Asetyylisalisyylihappoa sisältävä Primaspan sopii henkilöille, joilla on ollut sydän- tai aivoinfarkti tai joiden lääkäri on todennut kuuluvan riskiryhmään niiden suhteen.  Primaspan-valmistetta voi ostaa apteekista ilman reseptiä, mutta sen käyttöön tulisi aina olla lääkärin suositus. ”Omatoimisesti sitä ei pitäisi aloittaa, sillä kyse on yleensä koko loppuelämän käytettävästä lääkkeestä”, farmakologi ja lääketieteen tohtori Pekka Rauhala Helsingin yliopistosta korostaa.

Lääkäri arvioi ensin potilaan kokonaisriskin, sillä usein tarvitaan myös muita lääkkeitä esimerkiksi diabeteksen, kohonneen verenpaineen tai kolesterolin hoitoon.

Lääkäri määrittää sopivan Primaspan-annoksen

”Primaspan-tabletti sisältää asetyylisalisyylihappoa 50, 100 tai 250 milligrammaa. Lääkäri päättää sopivan annoksen kunkin potilaan kohdalla”, Rauhala kertoo. Primaspan on enterotabletti eli se pitää ottaa kokonaisena eikä sitä saa pilkkoa. Tabletti otetaan reilun nestemäärän kera.

Primaspan ei sovi käyttäjille, jotka ovat allergisia asetyylisalisyylihapolle. Joidenkin astmaatikkojen oireet saattavat pahentua tämän ryhmän lääkeaineita käytettäessä. Pienikin Primaspan-annos lisää jonkin verran suolistoverenvuotojen ja vatsahaavan riskiä. Valmisteen käyttöön liittyvät ohjeet kannattaa kerrata vielä apteekissa.

Veritulpan riskiä voi pienentää elintavoilla

Primaspan-hoitoa tarvitsevilla on Rauhalan mukaan usein myös jokin sairaus, joka pitää hoitaa. Potilaalla voi olla verenpainetautia tai veren rasva-arvot ovat koholla. Myös diabetes ja ylipaino ovat yleisiä. ”Tupakointi pitäisi lopettaa ja ylipainoa laskea. Lääkityksellä voidaan hoitaa verenpainetta ja rasva-arvoja. Korkea ikä on riskitekijä, mutta sille ei voi mitään”, Rauhala toteaa.

Terveelliset elämäntavat ja liikunta yhdessä lääkityksen kanssa saavat aikaan parhaan mahdollisen tuloksen.

Teksti: Suvi Huttunen