– Vastaanotolleni tulee naisia, jotka eivät ole koskaan nähneet, miltä oma alapää näyttää. Alapään tiirailu ja siitä puhuminen on edelleen tabu, vaikka kyse on luonnollisesta ja myös tärkeästä asiasta, sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti Jaana Sandberg Turun yliopistollisen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta sanoo.

Sandbergin vastaanotolle tullaan esimerkiksi silloin, kun alapään kuivuus aiheuttaa ikäviä oireita.

– Nyt viimein olisi päästävä eroon siitä harhaluulosta, että alapään limakalvojen kuivuus on vain vanhojen ja vaihdevuosi-ikäisten naisten vaiva. Alapään – tai sukuelinten limakalvojen – kuivuudesta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä ainakin joka toinen nainen. Eikä kuivuus liity vain emättimeen vaan puhutaan myös naisen ulkoisten sukuelinten ihoalueesta peräaukkoon saakka. Jos keskitytään vain emättimeen, ei välttämättä saada oikeaa diagnoosia.

Alapään kuivuus voi johtua esimerkiksi lääkkeistä tai ruokavaliosta

Jaana Sandbergin mukaan alapään kuivuudesta kärsivät kaikenikäiset ja kaikissa elämäntilanteissa olevat naiset ja tytöt. Kuivuus voi johtua lääke- ja hiivakuureista, atooppisesta ihosta, stressistä, ahkerasta uimahallissa uimisesta, e-pillereistä, ruokavaliosta tai vaikka runsaasta pyöräilystä. Tietyt sairaudet, kuten syöpä, kuivattavat limakalvoja paljon.

Yksi alapään limakalvojen kuivuudesta kärsivä ryhmä ovat teinitytöt, jotka käyttävät e-pillereitä, stringejä ja pikkuhousunsuojia – myös hajustettuja sellaisia. Lisäksi monet syövät paljon karkkia, valkoista viljaa ja sokereita, mikä muuttaa kehon pH-arvoa.

Sandbergin mukaan naiset – muutkin kuin teinit – käyttävät pikkuhousunsuojia usein turhaan.

– Normaali valkovuoto on hyvä asia, eikä sitä tai sen tuoksua tarvitse peitellä.

Alapään kuivuutta ja kutinaa voi hoitaa perusvoiteilla

Alapään kuivuus aiheuttaa etenkin kutinaa, kirvelyä sekä virtsaus- ja yhdyntäkipua. Jos vaivaa ei hoida, tulee infektioita helpommin.

Jos on yhdyntäkipuja, kannattaa hakeutua lääkäriin. Terveet limakalvot kestävät kyllä seksiä.

– Seksin lisäksi alapään kuivuus vaikuttaa myös muihin sosiaalisiin tilanteisiin. Onhan se selvää, että jos tunnet alapääsi koko ajan, et muuta mietikään, Sandberg toteaa.

Kuivaan alapäähän voi kokeilla apteekeissa myytäviä kevyitä perusvoiteita.

– Läheskään aina ei tarvita kortisoneja tai hormonihoitoja. Neutraalit, hajusteettomat perusvoiteet ovat oikein hyvä valinta itsehoitoon.

Etenkin voidepesu on Sandbergin mukaan ”se perusjuttu”.

– Heti aamulla tehdään käsisuihkulla kevyt vesipesu ilman saippuaa. Käytetään kahden euron kolikon verran voidetta, eikä sitä välttämättä tarvitse pestä pois. Pesun voi tehdä muutamankin kerran päivässä ja myös lisätä voidetta päivän mittaan.

Sandberg huomauttaa, että perusvoiteilla ei tietenkään hoideta tulehduksia ja sairauksia kuten puna- ja valkojäkälää.

Kannattaa kokeilla erilaisia perusvoiteita

Voidetta kannattaa vaihdella, jotta tuntee, mikä voide itselle toimii parhaiten. Samoin kesällä ja talvella voi olla hyväksi käyttää koostumukseltaan erilaisia voiteita.

Sandberg harmittelee, ettei voidepesua oikein opeteta missään. Ihmiset esimerkiksi laittavat rasvaa likaiseen alapäähän, mikä lisää tulehdusriskiä.

– Pääasia on, että kuivuudesta ei kannata kärsiä vaan puhua asiasta ja kysyä apua.

Eli naiset: katse rohkeasti alas.

– Kyllä jokaisen naisen kuuluu tuntea omat pelivehkeet, Sandberg sanoo.

Teksti: Anni Teppo