Orionin ensimmäiset myytävät voiteet olivat silmäsalvoja, jotka tulivat myyntiin vuonna 1921. Kymmenen vuotta myöhemmin apteekkeihin tuli myyntiin Orionin hittituote Hyväsalva. Se oli arkkiatri ja lastentautiopin professori Arvo Ylpön vuonna 1931 kehittämä voide, jonka huomattiin auttavan maitorupeen, ihottumiin ja hautumiin lapsilla.

Kehitysprosessi kuin kakkutaikinan tekemistä

Professori Tauno Putkonen ehdotti Orionille yhteistyötä 1950-luvulla. Hän halusi kehittää voidepohjan, johon sekoitettaisiin vaikuttavat aineosat sairaaloissa ja apteekeissa. Putkonen halusi myös kehittää voiteesta emulsion. Tämä vaatisi sen, että rasvaan pitäisi oppia sekoittamaan vettä. Ajatuksena perusvoide oli monille aluksi vieras. Aikaisemmin ei oltu ajateltu, että voide voisi myös miellyttää käyttäjäänsä - olla jotakin muutakin kuin lääke.

Orion ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ihotautiklinikka alkoivat kehittää 50-luvulla maailman ensimmäistä perusvoidetta Putkosen johdolla. Orionilla oli tuolloin kaksi vanhaa voidekonetta, joilla sai tehtyä 40 kiloa voidetta.

Lääketyöntekijöiden työ oli raskasta, koska voidekattila piti nostaa hartiavoimin, kunnes siihen saatiin pyörät alle. Voiteet sekoitti farmaseutti, ja valmis seos meni Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ihotautiklinikan arvioitavaksi. Perusvoiteen kehitysprosessi oli kuin kakkutaikinan tekemistä, sillä aina joku tuli ”maistamaan” ja kehotti lisäämään jotakin ainetta.

Uusia tuotteita markkinoille

Tuotekehityksen tuloksena syntyivät Hydran, Lavan ja Emulsan, joista Hydran tuli apteekkeihin vuonna 1953. Lavan ja Emulsan olivat vielä liian rasvaisia, ja ne jäivät pois tuotannosta. Ne tulivat toki takaisin samalla vuosikymmenellä. Hydran on tänä päivänäkin myynnissä. Rasvaisen koostumuksensa ansiosta se sopii erityisesti psoriaatikoille.

Perusvoiteita tuli lisää myös 60-70-luvuilla, jolloin syntyi Novalan vuonna 1971 ja Aqualan vuonna 1973. 1970-luvulla kehitettiin perusvoiteita, joissa haluttiin välttää allergisoivia aineita. Esimerkiksi emulgaattoreiden todettiin aiheuttavan kosketusallergiaa, joten uusia voiteita oli kehitettävä. Yhteistyö Helsingin yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikan kanssa takasi sen, että allergisoivista tuotteista saatiin koko ajan lisää tietoa. Pian syntyi lisää voiteita: Humektan vuonna 1979 ja Aqualan L 1984.

Orion on pysynyt kehityksen kärjessä

Perusvoiteet olivat alun perin tarkoitettu ihosairauksien, kuten atooppisen ihon hoitovoiteiksi. Perusvoiteiden hyvä puoli onkin, ettei niissä ole hajusteita, ja ne ovat yhtä antiseptisiä kuin lääkkeetkin. Ennen pitkää perusvoiteita alkoivat käyttää myös terveihoiset.

Orion on edelleen edelläkävijä perusvoiteiden valmistajana ja kehittäjänä. Sen tuotevalikoima on laaja ja moneen ihoon sopiva. Vuosien saatossa muodostuneet suosikit ovat edelleen pysyneet markkinoilla. Orionin ensimmäinen kortisonivoide Hydrocortison on pysynyt markkinoilla vuodesta 1954.

Hyväsalvaa otettiin Orionin 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rajoitettu erä apteekkeihin. Suuren kysynnän vuoksi se otettiin uudelleen jatkuvaan tuotantoon. Orion valmistaa nykyään 14 eri perusvoidetta.

Orionin perusvoiteiden historiajana:

Hydran 1953

Novalan 1971

Aqualan 1973

Ambilan 1974

Humektan 1979

Aqualan L 1984

Arjen perusvoiteluun:

  • Hyväsalva rauhoittaa ja suojaa kuivaa, ärtynyttä ihoa.
  • Hydran on rasvainen voide, joka sopii hilseilevälle ja karhealle iholle.
  • Aqualania voi käyttää käsivoiteena ja vauvan päänahan hoidossa.
  • Novalan sopii myös ihottumien jälkihoitoon.
  • Aqualan L on mainiosti voidepesuunkin soveltuva kevyt perusvoide.
  • Humektanilla voi pestä jopa hiukset. Voiteen rasvaton koostumus puhdistaa kutrit ja hellii samalla kuivaa hiuspohjaa.
  • Hydrocortison käytetään allergisten ihottumien hoitoon ja muusta ärsytyksestä johtuviin ihon sairaustiloihin.