”On turha sinnitellä ja yrittää selviytyä vaivojen kanssa, sillä useimmiten apua löytyy, kun sitä hakee ”, Vänni toteaa. Hän muistuttaa, että lääkärissä tai terveystarkastuksessa kannattaa käydä vähintään viiden vuoden välein, vaikka vaivoja ei olisikaan. Esimerkiksi verenpainetta ja kolesterolia on tärkeä mitata aika ajoin, sillä ne eivät läheskään aina oireile, mutta ovat hoitamattomina vaarallisia. Myös rokotukset on syytä pitää ajan tasalla.

Tyypillisiä työikäisten miesten vaivoja ovat esimerkiksi kipeä selkä, niska tai olkapää, infektiot, iho-ongelmat, mielenterveysongelmat, luomet, sekä eturauhas- ja suolistovaivat.

Stoppi hiipivälle ylipainolle

Vänni kuvailee, että toisinaan voi käydä niin, että mies on liikkunut paljon nuorena, mutta itsestä huolta pitäminen jää pitkien työpäivien tai lapsiperhearjen jalkoihin. Samalla ruokarytmi voi olla epäsäännöllinen tai annoskoot liian suuria, jolloin kilot alkavat hiljalleen kertyä esimerkiksi parin kilon vuosivauhdilla. Jos tilannetta ei pysähdy miettimään ja muuttamaan ajoissa, lopputuloksena voi pahimmillaan olla noidankehä: unen laatu muuttuu heikoksi, olo on väsynyt, liikkuminen vähenee entisestään ja riski elintasosairauksiin kasvaa.

”Paras isänpäivälahja, jonka mies voi antaa itselleen, on unohtaa huonot tekosyyt, kuten kiire, ja miettiä, miten laittaa stopin hiipivälle ylipainolle.”

Usein muutokset ovat Vännin mukaan pieniä. Siksi laihduttamista tai dieettiä parempi on puhua elämäntapamuutoksesta: päättää syödä joka päivä yhden perunan tilalla kasviksia tai jättää sämpylä tai pulla syömättä ja kävellä vaikkapa lyhyet matkat. Kilo kuukaudessa on usein sopiva painonpudotustahti pysyvään muutokseen.

Oma motivaatio ratkaisee

Suomalaiset tupakoivat huomattavasti vähemmän kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Vännin mukaan terveydestä myös puhutaan avoimemmin: ylipaino tai alkoholinkäyttö eivät ole enää samanlaisia tabuja kuin aikaisemmin. Lähes jokainen myös tietää, mitä esimerkiksi syömisen lautasmalli tarkoittaa tai mitä tarkoittaa turhien hiilihydraattien välttäminen.

”Haaste on sovittaa tieto omaan elämään. Tässä voi auttaa esimerkiksi työterveyslääkäri, ravitsemus- tai työfysioterapeutti. Tärkeintä on kuitenkin oma motivaatio: kun se on kunnossa, esimerkiksi riittävän usein syöminen on yleensä järjestelykysymys.”

Asiantuntijana työterveyslääkäri Toni Vänni Kampin Terveystalosta

Teksti: Tiina Laaninen