Retinoli on aihe, joka on jo jonkin aikaa toistunut ihonhoitoa koskevissa uutisissa ja artikkeleissa. Sitä on luonnehdittu jopa ihmeaineeksi. Kyse on A-vitamiinin muodosta, joka pystyy imeytymään syvälle ihoon ja edistämään muun muassa kollageenin tuotantoa.

A-vitamiinin teho ihonhoidossa on tieteellisesti tutkittu asia, ja vakuuttavia tutkimustuloksia on saatu nimenomaan A-vitamiinin retinolimuodon vaikuttavuudesta.

Enempää kuin ihmeaine, retinolivoide ei myöskään ole pikakaunistaja. Käytön vaikutukset tulevat asteittain. Tulokset ovat tutkimusten mukaan nähtävissä 1–2 kuukauden kuluttua käytön aloittamisesta ja näkyvät parhaiten säännöllisen ja pitkäaikaisen käytön aikana.

Näin retinoli toimii

Uudistuakseen iho tarvitsee kollageenia, jota ihossa on noin 70 prosenttia. Retinoli auttaa sidekudossoluja tuottamaan lisää kollageenisäikeitä.

Ihon kimmoisuudesta taas huolehtivat elastiinikuidut. Muun muassa ikääntymisen myötä elastaanin määrä vähenee ihossa. Retinoli tehostaa elastaanin muodostumista, ja retinolin puute saattaakin aiheuttaa ihon kuivumista ja ennenaikaista ikääntymistä.

Retinolin käytön aloittamisen eräänlaiseksi ihanneiäksi voi sanoa 25–30 vuotta, jolloin elastiinin ja kollageenin tuotanto alkaa vähitellen hidastua. Mutta retinolista hyötyy iäkäskin iho, joten käytön voi hyvin aloittaa vielä silloin, kun ikääntymisen merkit ovat jo näkyvissä. Ikääntymistähän voi hidastaa!

Retinolin käyttö sopii myös iholle, joka on taipuvainen akneen.

Bellavita uudistui retinolivoiteeksi – aloita käyttö oikein

Bellavita-voide on lukuisten suomalaisnaisten luottotuote. Orion on nyt uudistanut voiteen tähän päivään ja tuonut siihen uuden koostumuksen: Bellavita ja Bella -tuotteissa vanha retinyylipalmitaatti on korvattu tehokkaammalla retinolilla. Mukaan on lisätty vaikuttavana aineena myös bakuchioli, joka kiinteyttää ja tasoittaa ihoa sekä vahvistaa kollageenin tuotantoa.

Kun aloittaa retinolituotteiden, myös Bella- ja Bellavita-voiteiden käytön, on hyvä muistaa, että varsinkin herkkä iho tarvitsee aikaa sopeutukseen tehokkaaseen retinoliin. Tyypilliset alkuvaikutukset – esimerkiksi ihon punoitus ja kirvely sekä ihon pinnan kuoriutuminen – poistuvat ajan myötä.

Onkin tärkeää aloittaa retinolin käyttö oikein. Vinkkejä voit katsoa oheiselta videolta. Yksi tärkeä asia on aurinkosuojan käyttö: retinoli lisää ihon aurinkoherkkyyttä, ja siksi iho kannattaa suojata vähintään suojakertoimella 30. Tämä siitä riippumatta, käyttääkö retinolia sitten päivä- tai yövoiteessa tai molemmissa. Aloita voiteen käyttö yhdellä tuotteella kerran viikossa (mieluiten yövoide). Voit sekoittaa Bella- ja Bellavita-voiteiden joukkoon perusvoidetta, jos ihosi tuntuu kuivalta. Ihon totuttua retinoliin käyttökertoja voi lisätä vähitellen.

Kaikille ihotyypeille retinoli ei välttämättä sovi. Atooppinen iho, ruusufinni tai erityisen kuiva iho eivät usein sovi yhteen retinolin kanssa. Jos huomaa, että oma iho ei totu retinoliin kohtuullisessa ajassa, käyttöä ei kannata jatkaa.

Raskauden tai imetyksen aikana suositellaan välttämään A-vitamiinituotteita. Siksi retinoliakaan ei suositella käytettäväksi näissä elämänvaiheissa.

Miten retinoli vaikuttaa

  • Ennalta ehkäisee ikääntymisen merkkejä
  • Silottaa juonteita eli ryppyjä
  • Vähentää UV-säteilyn aiheuttamia valovaurioita häivyttäen iholäiskiä
  • Häivyttää ihon pigmenttihäiriöitä kuten maksaläiskiä
  • Edistää ihon kollageenin ja hyaluronihapon tuotantoa
  • Vaikuttaa ihoon kuorivasti, jolloin kuolleet ihosolut poistuvat ihon pinnalta ja iho uudistuu nopeammin
  • Toimii tehokkaana antioksidanttina vahvistaen ihon luonnollista suojaa

Teksti: Diana Törnroos