Ihottuma pienen lapsen kasvoilla, mahaoireet tai levottomuus saavat monen vanhemman huolestumaan ja välttämään ruoka-aineita, joiden he epäilevät aiheuttavan lapselleen reaktioita. Ruoka-aineallergian pelko on kuitenkin usein turha, dosentti Petri Kulmala Oulun yliopistollisesta sairaalasta vakuuttaa. Ruoka-aineallergiat ovat nimittäin harvinaisempia kuin yleisesti luullaan. ”Todellisuudessa ruoka-allergioita esiintyy vain noin 3-8 prosentilla lapsista.”

Lapsen ikä vaikuttaa atooppiseen ihottumaan ja ruoka-aineallergiaan

Kulmalan mielestä atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergiat tulisi pitää selvästi erillään. Yli yksivuotiailla ruoka-allergia vain harvoin pahentaa atooppista ihottumaa. Allergiaselvityksiä ei yleensä tarvita eikä ruoka-aineita pidä tarpeettomasti välttää.

Aiheeseen liittyvää

Lataa hyödyllinen opas

Atooppinen ihottuma on vaiva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Lataa nyt käyttöösi Atooppisen ihottuman hoito -opas, josta saat ohjeet tehokkaaseen hoitoon ja kätevän voitelupäiväkirjan. 

Alle yksivuotiailla tilanne on hieman toinen. Jos vauvalla on keskivaikea tai vaikea atooppinen ihottuma, ruoka-allergia voi pahentaa oireita. Silloinkin tarvitaan ensin valvottu välttö-altistuskoe, jonka pohjalta diagnoosi tehdään.

Atooppisen ihottuman ja ruoka-aineallergian voi ehkäistä

Tällä hetkellä ei tunneta tehokasta menetelmää, joka ehkäisisi atooppisen ihottuman tai ruoka-allergian kehittymistä. Aiemmin on ajateltu, että jättämällä pois tietyt ruoka-aineet voitaisiin vähentää atooppisen ihon oirehtimista, mutta tästä ei ole kunnollista tutkimusnäyttöä.

Myöskään odottavan tai imettävän äidin ei tule lapsen allergian pelossa välttää mitään ruoka-aineita. Pienen lapsen kohdalla välttämisestä voi olla päinvastoin haittaa: osalla lapsista ruoka-aineiden myöhäinen aloitus tai välttäminen voi johtaa herkistymiseen ja ruoka-aineallergian kehittymiseen. Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on lääkärin toteama allerginen sairaus, terveen lapsen ravinnossa ei pidä poiketa suosituksista.

Teksti: Pirkko Koivu