Kun puhutaan herkästä ihosta, tarkoitetaan ihoa, joka reagoi normaalia herkemmin erilaisiin asioihin. Sitä saattaa ärsyttää esimerkiksi kosmetiikka, pesuaineet, kuiva sisäilma, pakkanen, viima, aurinko tai saunominen.

”Esimerkiksi pyykinpesuaineen vaihtaminen toiseen tai uusi kosmetiikkatuote voi saada herkän ihon reagoimaan”, sanoo farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala Jumbon Apteekista Vantaalta.

Seurauksena voi olla punoitusta, kiristystä, kuivumista, näppylöitä, kuivia alueita tai lehahtelua. Kyse ei kuitenkaan ole allergiasta.

Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä. Herkkyys on ihon ominaisuus, eikä sen syytä tiedetä.

Herkkä iho voi siis olla kuiva, rasvoittuva tai sekaiho. Herkkäihoisuutta on sekä naisilla että miehillä ja kaikenikäisillä. Iän myötä herkkäihoisuus kuitenkin yleistyy.

”Ikääntyessä iho muuttuu, ja se saattaa myös herkistyä”, Nokkala sanoo.

Herkkä iho on suomalaisilla melko tyypillinen. Yksi selitys saattaa olla Suomen rankka ilmasto. Talvi koettelee kaikkien ihoa, sillä iho kärsii kuivasta sisäilmasta, pakkasista ja viimasta.

Couperosaiholle myös suuret lämpötilanvaihtelut ovat rankkoja. Jos iholla on taipumusta punoittamiseen, pakkasesta ei kannatakaan siirtyä suoraan saunaan tai toisinpäin. Muuten iho punoittaa kahta kauheammin.

Millaisesta kosmetiikasta herkkä iho ärsyyntyy?

Jos iho on herkkä, voimakkaita kosmetiikkatuotteita kannattaa välttää. Tehokkaat rae- ja happokuorinnat, alkoholipitoiset kasvovedet ja jotkin puhdistusaineet voivat olla sille liikaa.

Ihoa uudistava A-vitamiinijohdannainen retinoli ei myöskään välttämättä sovi herkälle iholle.

”Retinoli voi tuntua aluksi voimakkaalta myös normaalille iholle, mutta herkkä iho reagoi siihen vielä herkemmin. Herkkäihoisen kannattaa siksi suhtautua retinoliin varauksella.”

Osa kosmetiikan hajusteista voi myös ärsyttää herkkää ihoa. Säilytysaineet saattavat nekin herkistää. Niitä on kuitenkin poistettu kosmetiikasta paljon juuri herkistävän vaikutuksen tähden.

Millainen ihonhoitorutiini sopii herkälle iholle?

Herkkä iho kaipaa samoja asioita kuin iho muutenkin: hellää puhdistusta ja tehokasta kosteutusta. Yksinkertaisuus on herkän ihon hoidossa valttia, sillä mitä enemmän erilaisia kosmetiikkatuotteita on käytössä, sitä suurempi on riski, että jokin niistä saa ihon reagoimaan.

Herkkä iho kaipaa myös hellää puhdistusta ja tehokasta kosteutusta

”Herkkäihoisen kannattaa kokeilla yhtä tuotetta kerrallaan. Kun sopiva tuote löytyy, sen jälkeen voi kokeilla seuraavaa.”

Tärkeimmät kosmetiikkatuotteet herkälle iholle ovat puhdistusaine ja kosteusvoide. Ne ovat herkän ihon hoidon perusta, ja niistä kannattaa aloittaa.

Lisäksi voi käyttää yövoidetta, silmänympärysvoidetta ja rauhoittavaa seerumia. Vartalon iho kannattaa kosteuttaa hellävaraisella kosteusvoiteella.

Tarkkana kuorinnan, naamion ja auringon kanssa

Normaalille iholle suositellaan yleensä kuorintaa ja naamiota noin kerran viikossa. Herkälle iholle se voi kuitenkin olla liikaa.

”Herkkäihoisen kannattaa kuoria ja naamioida kasvot noin kolmen viikon välein. Valitse niin mieto kuorinta kuin mahdollista.”

Herkkä iho kannattaa myös suojata auringolta huolella. Aurinko voi helpottaa joitain herkän ihon pulmia, mutta jos iho palaa, iho voi reagoida sen jälkeen entistä herkemmin. Herkkäihoisen ei olekaan hyvä paahtaa itseään auringossa.

Miten herkkä iho kannattaa puhdistaa?

Herkkä iho kannattaa puhdistaa hellävaraisesti. Pese iho aamuin illoin sille sopivalla, hellävaraisella puhdistustuotteella. Yli kahta kertaa päivässä ihoa ei ole hyvä pestä. Muista, että pelkkä vesipesukin kuivattaa.

Jos iho on hyvin kuiva tai atooppinen, pesu kerran päivässä riittää. Silloin se kannattaa pestä illalla, jotta siltä saa puhdistettua päivän aikana kertyneen lian, hien, meikin, talin ja ilmansaasteet.

Kasvomaskin käyttäminen lisää entisestään puhdistamisen tarvetta. Sen alla iho ei nimittäin pääse hengittämään, ja ihohuokoset tukkeutuvat helposti. Siitä voi seurata näppyjä. Maski voi myös saada herkän ihon ärtymään ja punoittamaan.

Tärkeää on myös valita puhdistustuote oikein. Puhdistusgeelit ja -vaahdot voivat olla liian voimakkaita herkälle iholle, mutta aina näin ei ole.

”Ratkaisevaa on se, mitä ainesosia tuotteessa on. Voi löytyä esimerkiksi puhdistusvaahto, joka puhdistaa tehokkaasti mutta sopii silti herkälle iholle.”

Millainen kosmetiikka sopii herkälle iholle?

Suomessa monet herkälle iholle sopivat kosmetiikkatuotteet on merkitty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnuksella. Silloin tietää, että tuotteessa ei ole mukana yleisesti herkistäviä ainesosia.

Apteekissa myydään kuitenkin myös sellaista herkän ihon kosmetiikkaa, jolla ei ole sertifikaattia. Jos on epävarma, kannattaakin aina kysyä apua apteekin henkilökunnalta.

”Apteekin henkilökunta osaa auttaa herkän ihon hoidossa. Tuotteen valinta on helpompaa, kun on ammattilainen neuvomassa.”

Jokainen ihminen on yksilö, joten kaikki herkän ihon tuotteet eivät sovi kaikille. Oikeat tuotteet omalle iholle löytyvätkin kokeilemalla.

Muista nämä herkän ihon hoidossa

  1. Valitse uudet kosmetiikkatuotteet yksi kerrallaan. Herkkä iho saattaa reagoida uuteen kosmetiikkatuotteeseen. Jos kokeilet montaa tuotetta kerralla, on vaikea tietää, mikä niistä aiheutti reaktion.
  2. Pidä ihonhoitorutiinisi yksinkertaisena. Aloita puhdistustuotteesta ja kosteusvoiteesta. Kun olet löytänyt ne, voit lisätä muita tuotteita hoitorutiiniisi.
  3. Muista myös vartalon iho. Sille sopii hellävarainen kosteusvoide.
  4. Vältä voimakkaita kuorintoja. Ne voivat ärsyttää herkkää ihoa.
  5. Puhdista iho vähintään kerran päivässä ja enintään kahdesti päivässä hellävaraisella puhdistustuotteella.
  6. Kysy apua apteekin henkilökunnalta. Niin löydät juuri omalle ihollesi sopivat tuotteet.