle suoraan mittaruiskusta suuhun. Ruisku huuhdellaan lopuksi vedellä.
  • Hoitoa ei tule lopettaa kesken, vaikka oireet helpottuisivat heti ensimmäisinä päivinä. Elimistössä voi kehittyä tämän seurauksena vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Infektio voi myös herkästi uusiutua.

Lääkkeen säilyttäminen ja hävittäminen

Lääke tulee aina säilyttää pakkaukseen merkityssä lämpötilassa. Nestemäinen antibiootti saattaa menettää tehoaan, mikäli se säilytetään väärässä lämpötilassa.

Antibioottihoidon kestosta riippuen lääkettä voi jäädä ylimääräiseksi. Käyttämättä jääneet lääkkeet ovat ongelmajätettä, jotka tulee palauttaa apteekkiin. Niitä ei voi käyttää myöhemmin, koska mahdollisen uuden lääkekuurin määrää aina lääkäri perustuen hoidettavaan tautiin ja sen aiheuttajabakteeriin. Apteekissa käyttöön sekoitettu nestemäinen antibiootti säilyy myös käyttökelpoisena vain rajoitetun ajan.

Antibioottikuurin aikana matkustaminen

matkustaminen.jpg

Ennen matkalle lähtöä kannattaa miettiä valmiiksi, miten hoito toteutetaan matkan aikana. Aikavyöhykkeiden vaihtuminen tulee huomioida lääkkeiden antoajoissa.

Lääkkeiden säilyvyys sekä oikea säilytystapa tulee varmistaa. Viileä- tai kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet kannattaa antaa  lentokoneessa, laivassa ja hotellissa jääkaappisäilytykseen, jos se suinkin on mahdollista. Lääkkeet kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissa. Automatkoilla lääkkeet voi  kuljettaa esimerkiksi kylmälaukussa.

Antibioottien haittavaikutukset

Antibiootit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia kuten muutkin lääkkeet. Haittavaikutus tarkoittaa haitallista ja muuta kuin odotettua vaikutusta. Usein haittavaikutukset voivat ilmetä hoidon alussa, koska elimistö ei ole vielä tottunut lääkkeeseen. Ne saattavat lievittyä jo muutamassa päivässä ja voivat hävitä kokonaan.

Antibiootin vaikutustapa voi olla haittojen syynä. Antibiootit tuhoavat sekä tautia aiheuttavia bakteereja että myös elimistön omia hyödyllisiä bakteereja, kuten suolistobakteereja. Tämä voi aiheuttaa ripulia.

Tutkimusten mukaan noin 5 % antibiootteja kotona käyttävistä saa jonkinlaisia haittoja. Suurin osa näistä on vähäisiä, tyypillisimmin ripuli tai ihoallergioita. Vain yksi sadasta potilaasta joutuu haittojen vuoksi lopettamaan antibiootin käytön. Tällöin jatko-ohjeet on syytä kysyä lääkäriltä. Mahdollisesti ylijääviä lääkkeitä ei saa käyttää vaan ne tulee toimittaa apteekkiin hävitettäväksi.

hoitovaikutus-haittavaikutus.jpg

Tyypilisimpiä oireita

Tavallisimpia antibioottien aiheuttamia oireita ovat suolisto-oireet. Niistä vakavin, Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli, on kuitenkin etenkin lapsilla harvinainen.

Iho-oireet ovat melko tavallisia, mutta varsinaiset allergiset reaktiot ovat kuitenkin harvinaisia. Muita melko yleisiä haittavaikutuksia ovat väsymys, päänsärky ja huimaus. On hyvä muistaa, että myös itse infektio voi aiheuttaa saman tyyppisiä oireita.

Joskus jotkut antibiootit voivat aiheuttaa hampaiden pinnan värjäytymistä. Yleensä huolellinen hampaiden pesu riittää ehkäisemään ja poistamaan värjäytymät.

Lääkkeen mahdolliset haittavaikutukset löytyvät pakkausselosteesta. Myös apteekista voi kysyä neuvoa.


Lähteet:

  • Itselääkitys. Käypä hoito -suositus 19.4.2016, haettu 8.5.2019. www.käypähoito.fi
  • Lumio, Jukka, Tietoa potilaalle: Antibiootit. Lääkärikirja Duodecim 2018. www.terverysportti.fi. Haettu 8.5.2019.
  • Peltola, Ville, Antibiootit lasten avohoidon infektioissa. Sic! 4/2012. Fimea.