Hyvä käsihygienia on ilman muuta vaikuttavin tapa estää infektiotautien leviämistä. Käsidesi on hyvä varuste, mutta käsien kunnolliseen puhdistamiseen tarvitaan lämmintä vettä ja saippuaa. Käsidesillä pesua voi sitten vielä täydentää.

Joten muistathan pestä kätesi aina, kun tulet ulkoa kotiin, kun tulet kylään tai vieraaseen paikkaan, kun olet tekemisissä ruoan kanssa, kun olet käynyt wc:ssä tai kun olet niistänyt nenäsi, aivastanut tai yskinyt – vaikka tietenkin pärskit nenäliinaan tai esimerkiksi hihaasi. Tai kun kätesi jostain muusta syystä kaipaavat puhdistamista.

Näin peset kädet tehokkaasti

Jotta todella saat huuhdotuksi bakteerit ja virukset viemäriin, käytä saippuaa tehokkaasti, hiero käsiäsi perusteellisesti ja kauan sekä huuhtele ja kuivaa kunnolla. Käsiä tulisi pestä vähintään 20 sekunnin ajan. Ota sormukset pois ennen pesua, äläkä koske hanaan tai kahvaan enää pesun jälkeen.

Erityisesti infektiokaudella käsipyyhe kannattaa vaihtaa puhtaaseen tiheään tahtiin. Jokaisella perheenjäsenellä voi myös olla oma käsipyyhe.

Oheisessa videossa opastetaan tehokkaaseen käsien pesemiseen ja kerrotaan muun muassa, mistä tietää käyttäneensä vähintään sen 20 sekuntia. Katso ja näytä läheisillesikin!

Hoida myös korppukäsiä

Tehokkaaseen käsien puhdistamiseen on tarjolla muitakin vaihtoehtoja kuin saippua, joka kuivattaa ihoa erityisesti toistuvissa pesuissa.

”Sebamed on tehokkaasti puhdistava saippuaton pesuneste. Puhdistava teho tulee tensideistä, jotka rikkovat veden pintajännityksen ja imevät likaa itseensä. Sarjan pesunesteet on suunniteltu puhdistamaan iho, ja samalla huolehtimaan ihon luonnollisesta suojakerroksesta eli happovaipasta”, kertoo tuotepäällikkö Nina Vehniä.

Terveen ihon pinta on hieman hapan. Sen ansiosta bakteerit, virukset ja muut hapanta vieroksuvat mikro-organismit pysyvät poissa. Ihon luonnollinen suojakerros koostuu talista eli rasvahapoista ja kosteutta sitovista aineista, kuten hyaluronihaposta, karbamidista ja pH:ta tasapainottavista maitohapoista.

”Tämä luonnollinen suojakerros suojaa ihoa rasitukselta ja estää kosteuden haihtumista. Vahvat puhdistustuotteet ja liiallinen saippuan tai muun emäksisen pesutuotteen käyttö häiritsevät ihon luonnollisen suojan tasapainoa saaden sen tuntumaan kiristävältä, kuivalta ja karhealta - jopa ärtyneeltä”, toteaa tuotepäällikkö Sari Lammi.

Kosteutus tuikitarpeellista

Käsiä kannattaa ilman muuta myös kosteuttaa. Esimerkiksi perusvoiteista löytyy useita erilaisiin tarpeisiin sopivia vaihtoehtoja. Aqualan L sopii kevyeksi käsivoiteeksi ja monet käyttävät sitä myös käsien pesuun saippuan sijasta. Humektan on kevyt, hyvin imeytyvä butyleeniglykolia sisältävä perusvoide ja Ceralan hyvin imeytyvä, hoitava perusvoide. Lipolan puolestaan kosteuttaa tehokkaasti ja sopii yökäyttöön.

”Omaan käyttöön sopivin voide löytyy varmimmin kokeilemalla. Perusvoiteiden lisäksi yksi tehokas vaihtoehto on Sebamed-sarjan viisi prosenttia karbamidia sisältävä, hajusteeton Relief Hand Cream -käsivoide, josta pieni määrä riittää kosteuttamaan kädet. Voide rauhoittaa ja pehmentää kuivia ja karheita käsiä sekä imeytyy nopeasti”, Vehniä neuvoo.