Kesämökin rauhaan vetäytymiselle kannattaa antaa kaikki mahdollisuudet, ja siksi on hyvä varautua myös erilaisiin haavereihin ja vaivoihin. Mökin – tai asuntoauton tai veneen – lääkekaappi kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin etukäteen.

Vaikka matka apteekkiin olisi lyhytkin, se tuo kuitenkin harmillisen katkon siihen ihanaan vetäytymiseen.

Muista myös säilyttää lääkkeet oikein ja viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Vältä auringon polttama iho

Kesän lääkekaappiin on hyvä varata kunnollinen määrä aurinkovoiteita. Ihoja on erilaisia samassa perheessäkin, saati mökkivieraitten joukossa. Varaa lääkekaappiin siis sekä korkean, 30–50 suojakertoimen aurinkovoiteita että kevyempiä, 20–25 suojakertoimen voiteita.

Muista, että lapsilla suojakertoimen pitää aina olla yli 50. Lapsille kannattaa ostaa juuri lapsille suunniteltuja aurinkovoiteita. Lapsille on saatavilla myös fysikaalisia aurinkosuojia, joissa suojan auringon poltolta tuo esimerkiksi sinkki.

Vanhentuneiden aurinkovoiteiden varaan ei kannata laskea. Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Niiden muuttunut koostumus kielii vanhenemisesta.

Hyönteisten pistot, käärmeen purema ja allergiat

Moni saa kutiavaa ihottumaa esimerkiksi hyttysen pistoista. Paukamiin voi laittaa hydrokortisonivoidetta, joka on ehdoton hankinta kesän lääkekaappiin. Hydrokortisoni sopii myös ensiavuksi palaneelle iholle.

Itikoiden pistot ovat suurimmalle osalle vaarattomia. Ampiaisen pisto sen sijaan voi olla vaarallisempi juttu. Niitä varten lääkekaapissa on hyvä olla hydrokortisonitabletteja. Kylmäpakkaus puolestaan voi lievittää kipua – ja kylmäpakkaus on muutenkin järkevä ostos kesän lääkekaappiin. Ampiaisen pistokohtaa tulee tarkkailla, ja esimerkiksi voimakkaan turvotuksen takia on lähdettävä lääkäriin.

Kyynpureman takia taas pitää lähteä lääkäriin välittömästi, eikä purema-alueeseen saa koskea. Ensiapuna voi käyttää hydrokortisonitabletteja.

Moni tarvitsee kesällä myös allergialääkkeitä, kuten antihistamiineja. Antihistamiinit ovat myös ystävällinen tapa varautua mökkivieraisiin, jotka saattavat reagoida allergisesti juuri sinun mökkisi luontoon.

Jos joku mökillä oleilijoista kärsii vakavampioireisesta allergiasta, hänelle määrätyt lääkkeet tulee ehdottomasti muistaa pakata mukaan mökkitavaroihin!

Hus, kipu, haavat ja punkit!

Kuukautiskivut tai päänsärky voivat yllättää myös kesälomalla. Kesän lääkekaappiin kannattaakin ostaa myös ibuprofeenia ja parasetamolia. Niillä voi helpottaa oloa silloinkin, jos flunssa iskee kesken mökkiloman.

Kesäloma on usein haaverialtista aikaa. Kesän lääkekaapin ehdottomia varusteita ovat siksi laastarit, rakkolaastarit, sideharso sekä pienet sakset.

Myös desinfiointiaine on välttämätön haavojen puhdistamiseen varsinkin kesähelteillä. Ja oiva apu naarmujen ja ihotulehdusten hoitoon on iholle siveltävä tai ripoteltava lääkevoide tai -puuteri. Puuterimuoto sopii hyvin vetistävien haavojen hoitoon.

Lääkekaappiin on hyvä varata tavallisten pinsettien lisäksi myös punkkipihdit, joilla punkin saa tehokkaasti pyöräytettyä irti. Muista myös desinfioida iho punkin irrottamisen jälkeen.

Varaudu vatsanpuruihin ja myrkytyksiin

Erilaiset vatsavaivat eivät nekään katso aikaa eikä paikkaa – ja kuka haluaa lähteä vatsanväänteissä ajamaan kohti lähintä apteekkia? Varaa kesän lääkekaappiin siis ainakin ripulilääkettä.

Joskus lapset syövät syömäkelvottomia asioita, esimerkiksi myrkyllisiä luonnonmarjoja. Mahdollisten myrkytysten takia lääkekaapissa on hyvä olla lääkehiiltä. Muista kuitenkin, ettei lääkehiili sovi käytettäväksi kaikissa myrkytystapauksissa. Ennen lääkehiilen käyttämistä on hyvä soittaa esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen.

Myös käsidesi on järkevä hankinta varsinkin matkailuautoihin, veneisiin sekä sellaisille mökeille, joissa ei ole juoksevaa vettä. Ja hyvä sitä on varata mukaansa muutenkin.

Vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäviksi

Lääkkeet eivät ole ikuisia. Mökin tai veneen lääkekaappi kannattaakin tarkastaa aina ennen kesää.

Lääkkeet, joiden päivämäärä on vanhentunut, pitää viedä apteekkiin. Siellä huolehditaan niiden turvallisesta hävittämisestä. Lisää tietoa lääkkeiden oikeasta hävittämisestä löydät täältä. Ympäristöä voi muistaa myös lajittelemalla tyhjät lääke- ja itsehoitopakkaukset oikein. Niitä ei kannata heittää noin vain lajittelemattomina sekajätteisiin.

Näin lääkkeet säilyvät parhaiten

Muistathan, että monet lääkkeet eivät kestä lämpötilojen ja kosteuden vaihteluja tai valoa. Lääkkeet säilyvät parhaiten 15–20 asteessa ja alkuperäispakkauksessaan. Ne eivät siis saa altistua esimerkiksi pakkaselle.

Jos lääkkeitä ei ole säilytetty talven aikana oikein, ne kannattaa vaihtaa uusiin.

Fiksuinta onkin ottaa lääkekaapin tarvikkeet kesän lopulla mukaan kotiin, jos mökki on talvisin kylmä eikä lainkaan käytössä. Niin ei synny turhaa lääkejätettä.

Kesämökin lääkekaapin muistilista

 • Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia
 • Aurinkovoide korkealla suojakertoimella
 • Desinfiointiaine
 • Voide tai puuteri ihotulehduksiin ja naarmuihin
 • Monenkokoisia laastareita ja sideharsoa
 • Hydrokortisonivoide
 • Hydrokortisonitabletteja
 • Ripulilääkettä, närästyslääkettä, lääkehiiltä
 • Antihistamiineja
 • Kylmäpusseja, kylmägeeliä
 • Pinsetit ja pienet sakset, punkkipihdit
 • Käsihuuhde
 • Kuumemittari
 • Puuduttavia korvatippoja lapsille

Teksti: Emmi Maaranen