Tietoa ja vinkkejä liikkumiseen ja liikkujan terveyteen
Sivun sisältö ja pikalinkit
Miten hoitaa urheiluvammoja? Miten liikunta vaikuttaa kehoomme? Lue liikkumiseen liittyvää tietoa ja vinkkejä.
Liikunnan merkitys - vinkit arkeen
14.6.2023 Tietoa ja vinkkejä
Aktiivisessa elämäntyylissä liikunta kietoutuu osaksi arkisia toimintoja lähes huomaamatta. Arkiliikunnan lisäksi kannattaa harrastaa myös reippaampaa liikuntaa.
Liikunnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Yksi liikunnan merkittävistä hyödyistä liittyy tuki- ja liikuntaelimistöön: liikettä tarvitaan, jotta luut, lihakset ja nivelet kehittyvät normaalisti.
Luontoliikunta tarkoittaa kaikkea ulkona liikkumista vauhdikkaasta hiihtolenkistä venyttelyyn metsässä. Liikunta on aina hyväksi terveydelle, mutta luonto tuo mukaan vielä omat terveysvaikutuksensa.
Tulee hilpeä olo, kuvaa helsinkiläinen Pirkko Madetoja tunnelmiaan avantouinnin jälkeen. Säännöllinen kylmäaltistus vaikuttaa mielihyvähormoneihin ja terveydelle hyödylliseen ruskeaan rasvaan.
Ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden ja toimintakyvyn kannalta nivelten hyvinvoinnilla on iso merkitys. Sen vuoksi nivelistä kannattaa pitää huolta läpi elämän.
Jos liikkuu paljon, myös keho voi tarvita ekstra-annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumlisää saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun ruokavalion hiilihydraatteja rajoitetaan.
Polven venähdyksen taustalla on usein liikunnan aikana otettu harha-askel, nopea suunnan muutos tai vaikka taklatuksi tuleminen. Suurin osa polven venähdyksistä paranee kotihoidolla ja itsestään. Venähdyksiä voi myös pyrkiä ehkäisemään ennalta.
Venähdykset ja ruhjeet ovat tuttuja urheilijoille. Kivun ja tulehduksen täsmähoitoon tuo apua myös ibuprofeenia sisältävä kipugeeli, jota on helppo levittää ja joka ei tahraa. Katso ohjeet videolta!
Liikuntavamman hoidosta tuttu KKK-ohje on päivitetty. Kohoasento ja kompressio ovat edelleen päteviä ensiapukeinoja pehmytkudosvammoihin, mutta kylmähoidon hyöty on epäselvä.
Kuntoilijan kohtaamat liikuntavammat ovat useimmiten lihas- tai nivelvammoja. Vammoja voi ehkäistä monipuolisella treenillä ja kuuntelemalla omaa kehoa. Jos vamma kuitenkin syntyy, tärkeää on hyvä ensiapu ja kivun hoito.
Nyrjähtikö nilkka, venähtikö reisi, tuliko ruhje? Tästä ei kannata liikaa masentua. Pienet vammat kannattaa hoitaa ripeästi kuntoon ja jatkaa elämää. Katso videolta, miten hyvänlaatuisia vammoja voi lievittää paikallisesti kipugeelillä!
Urheiluvamman paras hoito on ennaltaehkäisy, mutta aina se ei riitä. Tapaturmia sattuu niin kilpaurheilijoille kuin liikunnan harrastajille. Katso videolta Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärin ja fysiikkavalmentajan harjoitus- ja hoitovinkit!