Misellivedestä puhutaan paljon, mutta mistä oikein on kysymys? Korvaako misellivesi kasvoveden vai onko sillä aivan toinen käyttötarkoitus?

”Miselliveden tarkoitus on puhdistaa meikki ja iho hellävaraisesti ilman vettä. Jos on herkkä ja varsinkin kuiva iho, misellivesi on oikein hyvä kasvojen puhdistusaine ja riittää sellaisenaan pelkästään”, sanoo Jumbon Apteekin farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala.

Misellivesi puhdistaa meikin ja ihon hellävaraisesti ilman vettä.

Pumpulituppo tai vanulappu kostutetaan misellivedellä, ja iho pyyhitään huolellisesti kerran tai pari. Huuhtelua ei tarvita.

Puhdista kevyt meikki misellivedellä

Misellivesi kehitettiin alun perin juuri siksi, että vesi kuivattaa herkkää ihoa. Haluttiin luoda meikinpoistotuote, jota ei tarvitse huuhdella vedellä. Misellivedellä puhdistuukin suurin osa meikistä. Se on kätevä, koska erillistä silmämeikinpuhdistusainettakaan ei tarvita.

”Misellivesi sopii myös herkän silmänympärysihon puhdistamiseen, koska se on suunniteltu hellävaraiseksi.”

Vahva meikki tai vedenkestävä silmämeikki voi kuitenkin vaatia misellivettä tehokkaamman puhdistusaineen, sillä voimakkaiden väripigmenttien ja vedenkestävien tuotteiden poistamiseen misellivesi ei välttämättä riitä. Markkinoilta löytyy myös misellivesiä, joilla voi puhdistaa vedenkestävän silmämeikin.

Näiden lisäksi on toinenkin kosmetiikkatuoteryhmä, johon misellivesi ei välttämättä pure: aurinkovoiteet. Ne on yleensä suunniteltu vedenkestäviksi, joten myös ne vaativat tavallista tehokkaampaa puhdistusta.

Mikä on kasvoveden ja miselliveden ero?

Kasvovesi ja misellivesi ovat eri asia, vaikka kuulostavatkin samalta. Misellivesi puhdistaa ja kosteuttaa ihoa, kasvovesi viimeistelee puhdistuksen ja on ensimmäinen iholle puhdistuksen jälkeen levitettävä ihonhoitotuote. Misellivesi ei siis korvaa kasvovettä – eikä kasvovesi misellivettä.

”Kasvovesi ei riitä yksinään kasvojen puhdistukseen. Sen tarkoitus on hoitaa ihoa. Kasvovedet jaotellaankin ihotyypin ja vaikutuksen mukaan. Niitä on muun muassa kosteuttavia, rauhoittavia, mattapinnan jättäviä ja talin eritystä hillitseviä”, Nokkala sanoo.

Misellivesi taas voi tuotteesta riippuen joko vain puhdistaa tai puhdistuksen lisäksi hoitaa ihoa.

”Miselliveden nimi tulee miselleistä, joihin sen puhdistava vaikutus perustuu. Misellit ovat ainesosia, jotka keräävät itseensä likaa, meikkiä ja epäpuhtauksia iholta.”

Kasvovettä ja misellivettä voi hyvin käyttää myös yhdessä. Tällöin iho puhdistetaan ensin misellivedellä, sen annetaan hetken kuivua ja iho käsitellään kasvovedellä.

Misellivesi sopii kaikille ihotyypeille

Misellien lisäksi misellivesi voi sisältää paljon muitakin ainesosia.

”Perusmisellivesi käy kaikille ihotyypeille ja kaiken ikäisille ihmisille.”

Hellävarainen misellivesi sopii niin atooppiselle iholle, couperosalle, rasvoittuvalle iholle kuin sekaihollekin. Akneihon puhdistamiseen misellivesi ei kuitenkaan välttämättä yksin riitä.

Jotkin misellivedet on suunnattu tietyn tyyppiselle iholle tai tiettyyn tarpeeseen. Tällöin miselliveteen on lisätty aineita, jotka esimerkiksi rauhoittavat. On myös misellivesiä, jotka puhdistavat tavallista tehokkaammin ja sopivat siksi rasvoittuvalle iholle.

Misellivesi sopii reissuun ja myös minimalistille

Misellivesi on siitä herkullinen keksintö, että se sopii moneen hetkeen.

”Misellivesien joukosta löytyy sopiva tuote eri tilanteisiin. Aamulla voi esimerkiksi valita miselliveden, joka jättää iholle mattapinnan, ja illalla puhdistaa iho kosteuttavammalla versiolla.”

Misellivesi on myös loistava matkatuote.

Valmiste puhdistaa ihon kätevästi niin reissussa kuin treenin jälkeen, ja sillä voi pyyhkäistä hien nopeasti ihon pinnalta. Sen lisäksi ei välttämättä tarvita muuta puhdistustuotetta, eikä siis edes vettä.

Vedettömissä olosuhteissa misellivesi onkin ihon ykköspuhdistaja. Se käy hyvin myös minimalistille, joka haluaa käyttää mahdollisimman harvoja kosmetiikkatuotteita.

Monikäyttöinen misellivesi

  • puhdistaa ihon ilman vettä ja sopii siksi erityisen hyvin herkälle iholle ja vedettömiin olosuhteisiin, kuten retkille tai raikastamaan ihoa ulkotreenien jälkeen
  • poistaa kevyen meikin iholta vedenkestävää silmämeikkiä ja raskasta meikkiä lukuun ottamatta, myös vedenkestävä aurinkovoide vaatii lisäpuhdistusta
  • sopii kaikille ihotyypeille, akneiho saattaa tarvita tarkempaa ihotyypin mukaista hoitoa
  • kosteuttaa ihoa
  • voi sisältää hoitavia ainesosia, jotka esimerkiksi rauhoittavat ihoa tai hillitsevät talin eritystä.

Teksti: Anna Kauhala