Sukuelinten limakalvot voivat kuivua miehillä ihan samoin kuin naisillakin. Kuivumista ja ihon normaalin bakteerikannan häiriintymistä aiheuttavat esimerkiksi liiallinen pesu ja voimakkaiden saippuoiden käyttö sekä hankaavien ja hengittämättömien vaatteiden käyttö. Myös hajustetut vaatteiden pesu- tai huuhteluaineet ärsyttävät herkkää ihoa.

Tavallisimpia esinahan ongelmia ovat erilaiset tulehdukset ja ihosairaudet kuten valko- ja punajäkälä. Oireista yritetään usein päästä eroon aina vain tiuhemmalla pesulla – eli juuri sillä mitä ei saisi tehdä.

Mies, valitse kevyt perusvoide

Sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti Jaana Sandberg Turun yliopistollisen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta kertoo, että peniksen ihon kuivuudesta kärsivät varsinkin nuoret, armeijaikäiset miehet.

– Jos he käyttävät vahvoja aknelääkkeitä, ne kuivattavat koko kehon limakalvoja. Olen selittänyt heille konkreettisesti sen tarkoittavan sitä, että huulet kuivuvat ja silmät kuivuvat ja itsetyydytyskin voi tuntua erilaiselta, Sandberg kertoo.

Voidepesussa iho pestään saippuan sijaan perusvoiteella ja vedellä. Lue lisää voidepesusta!

Sandbergin mukaan voidepesu on se perusjuttu niin miehille kuin naisillekin.

– Kevyet ja hajusteettomat perusvoiteet sopivat sekä peniksen pesuun että kuivan ihon ja siitä aiheutuvan kutinan hoitoon. Miehet käyttävät kevyempiä voiteita, jotka eivät tuki ihohuokosia ja aiheuta siten muita ongelmia. Kun voide on kevyt, ei haittaa, vaikka sitä jäisi esinahan alle. Voiteessa voisi olla esimerkiksi bakteerien ja hiivojen kasvua hillitsevää butyleeniglygolia.

Artikkeli_voidepesu_tuotteet.jpg

Peniksen kuivuuteen voidepesu aamulla

Sandbergin mukaan perusterveydenhoidossa peniksen alueen iho-ongelmiin määrätään usein lyhyitä kortisonikuureja, eikä perusvoiteiden käytöstä puhuta tarpeeksi.

– Neuvotaan ehkä, että pese ja rasvaa, mutta ongelma on siinä, ettei sitä pesua käydä läpi kunnolla.

Mikä sitten on oikea tapa tehdä voidepesu?

– Aamulla käsisuihku käteen, vedetään esinahka taakse, huuhdellaan vedellä ensin virtsat ja muut eritteet pois, taputellaan iho kuivaksi ja laitetaan kolikon kokoinen määrä kevyintä perusvoidetta, Sandberg selittää.

Esinahkaa ei aina tarvitse poistaa

Jaana Sandberg harmittelee sitä, ettei peniksen alueen iho-ongelmia aina tunnisteta, eikä varsinkaan hoideta oikein. Miehiä ja poikia ei osata ohjata ihotautipoleille tai heitä ei ohjata sinne ajoissa.

– Jos miehellä on esimerkiksi valkojäkälää, päädytään usein poistamaan esinahka kokonaan, vaikka ongelmaa voitaisiin yrittää hoitaa ensin oikeilla hoitovoiteilla ja sopivalla perusvoiteella.

Sandberg huomauttaa, että oikeiden hoitovoiteiden käytön ymmärtäminen ja hoitoon sitoutuminen saattaisivat hoitaa valkojäkälän niin hyvin, ettei esinahkaa tarvitsisi poistaa.

– Valitettavasti miehet tulevat ihotautilääkärin vastaanotolle vasta siinä vaiheessa, kun esinahka on jo viety pois. Ja useimmat ovat tyytymättömiä toimenpiteeseen. Kun esinahka on pois, peniksessä saattaa olla tuntopuutoksia, mikä vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisuuteen. Miehellä seksuaalinen halu tulee usein juuri siitä, kun esinahka liikkuu edestakaisin.

– Uskallan sanoa, että monet esihanat olisi saatu pelastettua, jos miehiä olisi opetettu ajoissa hoitamaan ihottumaansa oikein.

Kokeile voidepesua näillä tuotteilla:

Teksti: Anni Teppo