Miksi kevät on iholle haastavaa aikaa?

Kylmän talven jälkeen kasvojen iho on usein kuiva, karhea, kalpea ja kirjava. Keväällä tämä valmiiksi vähän väsähtänyt iho kohtaa haastavia olosuhteita:

 • Ilmassa on katupölyä ja siitepölyä, jotka voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa.
 • Lämpötilat vaihtelevat. Vaikka lämpenevät kelit usein tekevät hyvää, iho voi hetkeksi ärtyä, ennen kuin se tottuu uuteen vuodenaikaan.
 • Auringonpaiste lisääntyy. Se voi kuivattaa ihoa sekä aiheuttaa kevään ensimmäiset palamiset, jos aurinkovoide unohtuu.

Näiden olosuhteiden takia iho voi hermostua, vaikka se ei normaalisti herkkä olisikaan. Iho voi kutista, punoittaa, olla ärtyneen oloinen ja kuivua.

Pitääkö ihonhoitorutiini vaihtaa keväällä?

Iho kaipaa erilaista hoitoa eri vuodenaikoina – sen tarpeet eivät ole samat paukkupakkasilla ja kesähelteillä. Kannattaa siis päivittää ihonhoitorutiini vastaamaan kevätihon tarpeita.

iha_kevatiho_730x400.jpg

Mitä muutoksia ihonhoitorutiini kaipaa keväällä?

 1. Terve, vahva ja vastustuskykyinen iho sietää paremmin kevään ulkoisia ärsykkeitä. Vahvista ihon mikrobiomia voiteilla ja seerumeilla, jotka sisältävät prebiootteja ja postbiootteja.
 2. Jos iho ärtyy, käytä rauhoittavia ja suojaavia voiteita.
 3. Puhdista iho iltaisin huolellisesti, jotta pölyt eivät jää ärsyttämään ihoa.
 4. Käytä kasvoilla aurinkosuojakertoimellista voidetta helmikuusta lähtien joka päivä, vähintään suojakerrointa 30. Tämä on kevään ihonhoitorutiinin tärkein muutos! 

Miten voin suojata ihoa katu- ja siitepölyltä?

Kerrosta kasvoille seerumia, suojaavaa voidetta ja ehkä vielä aurinkosuojakertoimen sisältävää voidetta. Kerrostaminen luo iholle suojaavan pinnan. Myös fysikaaliset aurinkosuojat muodostavat suojaavan pinnan.

Vaihdanko keväällä tuhdin kasvovoiteen kevyempään?

Monen iholle sopii keväällä kevyempi voide kuin talvella. Älä kuitenkaan vaihda voidetta kalenterin mukaan, vaan tarkkaile ihoasi ja valitse voide sen kunnon mukaan. Voit myös laittaa yöksi täyteläisen voiteen, päivällä kevyemmän.

Mitä teen, kun iho silmien seudulla ärtyy keväisin?

Varsinkin siitepölyallergikkojen silmien seutu voi ärtyä ja hilsehtiä keväisin. Vaikka kuinka kutittaisi, älä hiero ihoa! Meikkaamistakin kannattaa välttää, jotta iho saa toipua rauhassa. Hoida silmänympärysihoa hellävaraisesti: älä hankaa ihoa edes sitä puhdistaessasi ja taputtele hoitotuotteet iholle hellästi.

Miten saada talven jäljiltä kalpea iho hehkumaan?

 • Kuorinta on nopein pikakaunistaja! Se poistaa kuolleet ihosolut, jolloin ihosta tulee heleämpi ja hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin.
 • Kuorinnan jälkeen laita kasvoille kosteuttava naamio. Ihosta tulee kostea, täyteläinen ja kimmoisa. 

Keväinen ihonhoitorutiini kolmekymppiselle iholle

Tee tämä päivittäin:

 1. Puhdista iho aamuin illoin. Aamulla pyyhi kasvot Favora hellävarainen misellivedellä kostutetulla vanulla. Illalla pese meikit ja pölyt pois Favora hellävarainen puhdistusvaahdolla. Se sopii kaikille ihotyypeille. Halutessasi viimeistele puhdistus misellivedellä.
 2. Suihkauta kasvoille Favora hellävarainen kasvovesisuihketta tuomaan kosteutta.
 3. Levitä iholle Favora vahvistava ja suojaava tehohoito. Se tukee ihon mikrobiomia ja tekee ihosta vastustuskykyisemmän. Taputtele tehohoitoa/seerumia hellävaraisesti myös silmänympärysiholle.
 4. Laita seerumin päälle kosteusvoide. Aamuisin hyvä valinta on aurinkosuojan sisältävä Favora kosteuttava ja suojaava päivävoide SK 30. Iltakäyttöön sopii ihotyypistäsi riippuen täyteläinen Favora vahvistava hoitovoide tai tehokkaasti kosteuttava Favora vahvistava kosteusvoide.
 5. Suihkauttele päivän mittaan Favora hellävarainen kasvovesisuihketta, jotta iho pysyy tasaisen kosteutettuna ja vältät kiristävän tunteen.
 6. Kauneus lähtee myös sisältä! Käytä päivittäin Uniqu Skin Glow -ravintolisää. Se sisältää kollageenia ja keramideja, jotka antavat iholle hehkua ja lisäävät sen elastisuutta.

Tee tämä viikoittain:

 1. Kuori iho 1–2 kertaa viikossa, ihotyyppisi mukaan. Favora hellävarainen 2in1 kuorinta yhdistää entsymaattisen ja mekaanisen kuorinnan. Jos ihosi on herkkä, levitä kuorintavoide kasvoille, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele. Jos ihosi on normaali, pyörittele kuorintavoidetta kasvoilla ennen huuhtelua.
 2. Käytä kosteuttavaa naamiota ainakin kerran viikossa, esimerkiksi kuorinnan jälkeen. Favora rauhoittava & kosteuttava naamio kosteuttaa sekä rauhoittaa kevään pölyjen ärsyttämää ihoa.

Vinkki! Kaipaatko ihonhoitorutiinia, joka huomioi ikääntymisen merkkejä? Favora kiinteyttävät -tuotelinjasta löydät ravitsevat, korjaavat ja kiinteyttävät tuotteet.

Asiantuntija: Orionin apteekkikosmetiikan tuotepäällikkö Nina Vehniä

Teksti: Jenni Kleemola