Ferrion 100 mg, rautavalmiste

Ferrion 100 tabl

Ravintolisä on pieninä annoksina, kuten tabletteina, nautittava elintarvike, jonka tarkoituksena on täydentää ruokavaliota. Ravintolisä voi sisältää esimerkiksi vitamiineja tai kivennäisaineita. Ravintolisät eivät korvaa terveellistä ruokavaliota.

Ferrion 100 mg on vahva, pitkävaikutteinen rauta -ja C-vitamiinivalmiste, jossa rauta on vatsaystävällisessä ja hyvin imeytyvässä bisglysinaattimuodossa. Ferrion sisältää 100 mg rautaa ja 60 mg raudan imeytymistä tehostavaa C-vitamiinia. Pitkävaikutteisesta tabletista rauta vapautuu vasta ohutsuolessa, mistä se parhaiten imeytyy. Valmisteen voi halutessaan nauttia myös ruokailun yhteydessä*. Sopii myös vegaaneille. Ravintolisä. 

*mm. maitotuotteet, kahvi ja tee voivat heikentää raudan imeytymistä

3.6/5
Kiitos palautteestasi!
Ferrion 100 tabl

 


Kolme rautaista ohjetta

Rautaa saadaan ravinnosta sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista. Rauta imeytyy ravinnosta melko huonosti, lihavalmisteista kuitenkin paremmin kuin kasvikunnan tuotteista. Imeytyvyyteen vaikuttaa myös elimistön rautatilanne – jos se on heikko, raudan imeytyvyys ravinnosta tehostuu. C-vitamiini edistää merkittävästi raudan imeytymistä, joten on hyvä huolehtia, että joka aterialla on tarjolla jotain C-vitamiinipitoista. Hyviä raudan lähteitä ravinnossa ovat mm. liha, lihavalmisteet ja liharuoat, palkokasvit sekä täysjyväviljavalmisteet.

Testi_raudan-tarve.jpg

1) Selvitä lisäraudan tarve

Joissain tilanteissa ja elämänvaihessa monipuolinen ravitsemus ei yksin riitä turvaamaan riittävää päivittäistä raudan saantia. Silloin voi olla hyvä selvittää yhdessä terveydenhuollon ammattiilaisen kanssa, tarvitsetko rautalisää. 

Ennen rautalisän käytön aloitusta on tärkeää selvittää laboratoriomittauksella, tarvitsetko rautalisää täydentämään ruokavaliotasi. Hemoglobiinin lisäksi verikokeessa kannattaa varmistaa samalla varastoraudan eli ferritiinin määrä.

Raudan tarve voi olla lisääntynyt

 • Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla
 • Raskaana olevilla ja imettävillä naisilla
 • Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla
 • Vegaaneilla ja kasvissyöjillä
 • Paljon maitotuotteita käyttävillä
 • Niukasti syövillä
 • Verta luovuttavilla

2) Selvitä rautavajeen syyt

Ennen rautalisän käytön aloitusta on tärkeää selvittää, mistä todettu rautavaje johtuu. Näin voidaan poissulkea mahdolliset sairaudet ja toisaalta varmistaa, että rautalisä on oikea apu todettuun rautavajeeseen.

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla rautavaje johtuu usein kuukautisten aiheuttamasta säännöllisestä veren menetyksestä sekä ja esimerkiksi synnytyksistä. Myös raskaus lisää raudan tarvetta, ja neuvolasta suositellaan tarvittaessa hemoglobiinin seurannan myötä odottavalle äidille rautalisää.

3) Käytä lisärautaa kuuriluonteisesti

Rautalisää tulisi syödä vain mittauksella todennettuun tarpeeseen, kuuriluonteisesti ja käytön aikana rauta-arvojen kehittymistä seuraten. Jos varastorauta-arvot ovat matalat, niiden täydentäminen suun kautta syötävällä vahvallakin rautalisällä voi viedä pitkään, jopa n. 6-12 kuukautta.

Testi_rauta-startti.jpg

 


Raudan saantisuositukset

Finravinto (2017) tutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista naisista jää päivittäisten suositusten alle raudan saannissa.
Ikä Naiset Miehet
18-30v 15 mg*   9 mg
31-60v 15 mg**   9 mg
61v -->   9 mg   9 mg
Raskaana olevat ***
Imettävät 15 mg
Testi_rauta-riskiryhmät.jpg

 

* Koska kuukautisten aiheuttama raudan menetys voi vaihdella paljon, naisten raudan tarve on hyvin yksilöllistä. Useimmille hedelmällisessä iässä oleville riittää 15 mg rautaa päivässä. Osa naisista tarvitsee rautatäydennystä valmisteista.

** Suositeltava saanti on 9 mg vaihdevuosi-iän ylittäneille naisille.

*** Raskausajan rautatasapaino edellyttää noin 500 mg rautavarastoja raskauden alussa. Lisääntynyttä raudan tarvetta raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen  on vaikea tyydyttää ilman rautavalmisteita.

Lähteet:
VRN Suomalaiset Ravitsemussuositukset 2014.
Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. THL.

 


Raudan vaikutukset elimistössä

Testi_raudan-vaikutukset.jpg

 • Rauta edistää normaalia pu­naisten verisolujen ja he­moglobiinin muodostumista
 • Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
 • Rauta edistää normaalia ha­pen kuljetusta kehossa
 • Rauta edistää normaalia kog­nitiivista toimintaa
 • Rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
 • Rauta edistää immuunijärjes­telmän normaalia toimintaa
 • Rauta osallistuu solujen ja­kautumisprosessiin

Lähde: Raudan hyväksytyt terveysväitteet (EFSA 2014)

Ferrion 100 mg on vahva ja pitkävaikutteinen rauta -ja C-vitamiinivalmiste. Valmisteen sisältämä rauta on vatsalle hellävaraisessa bisglysinaattimuodossa ja pitkävaikutteisesta tabletista rauta vapautuu vasta ohutsuolessa, mikä on raudan imeytymiselle optimaalista ja vähentää mahdollista vatsaärsytystä. Raudan lisäksi Ferrion sisältää 60 mg C-vitamiinia, joka tehostaa raudan imeytymistä. Ferrion-tabletin voi halutessaan nauttia myös ruoan yhteydessä, mikä tekee siitä helpon nauttia ja vähentää osaltaan mahdollista vatsaärsytystä. Rautalisää ei tulisi nauttia samaan aikaan mm. kahvin, teen tai maitotuotteiden kanssa, sillä ne heikentävät raudan iimeytyvyttä. Pienikokoisen, helposti nieltävän tabletin voi tarvittaessa puolittaa.

Ferrion-tablettien sisältämä rauta ja C-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä tukevat vastustuskyvyn normaalia toimintaa. Rauta edistää hemoglobiinin ja punaisten verisolujen muodostumista sekä normaalia hapen kuljetusta kehossa.

Ferrion-tabletit eivät sisällä laktoosia tai maidon aineosia, hiivaa, sokeria tai gluteenia. Ei eläinperäisiä aineosia, sopii myös vegaaneille.  

Käyttöaiheet: Päivittäisen raudansaannin varmistaminen. Raudanpuutteen syyt tulisi aina selvittää.

Annostelu: Aikuisille 1 tabl./vrk niellään riittävän nesteen kanssa. Ei saa pureskella. Tabletin voi tarvittaessa puolittaa. Suositeltua annosta ei tule ylittää.

Aineosat: ferro(II)bisglysinaatti, täyteaineet (hydroksipropyylimetyyliselluloosa, mikrokiteinen selluloosa), C-vitamiini, paakkuuntumisenestoaineet (rasvahappojen magnesiumsuolat, piidioksidi), riisitärkkelys, väri (rautaoksidi), sakeuttamisaine (glyseroli).

Ainesosalista saattaa olla muuttunut, tarkista aina pakkauksen ainesosalista.

Pakkaukset: 50 tabl, 100 tabl.

Säilytys: Huoneenlämmössä, lasten ulottumattomissa, suojattuna kosteudelta

Ainesosat: ferro(II)bisglysinaatti, täyteaineet (hydroksipropyylimetyyliselluloosa, mikrokiteinen selluloosa), C-vitamiini, paakkuuntumisenestoaineet (rasvahappojen magnesiumsuolat, piidioksidi), riisitärkkelys, väri (rautaoksidi), sakeuttamisaine (glyseroli).
Ainesosalista saattaa olla muuttunut, tarkista aina pakkauksen ainesosalista.

Ravintolisä

Gluteeniton,Hiivaton,Laktoositon,Liivatteeton,Liivatteeton (sika),Liivatteeton (nauta),Maidoton,Makeutusaineeton,Sokeriton,Vegaaninen,Sulfaatiton

Vahvat pitoisuudet voivat aluksi ärsyttää tottumatonta suolistoa. Voit kokeilla seuraavia vaitoehtoja, jos tuntuuu että vatsasi ärsyyntyy rautavalmisteesta;

 • kannattaa aloittaa käyttö varovasti – päivittäisen annostuksen voi jakaa puoliksi esimerkiksi aamulle ja illalle
 • nykyään neuvotaan kokeilemaan rautalisän ottamista vain joka toinen päivä -> annostuksesta on myös saatu hyviä kokemuksia, rauta imeytyy hyvin
 • älä luovuta – vatsa usein tottuu ajan kanssa valmisteeseen, kunhan malttaa aloittaa tarvittaessa pienemmillä annostuksilla ja nostaa pitoisuutta kun suolisto on alkanut tottua rautalisään
Rautasuolamuodoissa on eroja. Bisglysinaattimuotoa pidetään yleisesti yhtenä vatsalle ystävällisimmistä.

Rauta imeytyy parhaiten tyhjästä vatsasta. Jos vatsa ärsyyntyy rautavalmisteesta, bisglysinaatti-rautavalmisteen voi nauttia myös yhdessä ruoan kanssa – muista kuitenkin, että samalla aterialla rautalisän kanssa ei tule käyttää maitotuotteita, kahvia tai teetä. Myös täysjyväviljan sisältämät fytiinit heikentävät raudan imeytymistä. Näiden ravintoaineiden ja rautalisän nauttimisen välillä suositellaan n. 2h taukoa.

C-vitamiini edistää merkittävästi raudan imeytymistä. Aterioiden yhteydessä kannattaa nauttia aina jotain C-vitamiinipitoista. Ferrion rautavalmisteeseen on lisätty C-vitamiinia imeytymisen edistämiseksi.   

orion-pharma-logo.png

Hyvinvointia rakentamassa

 • Orion on kotimainen lääkeyhtiö
 • Olemme rakentaneet hyvinvointia suomalaisille jo yli sadan vuoden ajan
 • Työllistämme suomessa yli 2700 henkilöä
 • Lue lisää meistä!
Avainlippu_w100.jpg
Ferrion v2_1920x500.jpg

 

 


Rautaan liittyviä artikkeleita:

6.5.2021 Vitamiinit ja hivenaineet

Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa edistämään normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Lue lisää
2.5.2022 Vitamiinit ja hivenaineet

Raudan saantiin kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi jos on runsaat kuukautiset tai jos rauta ei imeydy normaalisti.

Lue lisää
27.9.2019 Vitamiinit ja hivenaineet

Rautalisää tulee käyttää vain todettuun tarpeeseen ja ohjeen mukaan. Vaikka rautavalmisteesta koituisi vaivoja vatsalle, valmisteen käyttöä ei tarvitse lopettaa.

Lue lisää
11.5.2021 Raskaus

Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävästä raudan saannista on tärkeää huolehtia raskausaikana, sillä raudan tarve lisääntyy raskauden aikana. Myös imetys lisää raudan tarvetta.

Lue lisää