Kasvojen puhdistusrutiini on varsin tärkeä ihon hyvinvoinnin kannalta; säännöllisyys ja huolellisuus kantavat pitkälle. Puhdistukseen kannattaa siksi kiinnittää huomiota ja tarkistaa aika ajoin omat käytäntönsä esimerkiksi elämäntilanteen ja vuodenaikojen mukaan.

On hyvä muistaa, että kasvojen iho ei pidä kuumasta vedestä, vaan paras vaihtoehto on haalea tai kädenlämpöinen vesi. Kuuma vesi pesee iholta sen luonnollisia öljyjä, ja iho voi kuivua turhaan. Kasvojen puhdistukseen ei tarvitse välttämättä edes käyttää vettä.

Myöskään tavallisen saippuan käyttöä ei suositella kasvojen pesuun. Se kyllä puhdistaa ihon, mutta perussaippuan pH-arvo on huomattavan korkea ihon omaan pH-arvoon verrattuna. Säännöllinen saippuapesu saattaa häiritä ihon ulointa kerrosta eli sen luonnollista suojamuuria.

Kasvot kannattaa pesun jälkeen taputella kuivaksi pehmeän pyyhkeen avulla. Hoitotuotteet on hyvä levittää iholle sen ollessa vielä vähän kostea, sillä näin ne imeytyvät parhaiten.

1. Puhdista kasvot aamuin illoin

Kasvojen puhdistamisessa säännöllisyys on olennaista. Hyvästä rutiinista ei kannata lipsua.

Iltapesulla iholta puhdistetaan pois meikki sekä kasvoille päivän aikana kertynyt lika ja hiki. Vaikka joskus pitkäksi venähtäneen illan jälkeen kasvojen pesu tuntuisi ylitsepääsemättömältä toimelta, se kannattaa kuitenkin hoitaa tunnollisesti. Iho nimittäin uusiutuu kaikkein tehokkaimmin yön aikana, eikä uudistumisprosessia kannata häiritä jättämällä kasvoille päivän kuormaa.

Aamupesu puhdistaa kasvoilta yöksi levitettyjen hoitotuotteiden jäämät, samoin unien aikana iholle erittyneen talin ja hien.

ihon-puhdistus.JPG

2. Käytä ihotyypillesi sopivaa puhdistusainetta

Puhdistustuotteen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon oma ihotyyppi. Ihotyypit jaetaan tavallisesti neljään luokkaan: normaaliin, kuivaan, rasvoittuvaan ja sekaihoon.

Tuotteista löytyy niin puhdistusmaitoja, -vaahtoja, -voiteita kuin geelejäkin. Kuivalle iholle sopivat eri tuotteet kuin vaikka rasvoittuvalle, ja väärin valittu tuote voi jopa lisätä ihon ongelmia.

Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä. Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteettomia ja väriaineettomia herkän ihon tuotteita. Esimerkiksi apteekin henkilökunta osaa neuvoa iholle sopivan puhdistustuotteen valinnassa.

Puhdistamisen jälkeen ihon tulisi tuntua pehmeältä ja sileältä. Jos pesun jälkeen iho tuntuu kireältä tai kuivalta, voi olla, että käytössä on liian tehokas tuote.

3. Puhdista silmämeikki erikseen

Jos kasvojen puhdistusaineessa ei ole mainintaa, että se soveltuu koko kasvojen pesuun, silmämeikki on syytä poistaa erillisellä tuotteella. Silmänympärysiho on muuta ihoa ohuempaa ja voi ärtyä, jos meikkiä yrittää hinkata pois siihen huonosti tehoavalla puhdistustuotteella.

Jos käytössä on vedenkestävä ripsi- tai luomiväri, kannattaa vielä varmistaa, että silmämeikinpoistoaine on tarkoitettu nimenomaan vedenkestävän meikin puhdistamiseen.

4. Kuiva iho puhdistuu perusvoiteella

Kuivaihoisenkaan ei tarvitse tuskailla kasvojen puhdistamisen kanssa. Meikki, hiki ja lika on syytä aina pestä pois ja huolehtia, että käytössä on tarpeeksi hellävarainen tuote ja pesutekniikka. Jos varsinaiset puhdistusaineet tuntuvat omalle iholle turhan vahvoilta, kannattaa pesuun kokeilla vesipitoista perusvoidetta.

Perusvoide puhdistaa ihon hellästi mutta tehokkaasti, ja samalla se kosteuttaa kasvoja. Paras väline voiteen pyörittelemiseen iholle ovat sormenpäät: kevyt hieronta irrottaa lian ja meikin ihoa ärsyttämättä.

Perusvoide sopii myös vesiliukoisen silmämeikin poistamiseen.

ihon-puhdistus-1000x667.jpg

5. Tehosta kasvojenhoitoa kuorinnalla

Kasvojen säännöllinen kuorinta auttaa pitämään ihon kirkkaana ja siloisena sekä varmistaa, että kasvoille käytetyt hoitoaineet pääsevät imeytymään ihoon tehokkaasti. Kuorinta poistaa iholta kuolleen ihosolukon, joka tekee ihon pinnasta epätasaisen ja himmeän.

Rasvoittuvan ja sekaihon voi kuoria kerran tai kaksi viikossa, kuivalle iholle riittää kerran viikossa tehty kuorinta. Erityisesti herkkäihoisen kannattaa valita tuote, jonka käyttö ei vaadi mekaanista hankausta.

6. Tasapainota iho kasvovedellä

Vaikka kasvovesi ei varsinaisesti puhdista ihoa, se täydentää hyvän pesurutiinin. Sekä puhdistustuotteiden että veden pH-arvo poikkeaa väistämättä jonkin verran ihon omasta pH-arvosta, mutta kasvovedellä sen saa jälleen tasapainottumaan.

Kun pH-arvo on tasapainossa, iho pystyy suojautumaan paremmin haitallisilta bakteereilta ja muilta ulkoisilta haittatekijöiltä. Tasapainotettuun ihoon myös hoitotuotteiden tehoaineet imeytyvät hyvin.

Kasvoveden voi taputella iholle vanulapun avulla tai sormin. Voit käyttää myös virkistävää kasvovesisuihketta.

7. Misellivesi puhdistaa ihon ilman vettä

Jos käytössä ei ole juoksevaa vettä tai vettä ei halua käyttää, misellivedellä kostutettu vanulappu on hyvä keino ihon puhdistamiseen.

Miselliveden sisältämät misellimolekyylit hajottavat iholta lian sekä meikin, jotka tarttuvat vanulappuun. Kasvot jäävät puhtaiksi ja raikkaan tuntuisiksi.

Koska misellivettä ei huuhdella iholta pois, herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton ja väriaineeton misellivesivaihtoehto mahdollisen ihoärsytyksen välttämiseksi.

Vinkit kasvojen puhdistukseen

  • Kasvot kannattaa pestä aina aamulla ja illalla kädenlämpöisellä vedellä.
  • Pesun jälkeen ihon tulisi tuntua pehmeältä ja hoidetulta. Keramidit, glyseriini ja hyaluronihappo ovat hyviä kosteuttajia myös puhdistusaineissa.
  • Vesipitoinen perusvoide sopii sekä ihomeikin että vesiliukoisen silmämeikin puhdistamiseen.
  • Säännöllinen kuorinta sekä kasvoveden käyttö tehostavat hoitotuotteiden imeytymistä ihoon.
  • Ilman vettä kasvojen puhdistaminen onnistuu misellivedellä ja vanulapulla.

Teksti: Siina Leppä