Suomalaisille tyypillinen iho on ohut ja herkkä. Kaunis – mutta sopii hieman huonosti yhteen talven viimojen ja ajoittain paahteisen kesän kanssa. Se on varsin altis couperosalle eli ihon punoitukselle, joka johtuu kasvojen laajentuneista tai katkenneista hiusverisuonista.

Couperosasta kärsivä iho on paitsi punoittava myös helposti kuivan ja kireän tuntuinen. Sitä voi myös pistellä tai poltella.

Couperosa-punoitusta esiintyy tavallisimmin poskipäissä, nenässä ja nenänpielissä. Naisten iho on luonnostaan miesten ihoa ohuempi, ja niinpä naiset kärsivät couperosasta miehiä useammin.

Taipumusta couperosaan? Pyri ehkäisemään!

Alttius katkeileviin hiussuoniin on usein perinnöllistä. Jos siis tietää äidillä tai muulla lähisuvulla olevan couperosaa tai jos itsekin tunnistaa ihonsa ohueksi ja herkäksi, couperosaa kannattaa pyrkiä ehkäisemään jo ennalta. Oireita voi ainakin pyrkiä lykkäämään tai lieventämään.

Tavallisimmin couperosa ilmenee 30–50 vuoden iässä, mutta oireet ovat mahdollisia myös nuoremmilla. Esimerkiksi ihon paleltuminen tai altistuminen kovalle auringonpaisteelle voi vahingoittaa ihon hiussuonia jo nuorella iällä.

Couperosalle alttiin kannattaa välttää kovia ilmasto-olosuhteita mahdollisuuksien mukaan. Jos liikkuu kireässä pakkasessa ja varsinkin viimassa, ihoa voi suojata vaikkapa huivilla.

Riittävien suojakertoimien käyttö auringonpaisteessa on tärkeää. Päivävoiteessa on muutenkin hyvä olla suojakerroin, sillä kesän ollessa korkeimmillaan – ja varsinkin Suomea eteläisemmissä maissa – aurinko vaikuttaa myös pilvien takaa. Myös kevättalven aurinko kannattaa muistaa, sillä hanget vielä moninkertaistavat säteiden vaikutusta.

Ihoaan voi varjella myös oikeilla kosmetiikkatuotteilla. Tarpeeksi suojaavat ja hoitavat, herkälle iholle tarkoitetut kosteusvoiteet ja seerumit auttavat ihoa kestämään ympäristön rasitusta. Couperosalle altis iho ärtyy usein kemikaaleista ja hajusteista, joten on hyvä valita tuotteita, joissa ei ole ylimääräisiä ainesosia.

Hoida couperosa-ihoa, vältä ärsytystä

Couperosaa ei voi parantaa, mutta ihon punoitusta ja lehahtelua voi lieventää. Oikein valitut kosmetiikkatuotteet ovat avainasemassa. Seerumit ja kosteusvoiteet, jotka rauhoittavat reagoivaa ja punoittavaa ihoa ja vähentävät kiristävää tunnetta, sopivat erinomaisesti myös couperosa-ihon hoitoon. Myös käyttämiesi puhdistusaineiden on syytä sopia herkälle iholle.

Jos kärsit couperosan oireista, vältä asioita, jotka laajentavat ihon verisuonia ja pahentavat punoitusta. Tällaisia ovat muun muassa mausteiset ruoat, alkoholi, kuumat juomat ja monet kemikaalit. Myös hydrokortisoni saattaa lisätä couperosan oireita.

Suojaavat ja hoitavat, herkälle iholle tarkoitetut kosteusvoiteet ja seerumit auttavat ihoa kestämään ympäristön rasitusta.

Kannattaa muistaa, että ihotyyppi sinänsä ei ratkaise ihon alttiutta hiussuonten laajenemiselle. Herkkä ja ohut iho saattaa liittyä mihin tahansa ihotyyppiin. Myös vaikkapa rasvainen iho saattaa kärsiä couperosasta.

Kaikki punoitus ei myöskään ole couperosaa. Ihon punoitusta saattaa aiheuttaa esimerkiksi akne, joka taas vaatii omat hoitonsa ja tuotteensa.

Näin hoidat couperosaa

1. Vältä ärsytystä

Suojaa kasvosi pakkaselta, tuulelta ja auringolta. Myös saunominen pahentaa oireita, ja mekaaninen rasitus tai tupakointi ovat herkälle iholle myrkkyä. Pakkasessa ja auringossakin voit ulkoilla, mutta käytä silloin apteekista saatavaa herkän ihon suojavoidetta. Saunassa kannattaa suosia lempeitä löylyjä ja suojaavaa naamiota.

2. Puhdista aamuin illoin

Tärkeintä on säännöllinen kotihoito aamuin illoin. Herkkä iho on pidettävä puhtaana, ja se tarvitsee paljon suojaa. Couperosa ei häviä, joten hoidon pitää olla jatkuvaa. Käytä vain herkälle iholle sopivia, kosteuttavia ja rauhoittavia tuotteita.

3. Kuori kasvojasi hellävaraisesti

Herkkääkin ihoa kannattaa välillä kuoria, jotta hoitovoiteet imeytyvät paremmin. Ihon paksuudesta ja herkkyydestä riippuu, miten usein sitä saa kuoria. Joka tapauksessa normaalille iholle suositeltava kerta viikossa -tahti on couperosa-iholle liian paljon. Kuorinta-aineen pitää olla pienirakeista ja hellävaraista.

4. Muista välillä myös tehohoito

Ärtynyt ja kuumottava iho kaipaa helpotusta, jota se saa rauhoittavasta ja kosteuttavasta naamiosta, seerumista tai tehokkaasta hoitovoiteesta. Kysy rohkeasti neuvoja apteekista. Apteekeissa on tarjolla monenlaisia herkälle iholle kehitettyjä hajusteettomia tuotteita, ja henkilökunta neuvoo mielellään.

Vinkit antoi apteekkikosmetologi Eija Lehtimäki Koskikeskuksen apteekista Tampereelta.

Teksti: Diana Törnroos