1. Aloita ihotyypistäsi

On tärkeää tunnistaa oma ihotyyppi. Omalle iholle väärien hoitotuotteiden käyttäminen voi aiheuttaa esimerkiksi finnejä tai kuivattaa ihoa.

Ihotyypit jaetaan tavallisesti neljään erilaiseen luokkaan: normaaliin, kuivaan, rasvoittuvaan ja sekaihoon. Kannattaa muistaa, että ihotyyppi voi muuttua vuosien saatossa.

Normaali iho on pehmeä, hyvinvoiva ja terve. Se ei rasvoitu eikä kuivu. Kuivalla iholla on nimensä mukaisesti selvää taipumusta kuivuuteen, joka voi ilmetä esimerkiksi kiristyksenä ja jopa hilseilynä. Kuiva iho on usein paperisen ohut.

Oma ihotyyppi saattaa muuttua vuosien saatossa

Rasvaisen ihon talirauhaset erittävät normaalia enemmän talia, mikä saa kasvot kiiltelemään. Rasvaiseen ihoon tulee myös herkästi epäpuhtauksia. Ihohuokoset saattavat olla laajentuneet. On hyvä huomata, että rasvainen iho saattaa joskus olla pintakuiva.

Sekaiho on yhdistelmä niin normaalin, kuivan kuin rasvoittuvan ihon ominaisuuksia. Tavallista on, että T-alue eli otsa, nenä ja leuka rasvoittuvat, mutta muut osat kasvoista eivät.

Herkkä iho ei ole oma ihotyyppinsä, vaan herkkyyttä voi olla missä tahansa ihotyypissä.

2. Arvioi omat tottumuksesi

Kun olet selvittänyt ihotyyppisi, seuraava askel on miettiä omia tottumuksiasi. Millaisiin tuotteisiin tai hoitoihin olet ollut tyytyväinen? Entä mikä on sinulle käytettävyydessä tärkeää?

Kasvovoiteissa on tätä nykyä valinnanvaraa enemmän kuin koskaan aiemmin. Yksi pitää juoksevista, lähes vetisistä kosteusvoiteista, toinen taas pitää emulsioista. Haluatko, että tuotteet tuoksuvat hyvälle vai ärsyttävätkö tuoksut sinua?

Omia tottumuksia kannattaa pohtia, mutta samalla on hyvä olla avoin uudelle. Oletko kokeillut esimerkiksi puhdistusvaahtoa puhdistusmaidon sijaan? Entä trendikästä kerrostamista? Löytyykö kaapistasi jo misellivesi?

Kerrostamisessa tuotteet levitetään kasvoille aina ohuimmasta paksuimpaan. Aloita siis kasvovedestä tai -suihkeesta, siirry siitä seerumiin ja seerumin jälkeen kasvoemulsioon tai -voiteeseen.

3. Tunnista kuivuuden syy

Lähes jokaisella suomalaisella on kokemusta ihon kuivumisesta erityisesti talvella Ihon kuivuminen johtuu tavallisesti kahdesta eri syystä: iho saattaa kärsiä joko rasvan tai kosteuden puutteesta.

Yleinen virhe on, että kaikkea ihon kuivuutta hoidetaan rasvaisilla tuotteilla. Esimerkiksi pintakuiva rasvainen iho kaipaa usein kosteutta eikä lisää rasvaa tai öljyjä. Tällöin on hyvä valita esimerkiksi syväkosteuttavia voiteita, naamioita ja seerumeita. Ne sitovat kosteutta ihoon.

Kosteuden puutteesta kärsivän ihon tunnistaa siitä, että se kiristelee tai kutiaa ikävästi. Kosmetiikkapakkauksista kannattaa etsiä sanaa hydrating. Myös kerrostaminen on tehokas tapa lisätä ihon kosteutta.

Rasvaiset voiteet puolestaan sopivat silloin, kun ihon kuivuus johtuu rasvan puutteesta. Tällöin iho on tavallisesti kokonaisuudessaan kuiva toisin kuin pintakuivassa ihossa.

ihonhoitotyypit

4. Huomioi erityistarpeet

Onko ihosi herkkä? Onko ihossasi ikääntymisen tuomia muutoksia? Oletko joskus saanut tietynlaisista tuotteista allergiaa?

Herkkäihoisen kannattaa tutustua apteekkikosmetiikkaan eli dermokosmetiikkaan. Näissä tuotteissa raaka-aineet valitaan niin, että ne sopivat myös herkkäihoisille. Yleisesti herkistäviä tai allergisoivia ainesosia ei käytetä.

Erityistarpeiden miettiminen voi korostua sekaihon kohdalla. Esimerkiksi rasvoittuva T-alue saattaa tarvita kevyitä ja geelimäisiä tuotteita, kun lopuille kasvoista voi käydä normaalin ihon kosteusvoide.

Ja huomaa, että liian aikaisin käytetyt anti-age-tuotteet saattavat aiheuttaa joillekuille finnejä!

Couperosa-ihosta kärsivän kannattaa suosia anti-redness-tuotteita. Kaikki poskien punoitus ei kuitenkaan ole couperosaa. Esimerkiksi akneen taipuvainen iho saattaa myös punoittaa. Tällöin ihoa on hyvä hoitaa hellävaraisilla akneihon tuotteilla.

Jos iholla on varsinainen ihosairaus, kannattaa aina keskustella ihotautilääkärin kanssa sopivista ihonhoitotuotteista.

5. Älä unohda aurinkosuojaa

Aurinkosuoja on tärkeä jokaiselle ihotyypille. Onneksi suuressa osassa kasvovoiteista on nykyisin aurinkosuoja. Se suojaa ihoa haitallisilta UV-säteiltä ja estää näin myös ihon ennenaikaista vanhenemista.  

Aurinkosuoja torjuu myös pigmenttimuutoksia, jotka tunnetaan kansankielellä nimellä maksaläiskä. Maksaläiskät alkavat lisääntyä iän myötä. Ihotyypillä ei ole merkitystä.  

Ihon punaisuudesta kärsivän kannattaa valita esimerkiksi kevyesti sävytetty päivävoide, jossa on UV-suoja.  

6. Vaihda tuotteet vuodenajan vaihtuessa

Hyvin yleinen virhe on käyttää samoja kasvojenhoitotuotteita läpi vuoden. Sama voide voi aiheuttaa esimerkiksi finnejä kesällä, vaikka voide piti ihon kauniina talvella. Nyrkkisääntö on, että iho kaipaa kesäisin usein kevyempää voidetta kuin talvisin.

Joskus vuodenaikaan sopivan tuotteen löytäminen voi olla varsin hankalaa. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa pyytää tuotenäytteitä.

Minkälainen puhdistustuote sopii eri ihotyypeille?

  • Normaalille iholle puhdistusmaito, -vaahto tai -geeli
  • Kuivalle iholle puhdistusvoide
  • Rasvaiselle puhdistusgeeli
  • Sekaiholle puhdistusmaito tai -vaahto ja tarvittaessa puhdistusgeeli.
  • Neuvot ovat vain suuntaa-antavia: aina ihotyypin mukainen tuote ei ole sopivin vaihtoehto. Omat tuotteet löytyvät kokeilemalla.

Teksti: Emmi Maaranen