Nivel on luiden välinen liitos, jonka tehtävänä on mahdollistaa kehomme liikkeet. Nivelten, lihasten ja luiden yhteistoiminnan ansiosta pystymme muun muassa kävelemään, kyykkäämään, kääntämään päätä ja liikuttamaan käsiämme.

Ihmisen kehossa on yhteensä noin 300 erilaista niveltä. Polvinivel on niistä suurin, ja muita isoja niveliä ovat esimerkiksi olkapää, kyynärpää ja lonkka.

Rusto on keskeinen osa nivelen rakennetta

Yksi nivelen ominaisista rakenteista on nivelrusto, jota esiintyy niveltyvien luiden päissä. Sen tehtävänä on vaimentaa liikkeiden aiheuttamaa painetta, joka kohdistuu luiden päihin.

Nivelrusto on sidekudosta, joka koostuu vedestä ja rustosolujen tuottamista yhdisteistä, kuten kollageenista ja muista monimutkaisista proteiini- ja hiilihydraattirakenteista.

Nämä rakenneosat vastaavat rustokudoksen tärkeistä ominaisuuksista, eli kimmoisuudesta ja vetolujuudesta. Nivelruston normaali rakenne ja terveys ovat edellytyksiä koko nivelen normaalille toiminnalle.

Liikunta ja painonhallinta – nivelten hyvinvoinnin kulmakivet

Kolme keskeistä nivelten hyvinvointiin vaikuttavaa tekijää ovat ikä, liikuntatottumukset ja paino.

Monesti ikääntyminen vaikuttaa nivelten rakenteisiin niitä heikentävästi. Iän karttumiseen emme tietenkään voi itse vaikuttaa, mutta liikunta ja painonhallinta auttavat ylläpitämään nivelten hyvinvointia kaikissa elämänvaiheissa.

Nivelet nauttivat monipuolisesta ja sopivasti kuormittavasta liikunnasta. Säännöllinen liikkuminen ylläpitää ja jopa vahvistaa nivelruston ominaisuuksia ja hyvinvointia. Liikkuminen on hyväksi jo lapsuudesta lähtien, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Hyviä liikuntamuotoja nivelten hyvinvoinnin tueksi ovat esimerkiksi kävely, pyöräily, uinti ja hiihto. Sen sijaan kovia iskuja ja kiertoliikkeitä sekä loukkaantumisille altistavia lajeja kannattaa välttää. Myös kuntosaliharjoittelu ja sen myötä hyvä lihaskunto ovat eduksi nivelille. Venyttelyäkään ei kannata unohtaa, se auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta.

Liikkumisen lisäksi ylipainon välttäminen on tärkeä asia nivelten hyvinvoinnin kannalta. Liikakilot kuormittavat kehoa ja niveliä. Ylipainoisella pienikin painonpudotus on hyväksi, sillä se vähentää niveliin kohdistuvaa rasitusta.

Nivelrustolle tärkeät ravintoaineet

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Se on myös olennainen osa painonhallintaa, ja siten hyödyksi nivelillekin. Terveellinen ruoka sisältää monia tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee toimiakseen normaalisti. Tietyillä ravintoaineilla on merkitystä myös suoraan rustojen muodostumiseen ja toimintaan.

C-vitamiinin hyödyt rustolle liittyvät C-vitamiinin rooliin kollageenin muodostuksessa. Elimistö tarvitsee C-vitamiinia tuottaakseen kollageenia. Nivelille kollageeni on olennainen yhdiste, sillä rustosolujen tuottamaa kollageenia tarvitaan nivelrustossa antamaan tukea ja lujuutta. Riittävään C-vitamiinin saantiin kannattaa panostaa syömällä päivittäin reilusti tuoreita kasviksia ja hedelmiä, ne ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. C-vitamiinin saantisuositus on 75 mg päivässä.

Myös kupari ja mangaani liittyvät sidekudoksen muodostukseen, rustokudos mukaan lukien. Molemmat toimivat entsyymeissä, joita solut tarvitsevat ruston ja sidekudoksen rakenneosien tuottamisessa. Kuparia on monissa ruoissa, ja parhaita lähteitä ovat esimerkiksi pähkinät, siemenet ja sisäelimet. Kuparin saantisuositus aikuisille on 0,9 mg vuorokaudessa. Mangaania on reilusti esimerkiksi täysjyväviljassa, pähkinöissä ja palkokasveissa. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole erillistä saantisuositusta mangaanille, mutta aikuisille riittävän saannin on arvioitu olevan 3 mg päivässä.

Ravintolisä nivelille täydentää monipuolista ruokavaliota

  • Ruokavaliota voi yksilöllisen tarpeen mukaan täydentää ravintolisällä, joka sisältää ruston ja sidekudoksen normaalia toimintaa tukevia ravintoaineita*. Voit kysyä neuvoa sopivan valmisteen valintaan apteekin henkilökunnalta.
  • Esimerkiksi Movex Kollageeni Plus sisältää UC-II®-kollageenivalmistetta, C-vitamiinia, mangaania ja kuparia. UC-II®-kollageenivalmiste on hydrolysoimatonta eli pilkkomatonta tyypin II kollageenia. *C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. Mangaani edistää sidekudoksen normaalia muodostumista ja kupari edistää sidekudosten pysymistä normaalina.
  • Muista myös monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, terveet elämäntavat, säännöllinen liikunta ja painonhallinta.

Lähde: Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.

Teksti: Lotta Wickholm