Atooppinen ihottuma on ikävä kiusa, varsinkin jos se vaivaa silmäluomia. Silmänympäryksiä kutittaa ja kirveltää, iho tulehtuu ja voi turvota, ja turvonneet silmäluomet tekevät katseesta itkuisen.

”Ärtyneet, ihottumaiset silmäluomet eivät kuitenkaan ole vain ulkonäköhaitta. Ne heikentävät elämänlaatua”, sanoo ihotautilääkäri Erja Jalonen Ihosairaalasta.

Silmäluomet voivat olla arat ja kipeät. Ne saattavat hilseillä, ja niissä voi olla rokahtumaa.

”Turvonnut silmäluomien iho voi häiritä silmän nestekiertoa ja saada silmät vuotamaan. Vuotava kyynelneste ärsyttää entisestään herkkää silmän ympärysihoa.”

Kutiavat silmäluomet ovat aikuisten kiusa

Atooppinen ihottuma näkyy eri-ikäisillä eri kohdissa kehoa. Vauvoilla se tulee peppuun ja koululaisella taipeisiin. Ihottuma voi pysytellä vuosia poissa, kunnes se palaa uuteen paikkaan. Aikuisella se kirjavoittaa tyypillisesti kasvot ja silmäluomet.

”Ihottuma koettelee silmäympärysihoa, joka on terveenäkin muuta ihoa ohuempaa ja hyvin herkkää.”

Taipumus atopiaan on elinikäinen. Teini-iässä rauhoittunut atooppinen ihottuma voi yllättää silmäluomilla vielä seniori-iässäkin.

Perusvoidetta ihon kosteuttajaksi – silmänympäryksille kevyemmin

Atooppista ihottumaa sairastavalla ihon suojakerros on rakenteellisesti heikompi kuin terveessä ihossa. Ihosta haihtuu tavallista enemmän kosteutta.

Ihon suojakerroksesta voi yleisesti huolehtia perusvoiteella, joka myös kosteuttaa ihoa.

Silmänympäryksiä hoitavan voiteen valintaan kannattaa kysyä neuvoa apteekista. 

”Omille silmänympäryksille sopiva kosteuttaja löytyy yleensä kevyemmistä, silmäympärysten iholle kehitetyistä voiteista.”

Vaihtoehtoja on tarjolla useita. Sopivan voiteen valintaan kannattaa kysyä neuvoa apteekin ammattilaisilta.

Aiheeseen liittyvää

Lataa hyödyllinen opas

Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan. 

Pienikin ihottuma pitää hoitaa

Kutiavia silmäluomia kannattaa näyttää lääkärille. Kutina on merkki atooppisen ihottuman pahenemisesta.

”Paheneminen voidaan pysäyttää hyvällä hoidolla. Iho paksuuntuu ja hoito muuttuu hankalammaksi, jos ihottuma pitkittyy.”

Ihottumaa hoidetaan takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteilla.

”Jos iho on hyvin huonossa kunnossa, tarvitaan reseptillä määrättävää kortisonivoidetta. Lyhyt kuuri rauhoittaa ihon.”

Atooppinen iho vaatii jatkuvaa hoitoa

Vaikka ihottuma alkaa parantua, kannattaa käyttää lääkevoidetta. Vasta kun oireet ovat silmien ympäriltä kadonneet kunnolla, voi siirtyä pelkkään perus- tai silmänympärysvoiteeseen.

”Atooppinen ihottuma vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja kärsivällisyyttä. Kun iho voi hyvin, voiteen voi vaihtaa kevyempään ja voitelua harventaa.”

Kosteuttavaa voidetta käytetään pahenemisvaiheiden ehkäisemiseksi läpi vuoden, vaikka iho olisi silmin nähden terve.

Jos ihottuma palaa hyvästä hoidosta huolimatta pian takaisin, lääkäri voi määrätä siihen ylläpitohoidon. Siinä lääkevoidetta käytetään pienemmillä annoksilla ja harvemmin kuin varsinaisessa hoidossa.

Suojaa – talvi koettelee atooppista ihoa

Vaihtelu on atopialle tyypillistä. Välillä iho voi paremmin, välillä huonommin.

”Atooppinen iho elää pitkälti omaa elämäänsä, eikä sen lehahteluista voi syyttää itseä tai elämäntapoja.”

Herkkä atooppinen iho reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin. Liika kosteus, lika, kemikaalit ja hiki voivat saada ihon ärtymään. Talvikaudella kuiva ilma ja viima heikentävät ihon kuntoa.

”Talvella perusvoidetta tulee käyttää kesää ahkerammin, ja silmänseutu suojataan viimalta hupulla. Kevättalvella aurinkolasit suojaavat niin silmiä kuin silmänympärystää.”

Väärin valittu voide voi pahentaa oireita

Ihon ikääntymismuutosten hoitoon tarkoitetut silmänympärysvoiteet eivät välttämättä sovi atoopikolle. Jalonen kehottaa lukemaan tehokkaimpien ryppyvoiteiden tuotetiedot tarkkaan ja turvautumaan apteekin apuun.

”Jos voide sisältää retinolia, se kannattaa jättää ostamatta. Retinoli kuivattaa ihoa voimakkaasti.”

Hyaluronihappoa sekä C- ja E-vitamiinia sisältävät silmänympärystuotteet eivät yleensä ärsytä ihoa.

”Hyaluroni on ihossa luontaisesti oleva aine, joka sitoo tehokkaasti kosteutta.”

Herkkäihoinen poistaa meikin perusvoiteella

  • Ärtyneitä silmäluomia voi meikata oman harkinnan ja tuntemusten mukaan. Meikit kannattaa valita herkkäihoisille tarkoitetuista tuotteista.
  • Atoopikon ei kannata ostaa meikkejä varastoon. Tänään hyvältä tuntuva tuote voi huomenna kirvellä, sillä tulehtuneena ihon sietokyky heikkenee. Kun ihon saa kuntoon, tuttua tuotetta voi monasti taas käyttää.
  • Voimakas hankaus ärsyttää ihoa. Vesiliukoinen meikki on usein rasvaliukoista helpompi poistaa. Perusvoiteella meikki lähtee iholta hellävaraisesti.

Teksti: Virve Järvinen