Onko aamulla kasvoillesi sipaisema kosteusvoide apteekista? Pakkasitko lomalle mukaan apteekista ostamasi aurinkosuojan? Pitääkö apteekin dödö nytkin kainalosi kuivina?

Et ole ainoa. Joka kolmas kadulla vastaantuleva nainen käyttää apteekkikosmetiikkaa. Tämä selvisi kyselyssä, joka tehtiin Apteekkialan ja -kosmetiikan toimialatutkimus 2023:a varten.

Apteekkikosmetiikka ei ole muillekaan vieras asia: lähes puolet kyselyyn vastanneista on joko joskus käyttänyt apteekkikosmetiikkaa tai ainakin on kiinnostunut siitä.

Tutkimuksen mukaan dermokosmetiikka kiinnostaa, koska se on luotettavaa, turvallista ja laadukasta. Lisäksi apteekista saa hyvää palvelua kosmetiikkaostoksilla.

Moni herkkäihoinen ostaa tuotteensa apteekista, mikä näkyi myös tutkimuksessa. Lähes kolmasosa vastaajista kertoi tärkeimmäksi syyksi apteekkikosmetiikan valintaan sen, että se sopii herkälle iholle.

Valtaosa naisista hakee ihonhoitotuotteet kivijalka-apteekeista, mutta yli kolmasosa vastaajista klikkailee niitä koriin myös verkkokaupoissa.

Apteekkikosmetiikka: näitä ostetaan eniten

Mutta mitä apteekin kosmetiikkahyllyiltä tarkalleen hankitaan? Listan kärjessä ovat kasvovoide, aurinkorasva ja kosteusvoide. Lue tästä suosituimmat tuotekategoriat – voit myös painaa mieleesi tuotetärpit seuraavaa apteekkireissua varten!

1. Kosteusvoiteet kasvoille

Kasvovoide on ehdoton: kukapa haluaisi kulkea päivän niin, että kasvoilla on kiristävä tunne? 60 prosenttia tutkimuksen vastaajista kertoi, että käyttää tai on käyttänyt apteekkikosmetiikasta kosteusvoiteita kasvoille.

Tuotetärpit: Favora rauhoittava kosteusvoide on ihana tuote herkälle ja punoittavalle iholle. Valitse Favora kiinteyttävä päivävoide sk30, kun haluat ennaltaehkäistä juonteita ja silottaa ihoa.

2. Aurinkotuotteet

Aurinkosuoja ei kuulu vain kesäpäivänä rannalle, vaan sen säännöllinen käyttö on terveysteko! Suojaa niin kasvojen kuin kropan iho keskikesällä joko aurinkotuotteilla tai vaatteilla. Suomessa suojakertoimellisen päivävoiteen käyttö kasvoilla on fiksua muulloinkin kuin kesäkuukausina.

Tuotetärppi: Favora kosteuttava ja suojaava päivävoide sk30 sisältää korkean UVA- ja UVB-suojan. Nopeasti imeytyvä voide on kiireisten aamujen pelastus!

3. Kosteusvoiteet vartalolle

Moni valittelee olevansa laiska kropan rasvaaja – mutta ainakin kyselyn mukaan lähes puolet meistä on käyttänyt apteekin kosteusvoidetta!

Tuotetärppi: Sebamed Moisturizing Body Lotion auttaa säännöllisesti käytettynä ihoa pysymään kimmoisana ja pehmeänä.

4. Kasvojen puhdistustuotteet

Ihonhoito alkaa siitä, kun peset kasvoilta pois päivän aikana kertyneen lian ja meikin.

Tuotetärppi: Favora hellävarainen puhdistusvaahto vie liat pois hellävaraisesti. Tämä puhdistusvaahto sopii myös kuivemmalle iholle.

5. Käsi- ja jalkavoiteet

Käsivoidetta ja jalkarasvaa muistaa käyttää, kun ne laittaa esille yöpöydälle. Sitä paitsi rasvaussessio kosteuttavalla tuotteella on rentouttava hetki ennen nukkumaanmenoa!

Tuotetärpit: Favora hoitava käsivoide on supersuosittu kylpyhuoneenkaapin perustuote! Se pehmentää, suojaa ja kosteuttaa kuivia käsiä ja kynsiä. Sebamed Repair Foot Cream korjaava jalkavoide on todella tehokas tuote, joka sisältää kymmenen prosenttia karbamidia. Karbamidi on oikea ihon tehopehmentäjä, joka sitoo vettä ja estää kosteuden haihtumista iholta.

6. Deodorantit ja antiperspirantit

Apteekista etsitään dödöä yleensä silloin, kun on jokin ongelma, kuten runsas hikoilu.

Tuotetärpit: Runsaasta hikoilua estää hyvin Favora roll-on antiperspirantti. Tuote on alkoholiton, vegaaninen ja hajusteeton. Jos taas välttelet antiperspirantteja, kokeile Sebamed Balsam Deo Sensitive alumiiniton roll-onia.

7. Suihkutuotteet

Tiedät varmaan jo, että kropan ihoa ei kannata turhaan pestä saippuoilla ja muilla turhan tehokkailla aineilla? Apteekkikosmetiikan puolelta löydät runsaasti hellävaraisia suihkutuotteita.

Tuotetärpit: Haluatko suihkunurkkaukseen mahdollisimman vähän tavaraa? Sebamed Liquid Face & Body Wash pesee hellästi niin vartalon kuin kasvojen ihon. 

8. Kasvoseerumit

Supersuositut seerumit ovat mainio tapa tuoda kasvoille tehoaineita. Voit hyvin vaihdella seerumia ihosi muuttuvien tarpeiden tai vaikkapa vuodenajan mukaan.

Tuotetärpit: Favora kiinteyttävä ja silottava seerumi on ikääntyvän ihon ystävä, johon on pakattu esimerkiksi hyaluronihappoja, peptidejä ja niasiiniamidia. Jos iho on ärtynyt ja punoittaa, kokeile Favora rauhoittava ja kosteuttava seerumia. Se sopii myös couperosa-iholle.

Näin tutkimus tehtiin

Apteekkialan ja -kosmetiikan toimialatutkimus 2023:a varten kysyttiin apteekkikosmetiikan käytöstä yhteensä 576 suomalaiselta naiselta. Naiset olivat 16–69-vuotiaita, eri puolilta Suomea ja eri elämänvaiheista.

Aineisto kerättiin 18.–24.4.2023 online-kyselynä Sanoman Suomitutka paneelissa.

Teksti: Jenni Kleemola

Asiantuntijat: Customer Insight Manager Tanja Kipinoinen ja  apteekkikosmetiikan tuotepäällikkö Nina Vehniä Orionilta