Pyörälenkki sujuu, lihakset jaksavat ja kilometrit taittuvat – mutta sitten iho alkaa hiertyä rikki. Kuulostaako tutulta? Et ole ainoa.

Hiertymät ovat ikävä vaiva, joista moni liikkuja kärsii. Erityisen usein ne kiusaavat pyöräilijöitä, ratsastajia ja pitkän matkan juoksijoita. Hiertymiä voi tulla myös esimerkiksi crossfitissä ja kuntosalitreenissä tai missä tahansa lajissa, jossa iho on alttiina hankautumiselle.

Miten hiertymä muodostuu?

Erityisessä vaarassa hiertymien suhteen ovat ne alueet, joilla iho on ohutta. Reisien sisäpintojen, nivusten, kainaloiden, intiimialueiden ja jalkaterien iho hiertyy helposti rikki.

Hiertymät syntyvät, kun iho hankautuu pitkään toista ihoaluetta, välinettä tai kireää kangasta vasten. Näin käy, kun takamus ja nivuset hankaavat satulaa vasten pyöräillessä tai ratsastaessa tai paljaat reidet toisiaan vasten juostessa.

Hiki pahentaa hiertymiä ja ärsyttää ihoa. Kostea iho hankautuu pahemmin kuin kuiva. Siksi kesä ja runsas hikoilu lisäävät usein ongelmaa.

Ylipaino lisää myös hiertymiä, jos sen seurauksena esimerkiksi reisien sisäpinnat osuvat toisiinsa juostessa tai kävellessä.

Liian kireät rintaliivit tai housut voivat myös aiheuttaa hiertymiä, samoin liian suuret vaatteet ja vääränkokoiset kengät. Jos vaatteet eivät hengitä, hiki pääsee hautumaan niiden alla ja hiertymiä syntyy helpommin.

Missä urheilulajeissa hiertymät ovat riskinä?

Hiertymiä voi tulla monissa eri urheilulajeissa.

Pyöräillessä hiertymät vaivaavat yleensä nivusia, takapuolta, reisiä ja intiimialuetta, juostessa reisiä. Kainalotkin voivat hiertyä, jos esimerkiksi rintaliivit, tiukka juoksupaita tai sykevyö hankaavat. Toisilla hankautuvat myös nännit.

Salitreenissä ja crossfitissä koville voivat joutua kädet, koska niiden varassa roikutaan muun muassa leuanvedossa. Hartioihinkin voi tulla hiertymiä esimerkiksi häkkikyykyssä, jos iho hankautuu laitetta vasten.

Tankotanssissa kädet ja reidet saattavat hiertyä tankoa vasten.

Hiertymiä pyöräilystä – mitä tehdä?

Kun haluat ehkäistä pyöräilystä syntyviä hiertymiä, avainasemassa on satula. Valitettavasti yhtä täydellistä satulaa ei ole keksitty, vaan se oikea löytyy etsimällä. Hyvä idea on kysyä neuvoa pyöräilyliikkeestä. Satulan pitäisi kuitenkin olla hyvin pehmustettu.

Takuuvarma resepti saada hiertymiä on suunnata kylmiltään pitkälle lenkille. Aloita siis varovasti ja lyhyemmistä lenkeistä ja lisää treeniä vähitellen. Niin iho ehtii tottua liikkeeseen eikä hierry niin helposti rikki.

Peseydy aina heti treenin jälkeen, jottei hiki jää ärsyttämään ihoa. Hyvä valinta on pesuaine, joka ylläpitää ihon luonnollista pH-tasapainoa.

Pyöräilyvaatteet kannattaa valita ajatuksella. Käytä ihonmyötäisiä, joustavia pyöräilyhousuja ja -paitoja. Niiden pitää istua hyvin, mutta ne eivät saa kiristää. Kokeile myös pehmustettuja pyöräilyhousuja.

Jos olet herkkä hiertymille, levitä nivusiin, reisiin, kainaloihin ja takapuoleen ennen treeniä suojavoidetta ehkäisemään hiertymiä.

Miten estää hiertymiä, kun reidet hankaavat yhteen?

Jos reidet hankaavat yhteen juostessa tai kävellessä, helpoin tapa estää hiertymien syntymistä on pukea ylle hyvin istuvat, mukavat juoksutrikoot tai pyöräilysortsit, jotka on valmistettu liukuvasta kankaasta. Näin vähennät kitkaa reisien välillä ja sitä kautta hiertymiä.

Jos olet herkkä hiertymille, levitä nivusiin, reisiin, kainaloihin ja takapuoleen ennen treeniä suojavoidetta ehkäisemään hiertymiä.

Suojaava balsami ja rakonestopuikko vähentävät myös kitkaa. Talkkiakin kannattaa kokeilla: se pitää ihon kuivana ja poistaa hikeä iholta. Kuiva iho ei hankaudu yhtä helposti kuin kostea.

Entä jos kädet hiertyvät kuntosalilla?

Treenihansikkaat ovat helpoin tapa ehkäistä käsien hiertyminen painoja nostaessa ja leuanvedossa. Ne suojaavat ihoa kovettumiselta ja hankautumiselta.

Talkki voi sekin suojata käsien ihoa, sillä se pitää ihon kuivana.

Jos hiertymiä syntyy jossain tietyssä liikkeessä tai laitteessa, kannattaa vaihtaa korvaavaan liikkeeseen. Muista, että jokaisen keho on yksilöllinen, ja samat liikkeet eivät sovi kaikille.

Hiertymien hoito – mitä auttaa hiertymiin?

Kun iho on hiertynyt rikki, sen kannattaa antaa rauhassa parantua. Pidä siis taukoa treenistä, jossa hiertymä on syntynyt, kunnes iho on jälleen ehjä. Rikkinäisellä iholla treenaaminen on kivuliasta, ja pahimmillaan hiertymä saattaa tulehtua.

Pidä hiertynyt alue puhtaana ja anna sen olla välillä kosketuksissa ilman kanssa. Näin se paranee nopeimmin. Muista kuitenkin suojata rikkinäinen iho taudinaiheuttajilta.

Levitä hiertyneelle alueelle hoitovoidetta tai -geeliä vähintään kerran päivässä. Erityinen haavageeli hoitaa ihovaurioita ja nopeuttaa paranemista. Osa hoitovoiteista sopii myös intiimialueille.

Muista tämä hiertymistä, kun harrastat liikuntaa:

  1. Pukeudu oikein. Vaatteiden tulee olla hyvin istuvat. Ne eivät saa kiristää mutta eivät olla löysätkään. Valitse hengittäviä materiaaleja, jotta hiki haihtuu eikä jää muhimaan iholle.
  2. Peseydy heti treenin jälkeen. Pese iholta hiki ihon pH-tasapainoa tukevalla pesunesteellä.
  3. Muista pehmusteet. Pehmustettu satula ja pehmustetut pyöräilyhousut ehkäisevät hiertymiä.
  4. Ennaltaehkäise ja hoida voiteilla ja geeleillä. Suojaava voide ehkäisee hiertymien syntymistä ja haavageeli nopeuttaa niiden paranemista. Levitä suojaavaa tuotetta ennen treeniä kaikkiin kohtiin, jotka hiertyvät lajissasi helposti.
  5. Anna hiertymien parantua rauhassa. Treenitauko tai liikkeiden vaihtaminen on paikallaan, jos iho on hiertynyt rikki.

Teksti: Anna Kauhala