Kun ikää tulee, monella herkkäihoisella on pulma: mitä tehdä, kun hipiä vaatii hellävaraista kosmetiikkaa, mutta ikääntyvää ihoa haluaisi hoitaa tehokkailla tuotteilla? Trendituotteiden ja ystävien suosikkivoiteiden anti-age-ainesosat kun voivat ärsyttää omaa ihoa.

Herkkäihoisen ei kuitenkaan ole pakko tehdä kompromisseja. Vaikka yksi tehoaine olisi sinulle liikaa, voit löytää toisen ainesosan, jonka vaikutukset ovat samantyyliset.

Missään nimessä älä jätä ihoa hoitamatta siksi, että se tuntuu ärtyvän ”kaikista” tuotteista. Löydät kyllä sinulle sopivat tuotteet ja ihonhoidon ilon.

Herkkä iho pähkinänkuoressa

 • Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä.
 • Iho voi muuttua herkäksi ajan mittaan.
 • Toisten iho on herkkä jatkuvasti, toisilla herkkyys on ajoittaista ja liittyy vaikkapa tiettyyn vuodenaikaan.
 • Herkkä iho voi esimerkiksi punoittaa, kutista ja kirvellä.
 • Herkkä iho voi reagoida esimerkiksi talvella pakkaseen ja kuivaan huoneilmaan, toisaalta vaikka stressiin ja hormonaalisiin muutoksiin.
 • Kosmetiikan mahdollisesti sisältämät voimakkaat hajusteet, väriaineet ja tehoaineet voivat ärsyttää herkkää ihoa, samoin esimerkiksi puhdistus liian pesevillä tuotteilla, happohoidot ja mekaaniset kuorinnat.

Suomalaisille herkkä iho on tuttu juttu; ihomme on usein ohut, jolloin sen luontainen suojamuuri on heikompi ja iho ärtyy helpommin.

Näin löydät herkälle ihollesi sopivat tuotteet

Kysy rohkeasti apteekista apua tuotteiden valintaan. Kannattaa etsiä tuotteita, jotka ovat:

 • herkälle iholle suunniteltuja.
 • hajusteettomia.
 • saaneet Allergiatunnuksen. Se on merkki siitä, että tuote ei sisällä herkistäväksi tiedettyjä ainesosia.
 • kosteuttavia, rauhoittavia ja suojaavia – herkkä iho huutaa näitä ominaisuuksia!

Favora-sarjan kaikilla tuotteilla on Allergiatunnus ja se on suunniteltu suomalaisiin vaihteleviin vuodenaikoihin. Myös pakkaukset on suunniteltu herkän ihon ehdoilla: säilöntäaineita tarvitaan vähemmän, kun ilmatiiviisiin pakkauksiin ei pääse sormista pöpöjä.

Favora Kiinteyttävä -linjan tuotteisiin on valittu tehokkaat mutta herkälle iholle sopivat ainesosat. Tuotteet sisältävät esimerkiksi seuraavia superainesosia:

 • Peptidiyhdisteet kiinteyttävät ja täyteläistävät ihoa sekä häivyttävät ryppyjä ja juonteita.
 • Niasiiniamidi silottaa pieniä juonteita, palauttaa ihon elastisuutta ja kirkastaa ihon sävyä.
 • E-vitamiini vahvistaa ja suojaa ihoa.
 • C-vitamiinijohdannainen kirkastaa ihon sävyä ja häivyttää ikääntymisen merkkejä.
 • Hyaluronihappo kosteuttaa.
 • Jojobaöljy hoitaa, kosteuttaa ja rauhoittaa.
 • Karitevoi hoitaa ja pehmentää.

Ihonhoito on ihanaa! Tässä ihonhoitorutiinit aamuun ja iltaan

Herkän, ikääntyvän ihon hoitamisen ei tarvitse olla työlästä. Et tarvitse 10-vaiheista korealaista ihonhoitorutiinia, ellet siitä nauti! Riittää, kun pidät mielessä kolme sanaa: puhdistus, kosteutus ja suojaus.

Muista kuitenkin, että ihonhoidossa säännöllisyys tuo tuloksia. Levitä hoitotuotteet paitsi kasvoille, myös alas kaulalle ja dekolteelle.

Tässä simppelit mutta toimivat ihonhoitorutiinit aamuun ja iltaan.

Ihonhoitorutiini aamuun

 1. Sipaise yön aikana kertynyt tali ja hiki pois kasvoilta Favora hellävarainen misellivedellä. Herkkäihoisen ei kannata lotrata turhaan ihoa kuivattavalla hanavedellä.
 2. Halutessasi suihkauta kasvoille Favora hellävarainen kasvovesisuihketta. Kosteutus on aina hyväksi aikuiselle iholle.
 3. Taputtele silmänympärysvoide hellästi nimettömillä sormilla silmän alle ja kulmaluulle. Favora kiinteyttävä silmänympärysvoide pureutuu tummuuteen, silmäpusseihin ja ensimmäisiin ryppyihin.
 4. Levitä kasvoille seerumi, sillä aikuinen iho kaipaa tehohoitoa. Favora kiinteyttävä ja silottava seerumi sisältää hyaluronihappoa kolmessa eri muodossa, joten se kosteuttaa sekä välittömästi että pitkäkestoisesti.
 5. Levitä päivävoide – se lukitsee seerumin tuoman kosteuden ihoon ja suojaa ihoa. Favora kiinteyttävä päivävoide sk30 sisältää aikuiselle iholle tärkeän aurinkosuojan, joka auttaa ehkäisemään pigmenttihäiriöitä. Auringon UV-säteet myös haurastuttavat ihon elastiini- ja kollageenisäikeitä, mikä vauhdittaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Vinkki! Voit käyttää tuotteita eri Favora-linjoista sen mukaan, mitä ihosi kulloinkin kaipaa. Jos ihosi esimerkiksi talvella punoittaa ja kutisee, valitse voiteen alle Favora rauhoittava & kosteuttava seerumi. Jos iho kaipaa vahvistavaa tehohoitoa ja tasapainon palautusta, kokeile Favora vahvistava ja suojaava tehohoitoa.

Ihonhoitorutiini iltaan

 1. Puhdista iho päivän aikana kertyneestä liasta ja mahdollisesta meikistä. Jos ihosi on kuiva, voit kokeilla Favora hellävaraista puhdistusvaahtoa. Normaalille, rasvoittuvalle tai sekaiholle hyvä vaihtoehto on Favora hellävarainen puhdistusgeeli.
 2. Voit viimeistellä puhdistuksen pyyhkimällä kasvot vanulapulla, jossa on Favora hellävarainen misellivettä tai kasvovesisuihketta.
 3. Taputtele Favora kiinteyttävä silmänympärysvoide silmänympärysiholle.
 4. Levitä kasvoille Favora kiinteyttävä ja silottava seerumi – tai tarpeen mukaan seerumi jostain toisesta Favora-linjasta.
 5. Levitä yövoide – se on iltarutiinin kruunu. Favora kiinteyttävä ja ravitseva yövoide sisältää ihoa heleyttävää C-vitamiinijohdannaista, joka tasoittaa kasvojen ihon kirjavuutta.

Vinkki! Täydennä iltarutiinia välillä kuorinnalla ja naamiolla. Favora hellävarainen 2in1 kuorinnassa yhdistyy entsymaattinen ja mekaaninen kuorinta. Kovin herkälle iholle se vain levitetään ja huuhdellaan pois; vahvemmalla iholla voit pyöritellä sitä hetken. Favora rauhoittava & kosteuttava naamiota voit käyttää kuivaan ihoon vaikka useana iltana peräkkäin.

Asiantuntija: Orionin apteekkikosmetiikan tuotepäällikkö Nina Vehniä
Teksti: Jenni Kleemola