Ihon rakenne ja tehtävät

Iho muuttuu koko elämämme ajan, ja ihon rakenteeseen ja ulkonäköön vaikuttaa erityisesti ikä. Iholla on monta tärkeää tehtävää: se esimerkiksi suojaa kehoa mikrobeja, UV-valoa ja iskuja vastaan, estää veden haihtumista ja auttaa lämmönsäätelyssä.

Ihossa on kaksi kerrosta, orvaskesi ja verinahka. Orvaskesi on ihon päällimmäinen kerros, ja verinahka on sen alla. Verinahassa oleva sidekudos tekee ihosta joustavan ja lujan. Sidekudos koostuu pääasiassa kollageenista ja elastiinista.

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on proteiini, jota on muun muassa lihaksissa ja sidekudoksessa. Kollageeni on yleisin elimistössämme esiintyvä proteiini, ja se koostuu kolmesta polypeptidiketjusta. Ihossa kollageeni on osana sidekudosta, verinahassa.

Kollageenityyppejä on kymmeniä erilaisia. Tyypin I kollageenia on elimistössä eniten, ja sitä on ihossa 70 % sen kuivapainosta.

Kollageenin määrän väheneminen johtaa ryppyihin

Ikääntymisen myötä verinahassa olevan kollageenin ja elastiinin määrä vähenevät, mikä johtaa ryppyjen muodostumiseen. Kollageenin määrä ihossa alkaa hiljalleen vähentyä jo 30-vuotiailla. Ihon vanheneminen nopeutuu erityisesti 70. ikävuodesta lähtien.

Rypyt ovat pääasiassa matalia, mutta silmänurkissa sekä otsan ja suun ympäristössä ne ovat yleensä syvempiä juonteita.

Ravinnon kollageeni

Kollageenia saa ravinnosta, ja erityisesti liha on hyvä kollageenin lähde. Kollageeni, kuten muutkaan proteiinit, ei kuitenkaan imeydy kehoon sellaisenaan, vaan pilkkoutuu ensin lyhyemmiksi aminohappoketjuiksi (peptideiksi) ja vapaiksi aminohapoiksi.

Elimistö muodostaa kollageenia ravinnosta saatavista aminohapoista. Kollageenin muodostusta kehossa kutsutaan kollageenisynteesiksi. Kasvisruokavalio ei sisällä kollageenia, mutta kasvissyöjän elimistö valmistaa kollageenia esimerkiksi palkokasveista, viljatuotteista ja soijasta saatavista aminohapoista.

Kollageeni iholle

Orion teetti heinäkuussa 2023 hyvinvointikyselyn, jonka tulosten mukaan etenkin nuoret aikuiset ovat kokeilleet ihon hyvinvointiin tarkoitettua ravintolisää, kuten kollageenijauhetta tai -tabletteja. Ravintolisää kokeilleista 63 % koki, että valmisteesta oli hyötyä. Kyselyyn osallistuneista 88 % olisi mahdollisesti kiinnostuneita kokeilemaan ihon hehkua lisäävää ravintolisää.

Orionin Uniqu Skin Glow -ravintolisä on apteekissa myytävä kollageenitabletti, joka sisältää muun muassa VERISOL®-kollageenipeptidejä. VERISOL®-kollageenipeptidit ovat tyypin I kollageenista pilkottuja aminohappoketjuja. Tutkimusten mukaan VERISOL®-kollageenilla on vaikutusta ihon ulkonäköön: kollageenipeptidien on todettu kahden kuukauden käytössä parantavan ihon elastisuutta ja vähentävän ryppyjä.

VERISOL® on bioaktiivista kollageenipeptidiä, joka osaksi läpäisee suoliston seinämän ilman aminohapoiksi hajoamista ja voi kohdistaa bioaktiivisuutensa kohdekudoksiin.

Keramidit ja muut ihoon vaikuttavat aineet

Myös muut aineet vaikuttavat ihoon. Keramidit ovat solukalvolla esiintyviä lipidejä eli rasvoja. Ne auttavat ihon kosteustasapainon ylläpidossa. Keramidien on todettu vaikuttavan ihon kosmeettisiin ominaisuuksiin, kuten ryppyjen vähenemiseen ja ihon elastisuuden paranemiseen.

Muita ihoon vaikuttavia ravintoaineita ovat muun muassa C-vitamiini, sinkki, biotiini ja E-vitamiini. C-vitamiini edistää kehossa normaalia kollageenin muodostumista eli kollageenisynteesiä, jolla on vaikutusta ihon normaalia toimintaa varten. Myös sinkki ja biotiini edistävät ihon pysymistä normaalina. E-vitamiinin vaikutus johtuu siitä, että se edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Uniqu Skin Glow sisältää kaikkia näitä ihoon vaikuttavia aineita: VERISOL®-kollageenia, vehnälipidiuutteesta saatavia keramideja, C- ja E-vitamiinia, sinkkiä ja biotiinia.

Muista terveelliset elintavat

Kannattaa muistaa, että myös muilla elintavoilla ja hyvällä ravitsemuksella voi vaikuttaa ihon kuntoon ja elimistön kollageenintuotantoon.

Muun muassa tupakoinnin, auringonottamisen, suolan ja alkoholin liikakäyttöä kannattaa välttää. Riittävä yöuni edistää hyvää ihon kuntoa. Iho kannattaa puhdistaa päivittäin, ja kuivaa ihoa on hyvä kosteuttaa tarpeen mukaan.

Muista valita myös omalle iholle sopivat kosmetiikkatuotteet.

Teksti: Tiina Carlsson

Lähteet: Duodecim. Terveyskirjasto. Ihon rakenne ja muutokset ikääntyessä. 2021.
Kim et al. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 826.
National Library of Medicine. The Collagen Family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1).
Proksch et al. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. Nutrafoods 2020, 1:127-133.
Proksch et al. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
Proksch et al. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacol Physiol (2013) 27 (1): 47–55.